Jone Warlands spesialer

Drømmen om franskmennene

Real Madrid er stadig linket med franske spillere, og spillere fra Ligue 1. Men hvorfor er dette markedet så spennende?

Da Zinedine Zidane startet i jobben som Real Madrid-trener i 2016 fulgte også en ny overgangstaktikk. Real Madrid skulle ikke lenger kaste alle pengene sine på én spiller, og satse alt på at denne spilleren skulle hente poengene nærmest på egenhånd. Selv om Real Madrid var midt inne sin storhetstid på 2010-tallet, forstod alle at spillerne på banen ikke kunne holde dette nivået til evig tid. Legg til at klubben hadde noen mislykkede storkjøp ferskt i minnet – Kaká, Gareth Bale (her strides de lærde), og James Rodríguez – så mente Florentino Pérez at tiden var inne for å prøve på noe nytt.

Real Madrid startet å hente unge, lovende stortalenter som Vinícius Jr., Takefusa Kubo, Achraf Haikimi, Martin Ødegaard, og Rodrygo for å nevne noen. Men klubben er tydelig spesielt interessert i spillere fra det franske ligasystemet. Klubben har plukket opp Theo Hernandez, Ferland Mendy,  og sist men ikke minst Eduardo Camavinga i løpet av de siste årene, og nylig rapportere Marca at Real Madrid slett ikke er ferdig med å hente inn spillere fra nabolandet i nord.

De linkede franskmennene

Det franske midtbanevidunderet Aurélien Tchouaméni er nemlig også linket til Real Madrid, og skal vi tro rapportene vil klubben parre ham opp med nysigneringen Eduardo Camavinga.

Den unge franskmannen spiller for tiden i Monaco, og har gjort en god profil i løpet av sesongstarten. Real Madrid skal visstnok være klare til å legge 60 millioner euro på bordet for å sikre seg signaturen til midtbanespilleren. Med dette vil han altså føye seg inn i rekken av franske spillere som har spilt for de hvite fra Madrid. Om overgangen blir noe av vil bare tiden vise.

Men det stopper selvsagt ikke der. Det er nemlig også en viss fransk angrepsspiller som er på utgående kontrakt med Paris Saint Germain som er sterkt linket med Real Madrid. Jeg snakker selvsagt om Kylian Mbappé. Alle trodde Mbappé ville bli klar for Real Madrid i sommer da rapportene om at Los Blancos hadde lagt et bud på over 200 millioner euro kom inn. Hvilke gærninger takker nei til 200 millioner euro for en spiller som har ett år igjen av kontrakten, og tilsynelatende ikke vil signere ny kontrakt?! Svaret på det er Nasser Al-Khelaifi, president hos PSG.

Kylian Mbappé & Marcelo
Franske Kylian Mbappé er sterkt linket med en overgang til Real Madrid når kontrakten hans med PSG utgår neste sommer.

Men biten rundt hvorfor eller hvordan noe sånt kunne skje er allerede diskutert i lange baner, og er du interessert kan du lese om det her. Poenget er at dersom ryktene om at Mbappé kommer til Madrid neste sommer er sanne, vil han også bli en del av Real Madrids franske mannskap. Real Madrid har i hvert fall gjort det klart at det ikke er de det står på, men Mbappé selv.

Han er heller ikke den eneste franske spilleren på utgående kontrakt som er linket med Real Madrid. I Manchester United har fremdeles ikke Paul Pogba signert ny kontrakt, og står fritt til å forhandle med andre klubber i januar. Pogba skal visstnok være veldig interessert i å spille for Real Madrid, en drøm han i følge medier skal ha hatt i mange år. Real Madrid på sin side skal også være interessert i å hente den kraftige franskmannen, og ser for seg at han skal gli rett inn på midtbanen når Kroos og Modrić omsider takker for seg.

Og så kommer man ikke foruten at Sevillas unge stopperkjempe, Jules Koundé er nok en franskmann som Real Madrid visstnok skal være interessert i å hente inn. Med inntoget av Alaba, og en mulig overgangen for Rüdiger, ser dette noe mer usannsynlig ut, men jeg synes likevel det er verdt å nevne i sammenheng med denne artikkelen.

Den «franske» garderoben

FRANSKE: Real Madrid har nesten en overvekt av fransktalende spillere i garderoben. Her Karim Benzema og Eduardo Camavinga.

