Kristian Schoutes spesialer

Endrick: Real Madrids nye storscorer?

Real Madrid har signert nok et brasilianske stortalent for en nærmest svimlende pengesum. Vi blir bedre kjent med Endrick!

Konkurransen om å sikre seg det neste store talentet fra Brasil har vært sterk de siste årene, og Real Madrid har lyktes godt med å hente unge spillere fra den stolte fotballnasjonen og gradvis innlemmet dem i førstelaget. Rodrygo og Vinícius Jr. er de nylige eksemplene på dette, men også spillere som Marcelo og Casemiro fulgte samme modellen. Nå har Real Madrid signert det brasilianske stortalentet Endrick, til tross for stor konkurranse fra andre europeisk storklubber.

Les også: Søket etter den nye Neymar

Prislappen Real Madrid må betale for Endrick er nærmest svimlende, og det virker selvsagt som en stor risiko å bruke over 70 millioner euro for en 16-åring som knapt har spilt seniorfotball. Men i denne artikkelen skal vi se litt bort fra det økonomiske et øyeblikk, og heller rette søkelyset mot fotballspilleren Endrick, som ofte blir døpt «brasiliansk fotballs fremtid».

Planen fremover for Endrick

Først og fremst skal vi se litt på hva som er planen fremover for Endrick. I og med at han fylte 16 år i juli vil det være en del år før vi får se han i aksjon i en Real Madrid-drakt. Slik reglene er i dag kan ikke Endrick flytte til Madrid før han fyller 18 år, og dette er dermed en signering for sommeren 2024. Det er altså ingen tvil om at Endrick først og fremst signeres med langsiktig perspektiv.

Det betyr at Endrick må spille i Brasil i godt og vel halvannet år til. Rapportene i dag tyder på at han skal bli førstevalg på spissplass for Palmeiras kommende sesong. Han imponerte for regjerende brasilianske seriemesterne mot slutten av forrige sesong, og det vil viktig for ham å få spilletid og erfaring fra seniornivå i Brasil.

I utgangspunktet virker det som at Endrick skal bli en del av Real Madrids førstelag sommeren 2024, men det er selvsagt for tidlig å si noe sikkert om hans rolle. Klubben håper nok likevel at han skal gå i fotsporene til både Vinícius og Rodrygo, som kjapt ble viktige spillere på førstelaget etter å ha ankommet den spanske hovedstad. Endrick skal altså følge en modell som har fungert med Real Madrids brasilianske stortalenter tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet

NØKKELSPILLERE: Vinícius Jr. og Rodrygo har blitt nøkkelspillere for Real Madrid i ung alder. Begge kom fra Brasil som 18-åringer.

Den neste Ronaldo, eller Romário?

Endrick har i flere år blitt sett på som et av de største talentene i brasiliansk fotball. Han har dominert i juniorklassene og har til stadighet spilt på nivå som er høyere enn alderens hans tilsier. At han som 16-åring er i ferd med å sikre seg en startplass i førstelaget til Palmeiras, de regjerende seriemesterne i Brasil, sier alt. Når man som ung spiller i Brasil viser et stort potensial kommer sammenligningene fort. Man blir fort døpt «den nye» av en eller annen brasiliansk fotballegende. Neymar ble kalt «den nye Pelé», og i dag blir unge brasilianske driblefanter kalt «den nye Neymar». Endrick er intet unntak, og også han har blitt sammenlignet med store navn innenfor brasiliansk fotball.

Selv om slike sammenligninger ofte er tynne, kan det i dette tilfelle faktisk være med å forklare hva slags type spiller Endrick er. Først og fremst må det nevnes at Endrick er spiss. Da Real Madrid hentet Reinier Jesus for noen år siden var det litt usikkert hvorvidt han var best som spiss eller som en «tier» bak spissen. Med Endrick er det derimot ingen tvil, han er en ren spiss.

En av hans mest fremtredende ferdigheter er tempoet, og man trenger ikke se mange minutter med Palmeiras-fotball for å se at han er vanvittig rask. I tillegg er han fysisk sterk, noe som gir han muligheten til å sparke fra seg i dueller med store og sterke midtstoppere. Gode avslutningsevner og et vanvittig finterepertoar gjør at han fremstår som en nærmest komplett spisstype. Han har en skikkelig slegge av en venstrefot, som allerede har levert flere praktmål fra alle hold. Det finnes blant annet et klipp fra aldersbestemte kamper hvor han scorer fra midtbanen.

Med alle disse ferdighetene er det kanskje ikke så rart at sammenligningene blir rause. Det er også litt slående hvor mye spillestilen minner om den tidligere brasilianske superstjernen, Ronaldo Nazário. Ronaldo regnes ofte som en av tidenes beste fotballspillere, og det er nok ikke mange som forventer at Endrick skal bli like god. Men tempoet, fysikken, dribleferdighetene og avslutningene gjør at det er vanskelig å ikke tenke på «O Fenômeno». På mange måter kan Endrick også minne om Romário, som dominerte fotballverden på 1990-tallet. Romário var rask, smart i bevegelsene, hadde et lavt tyngdepunkt og var svært driblesterk. Sammenligningene er på ingen måte beskjedne, og forventingene til 16 år gamle Endrick er skyhøye.

Benzema-erstatteren?

For bare et par måneder siden ble Karim Benzema kåret til verdens beste spiller, men franskmannen ble da tidenes eldste til å vinne den gjeve prisen. Om bare noen dager fyller han 35 år. Derfor er det naturlig at Real Madrid har begynt søket etter en erstatter på spissplass. Benzema skal være enig med klubben om en kontraktsforlengelse frem til 2024 – samme år som Endrick etter planen skal flytte til den spanske hovedstad. Det har vært mye snakk om både Erling Haaland og Kylian Mbappé som erstattere for Benzema, men nå virker det som at Real Madrid har valgt Endrick til den svært utakknemlige oppgaven.

Det er selvsagt vanskelig å se for seg at Endrick skal være klar til å bli Real Madrids førstespiss allerede i 2024, som 18-åring. Men planen er likevel ganske tydelig, og det er at brasilianeren skal danne angrepstrio med sine landsmenn Vinícius og Rodrygo på lang sikt. Ifølge troverdige journalister kommer Endrick til å signere en seksårskontrakt i 2024, som i realiteten betyr at han signerer en kontrakt frem til 2030. Det er altså ingen tvil om at Real Madrid har troen på at Endrick skal bli lagets spydspiss i mange år, og skal erstatte Benzema.

Når klubbens plan er å signere en erstatter for Benzema, verdens beste fotballspiller, virker ikke 70 millioner euro som en særlig stor sum lenger. Dette er en spiller Juni Calafat, Real Madrids sjefspeider, har full tro på at kommer til å bli verdensklasse og en nøkkelspiller for laget i mange år. Det er heller ikke usannsynlig at Real Madrid hadde måtte betale det dobbelte om to år, dersom han fortsetter i samme utvikling. Risikoen er selvsagt stor når man bruker såpass mye penger på en 16-åring, men gevinsten kan være enorm. I beste fall kan Real Madrid ha sikret seg en spiss som kommer til å dominere fotballverden de neste 20 årene. Så får vi se om Endrick klarer å leve opp til de store forventingene!

Legg inn en kommentar