Kristian Schoutes spesialer

Søket etter den nye Neymar

I går bekreftet Real Madrid overgangen for Reinier Jesus, den tredje brasilianske tenåringen på to år. Prøver Florentino Pérez å sikre seg den «nye Neymar»?

Overgangsvinduet i sommeren 2017 endret fotballen. Flere av tidenes dyreste overganger ble gjennomført, og den enorme kommersialiseringen i fotballen gav virkelig utslag i form av overgangssummer for fotballspillere. Hovedpersonen i alt dette var brasilianske Neymar, som dro fra Barcelona til PSG for den svært lite ydmyke summen på tre milliarder kroner. Den brasilianske superstjernen ble på det tidspunktet regnet, og til en viss grad fortsatt, som en av de aller beste spillerne i verden, og den som er nærmest Cristiano Ronaldo og Lionel Messi i form av toppnivå. Spilleren som ble solgt for om lag tre milliarder kroner var ved flere anledninger nære ved å bli Real Madrid-spiller, både som junior- og seniorspiller. Den anerkjente Madrid-journalisten Dermot Corrigan skrev i februar 2018 at Neymar hadde sklidd gjennom Real Madrid-fingrene hele syv ganger, blant annet i 2013, da han ble klar for Barcelona.

Nå prøver Florentino Pérez å forsikre seg om at den nye Neymar ender opp i den spanske hovedstad.  

I løpet av de siste to årene har Real Madrid brukt hele 120 millioner euro, eller 1,2 milliarder kroner på brasilianske tenåringer. Dette er trolig rundt den prisen Barcelona betalte for Neymar i 2013 (tallene her er fortsatt svært usikre), mens Real Madrid betalte rundt 1,2 milliarder for Eden Hazard forrige sommer. Dette er altså helt enorme summer å betale for tenåringen, uavhengige av hvor talentfulle de er. For å vise hvor ekstreme summer det er snakk om, kan jeg legge til at Luka Modric og Toni Kroos ble hentet til Real Madrid for en samlet sum av under 600 millioner kroner, over halvparten av prisen for de brasilianske stortalentene. Et helt annet marked, men likevel interessant.

Alderen på spillerne som er blitt hentet for disse summene er også oppsiktsvekkende i seg selv. Vinícius Jr. kostet Real Madrid om lag 550 millioner kroner, og overgangen for det brasilianske stortalentet ble offentliggjort da han enda ikke var fylt 17 år. Det er vanskelig å være kritisk til den overgangen i lys av det Vinícius har vist i Real Madrid-drakten så langt, men det tyder likevel på en klar plan fra klubben sin side. Det virket som et bevisst valg fra de høye herrene i Real Madrid, med Florentino Pérez i spissen, til å unngå at den neste Neymar havner noe annet sted enn i den helhvite Real Madrid-drakten.

Hvor mye tapet av Neymar i 2013 har betydd for den nye overgangspolitikken til Real Madrid er selvsagt vanskelig å si, og vi vet lite om hva som har skjedd bak lukkede dører. Dermot Corrigans påstand om at Neymar kunne ha endt opp i Real Madrid syv ganger før 2018, et tall som trolig ville vært høyere i dag, virker svært usannsynlig.  Likevel er det vanskelig å se bort ifra Neymars uttalelser etter overgangen til Barcelona, hvor han sa at han hadde valgt klubb med hjertet, og ikke med lommeboken. Er det for øvrig bare meg som ser ironien i dette i dag?

Det er også interessant å se på type spillerne Real Madrid har hentet fra den brasilianske ligaen de siste to årene. Vinícius Júnior og Rodrygo Goes har klare likhetstrekk med sin landsmann i Paris. Begge er driblesterke, lekne angrepsspillere som kan skape ting ut av ingenting. Interessant nok er det begge to, i utgangspunktet, også venstrekanter, samme posisjon som det Neymar spilte i sine Santos-dager. Selv om bare Rodrygo har vist tendenser til å ha samme avslutningsevner som PSG-spilleren, er likhetene mellom de tre spillerne påfallende. Selv om nysigneringen Reinier Jesus anses som en offensiv midtbanespiller, en tier om du vil, ser man noe av det samme også i han. En fryktløshet til å gå i angrep, god teknikk, en voldsom eksplosivitet og en god skuddfot. Uten sammenlikning for øvrig selvfølgelig. Hvilket er naturlig når Reinier Jesus fortsatt bare er 18, Rodrygo Goes er 19 og Vinícius Júnior er 20 år gammel.

Men hva er da forskjellen? Hva er annerledes nå enn det det var i 2013? Den største og viktigste forskjeller er i mine øyne tidspunktet når overgangen gjøres. Neymar var 21 år da endelig ble klar for Barcelona. Selv om det trolig var Neymar, teamet hans og Santos som gjorde at han ikke forlot Brasil før den alderen og ikke mangel på interesser fra Real Madrid og Barcelona, er det likevel påfallende at Real Madrid nå henter ungguttene i det de fyller 18 år. Selv om dette blir spekulasjon, er det lett å se for seg at dette er bevisst valg fra ledelsen. Ut ifra det i vet om Neymar-overgangen, var det fryktelige mange tomme løfter og løse avtaler. Når spilleren hentes i det han fyller 18 år, vil dette trolig være mine problematisk. I tillegg vil Real Madrid selv sitte i førersetet for utviklingen til ungguttene. Dette har virkelig vist seg å være en effektiv strategi så langt. Vinícius Júnior leverte strålende kamper i fjor, blant annet en kamp hvor han lekte seg med Barcelona på Santiago Bernabéu. Rodrygo Goes klarte også å bli den nest yngste spilleren til å score hattrick i Champions League da han puttet tre mål mot Galatasaray i gruppespillet.

Avslutningsvis vil jeg også nevne spillernes interesse i å slutte seg til Real Madrid. Reinier Jesus sa i dag at han allerede hadde nådd toppen med å bli Real Madrid-spiller, mens Rodrygo snakket om at barndomsdrømmen hadde gått i oppfyllelse da han ble presentert på Santiago Bernabéu forrige sommer. “Alle” de europeiske storklubbene var interessert i å hente Vinícius Jr. i 2017, inkludert Manchester City og Barcelona, men likevel valgte han Real Madrid. Dette tyder på at også de brasilianske ungguttene har et ønske om å spille for Real Madrid, og en sterk tro på prosjektet og den modellen klubben praktiserer i dag. Det virker også som at klubben har svært god kontroll på og oversikt over hvor talentet ligger i Brasil. Som nevnt har Vinícius og Rodrygo slått til fra første stund, og selv om de fortsatt har en del å gå på (skulle bare mangle i den alderen), så er det tydelig at Real Madrid har blant verdens aller største offensive talenter i troppen. Vi får håpe at det samme gjelder for Reinier Jesus, og hvis det lille jeg har sett av ham er noe å gå etter, så ser det svært lovende ut.

En ting er i hvert fall helt sikkert. Det gror godt med talenter i Brasil, og Real Madrid er i førersetet når det kommer til å sikre seg den “nye Neymar”.  

1 comment

Legg inn en kommentar