Gitt at disse overgangene blir en realitet – og her er det viktig å nevne at dette ikke bare er en vill fantasi, dette er noe som faktisk kan skje – vil det faktisk føre til en overvekt av fransktalende spillere i garderoben til Real Madrid (det er syv faste spansktalende spillere, med disse fire inn ville det føre til ni fransktalende). Allerede i klubben er det flere fransktalende spillere; Eden Hazard, Courtouis, Benzema, Ferland Mendy og Camavinga.

Det har kanskje ikke så mye å si rent praktisk, språket som snakkes vil selvfølgelig fremdeles være spansk, men det er likevel en artig statistikk. På den andre siden er dette noe oppsiktsvekkende tall. Det vitner om at spanske spillere sliter med å slå igjennom i Real Madrid.  Slå dette sammen med at det var kun én(!!!) spiller fra Real Madrid som var tatt ut på det spanske landslaget denne samlingen (mot 0 fra forrige), og så har du en ganske så nedslående realitet.

Når vi omsider har nådd enden av listen over franske spillere som er linket til Real Madrid, så kan det være hensiktsmessig å ta en titt på hva dette har å si for klubben, og hvordan dette vil påvirke hvordan klubben handler i fremtiden.

En sterk posisjon i det franske markedet

Det er ingen tvil om at Real Madrid har opparbeidet seg en sterk posisjon i det franske markedet. Det kan virke som om klubben har posisjonen, kapitalen og muligheten til å nærmest velge og vrake fra de franske klubbene. Med framveksten av franske talenter virker kanskje dette som en relativt god posisjon å være i, det franske markedet er en gullgruve om du vil. Suksessen til Frankrikes landslag kommer som resultat av særdeles god talentutvikling fra ung alder, samt en vilje til å utvikle unge spillere – og det er slett ikke uten grunn.

HENTET INN: Ferland Mendy ble i sin tid hentet fra franske Olympique Lyon som spiller i Ligue 1.

Det er den eneste måten lagene i Frankrike har muligheten til å utfordre PSG. Det er ingen andre lag i Frankrike som har i nærheten av samme kapital som det PSG har, og det er derfor en driv blant franske klubber til å produsere egne talenter som på sikt kan være med å gjøre laget til en utfordrer. Samtidig er ikke Ligue 1 helt i toppen av nivået på de europeiske ligaene, uansett hvor mye PSG gjerne vil at de skal være det, og det er derfor naturlig at de franske toppklubbene kun blir et springbrett til de største klubbene i Europa – spesielt hvis alternativet er å selge til PSG!

Risikovurderingen

Med de engelske klubbenes tydelige ønske om å avle fram sine egne, engelske talenter, gir dette en mulighet til andre europeiske storklubber å dykke ned i de andre ligaene på kontinentet, og fremst i rekken er kanskje Spania. Dette er noe Florentino Pérez tydelig vil utnytte til det fulleste. Dermed kan man nok forvente at Real Madrid vil fortsette i dette sporet fremover. For kjøpene av unge spillere – franske eller ikke – bærer frukter! Om ikke ved direkte resultater, så ved at talentene selges for mangedobbelt av prisen de ble hentet for.

Dermed er også kjøpene tilknyttet relativt liten risiko, i den forstand at summene det i utgangspunktet er snakk om er noen få millioner, og klubben nærmest er sikret å minst få tilbake investeringen uansett hvor dårlig spilleren presterer KUN på bakgrunn av at det er Real Madrid som selger. Det samme kan man ikke si om Galácticos, som hentes for hundrevis av millioner eller milliarder, og hvis de feiler står man igjen med en benket spiller som koster klubben millioner i uka i lønn. Regnestykket blir da ganske enkelt.

Med mindre Ligue 1 får en etterlengtet renessanse, der flere franske lag kan etablere seg i europatoppen og kjempe om de gjeveste medaljene år etter år, ser jeg ingen endringer i horisonten. Real Madrid, med Florentino Pérez i spissen kommer til å være først i køen for å plukke med seg de mest talentfulle og beste spillerne Frankrike har å by på. Så er det bare å krysse fingrene for at de slår gjennom, og kan lede Real Madrid til en ny storhetstid.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.