Retroartikler

Verdens rikeste fotballklubb

Real Madrid har gått forbi Manchester Utd, og troner nå øverst på Forbes Magazine sin anerkjente liste.

Madridistas verden over har hatt mye å feire i det siste. Laget er i cupfinalen, der de skal møte Atlético Madrid, og med semifinaleplass er de på god vei mot La Décima. I 8.-delsfinalen slo de ut Manchester United. Nå har de slått dem på businessfronten også.

Etter å ha hatt noen av de høyeste årlige inntektene i over åtte år, har Real Madrid endelig klart å passere sine engelske rivaler på FORBES liste over verdens rikeste fotballklubber. «De røde djevlene» har tronet øverst helt siden det anerkjente businessmagasinet startet med lista i 2004.

Florentino Pérez skal ha mye av æren

Forbes verdsetter Real Madrid til 18,9 milliarder kroner (3,3 milliarder dollar), mens United er verdt 18,1 milliarder. Resten av lista publiseres i magasinets neste nummer som kommer ut 6. mai.

Det hersker liten tvil om at Florentino Perez skal ha mye av æren for klubbens økonomiske suksess. Da den nåværende presidenten tok over i 2000 kom han til en klubb på kanten av konkurs. Han solgte unna eiendeler, rekrutterte investorer og dro på «spillershopping». Etter å ha signert superstjerner som Luis Figo, Zinedine Zidane og David Beckham eksploderte salget av supportereffekter, så mye at i 2005 gjorde det opp for hele 45 % av klubbens inntekter. Planen ved å kjøpe verdens beste spillere (populært kjent som Galacticos-planen) gjorde det mulig for Real Madrid å forhandle lukrative TV-kringkastingsavtaler.

Lukrative sponsoravtaler

Selv i møte med Spanias økonomiske kollaps fortsetter Perez’ balanserte modell å gi inntekter. En nylig signert draktavtale med Adidas, verdt $50 millioner til midten av 2020, og annen sponsing (inkludert de med Emirates og det spanske bankkonsernet BBVA) hentet inn 240 millioner dollar forrige sesong. Klubbens nåværende draktavtale med Bwin, som gir ca. 20 millioner dollar årlig i klubbkassa, går ut i år. Med en stigende verdi på draktsponsing (Man Utd signerte nylig en 7-årig avtale med GM som vil gi 560 millioner dollar for å plassere Chevrolet-logoen frempå drakten) kan man forvente at Real Madrid har gjort en svært lukrativ avtale med Fly Emirates, som presenteres 30. april.

Til tross for en landsdekkende arbeidsledighet på svimlende 26 % fortsetter Santiago Bernabéu å fylles dag inn og dag ut. Inntekten fra kampdager var på nesten én milliard kroner på slutten av forrige sesong, høyere enn noe annet storlag. «Proyecto Bernabéu», klubbens milliardprosjekt på å modernisere stadion, kan gi opptil en halv million ekstra i kampinntekter pr sesong når det er ferdig i 2018, hevder eksperter.

Det koster (!) å spille for Real Madrid

En merkelig bivirkning av all suksessen har gjort det dyrt for stjerner å spille i klubben. I år 2000, for å dempe de ekstreme lønningene som toppet én og en halv milliard kroner, klekket Perez ut en plan som tvinger spillerne til å gi klubben nesten halvparten av deres personlige sponsoravtaler samt splitting av inntektene på klubbens draktsalg. Cristiano Ronaldo overleverer f.eks. 40 % av inntektene fra sine egne avtaler til klubben.

Det fins fortsatt rom for å vokse. Med over 350 millioner fans utenfor Storbritannia, har Manchester United mer enn dobbelt så mange utenlandske tilhengere enn Real Madrid, i følge Sport+Markt. Men etter år med internasjonal markedsføring ser det ut til at United har nådd toppen, sier Mario Oliveto, sportsmarkedsføringsekspert og tidligere direktør i Nike, Adidas og Sport+Markt.

Pre-season-suksess

65 % av Real Madrids inntekter kommer fra utlandet, i følge en insider i klubben, skriver Forbes. Klubben ser muligheter for forbedring på det planet. Forrige sesong fikk klubben inn 16 millioner dollar, pluss mange nye tilhengere, bare ved å spille treningskamper i USA, Kina, Kuwait og i Europa. Det skal de gjøre før neste sesong også, når de blant annet tar turen innom Göteborg for å møte Paris St Germain.

– Så lenge de fortsetter å vinne, signerer toppspillere og tiltrekker seg et massivt publikum vil Madrid fortsette å trone øverst på listen vår, sier Nishant Tella i Inner Circle Sports. Det er det vi kaller den dydige syklus av suksess.

Skrevet av Emil Bremnes. 

Legg inn en kommentar