Intervjuer

Veland om tittelkampen: – Favorittstempelet er på Barca

Elleve kamper gjenstår, to poeng skiller Real Madrid og Barcelona. Det kommer til å bli et rotterace, og Petter Veland tror Barcelona sin ledelse på to poeng kommer til å avgjøre LaLiga.

LaLiga gjenåpnet etter coronakrisen torsdag kveld med Sevilla-derbyet som første match ut. Men for de Real Madrid-frelste er det tittelkampen mellom Los Blancos og Blaugrana som er mest spennende. Etter 27 spilte kamper leder Barcelona LaLiga to poeng foran Real Madrid. Barcelona skal ut i sin første kamp etter coronakrisen stengte ned fotballen lørdag kveld borte mot Mallorca, mens Real Madrid skal i ilden mot Eibar på Estadio Alfredo di Stefano søndag kveld.

Ekspert på spansk fotball, Petter Veland, tror Real Madrid sitt småflaue bortetap mot Real Betis i starten av mars kommer til å bli skjebnesvangert når poengene skal telles opp til slutt i midten av juli. Han mener Barcelona må tåle favorittstempelet til å ta LaLiga-tittelen.

– På en måte sier det seg litt selv slik ståa er i LaLiga nå, med Barcelona to poeng foran Real Madrid. Hadde de startet likt hadde det vært vanskelig å komme med ett navn. 33 prosent av sesongen gjenstår og Barcelona leder med to poeng og favorittstempelet blir dermed lagt på Barcelona. Samtidig vil jeg påstå at Real Madrid har et mer overkommelig kampprogram enn Barcelona, og det finnes holdepunkter for at Real Madrid kan ta dem igjen. Barcelona får «bare» Luis Suarez tilbake, mens Real Madrid får tilbake både Eden Hazard og Marco Asensio. Men favorittstempelet går i ørliten fordel Barca, mener Petter Veland.

Eden Hazard
FØRSTE SCORING: Eden Hazard feirer sin første offisielle Real Madrid-scoring, mot Granada på Santiago Bernabéu høsten 2019.

Som Veland nevner får Real Madrid Eden Hazard og Marco Asensio tilbake fra skadeavbrekk. Asensio har vært ute hele sesongen etter en skade han pådro seg under pre-season, mens Hazard har slitt med skader store deler av sesongen. Hvor mye de to kantspillerne sin tilbakekomst betyr for Real Madrid, mener Veland gjenstår å se.

– Forrige gang Hazard var gjennom en sesongoppkjøring så han ikke fit ut når sesongen startet. Jeg skal ikke si at det har vært en tilknytning til alle skadene han har slitt med, men han har ikke hatt de skadeproblemene tidligere i Chelsea. Jeg er litt usikker på hvor han står, men man leser og hører om at han er i fyr og flamme. Av Hazard og Asensio må Hazard ta mest av presset og ansvaret, Asensio blir utelukkende en bonus. Han skulle egentlig ikke spilt denne sesongen på grunn av skaden, og de må være forsiktige med hvor mye han blir matchet. Kampene kommer tett og treningsgrunnlaget er så som så, sier han.

Det kommer til å bli spilt mange kamper på få dager nå når LaLiga returnerer, og det er uten tvil en fordel å ha en bred tropp. Hvem har den beste troppen av Real Madrid og Barcelona?

– Det er Real Madrid. De er mindre avhengige av enkeltspillere, og har en mer intern selvsikkerhet selv om en 5-6 spillere blir byttet ut, uten at nivået faller drastisk. De har også flere spillere (26) i troppen enn Barcelona (20) når alle er friske. Barca må i større grad spe på med B-spillere enn det Real Madrid må. At sesongavslutningen er komprimert spiller til fordel for Real Madrid, fastslår Viasat-eksperten.

«At sesongavslutningen er komprimert spiller til fordel for Real Madrid.»

Real Madrid skal spille sine hjemmekamper på Estadio Alfredo di Stefano resten av sesongen, på grunn av renoveringen av Santiago Bernabeu. Petter Veland tror det kan ha noe å si for Real Madrid.

– Det kan ha en liten betydning. Jeg tror ikke det er en fordel. Trenden vi har sett i Bundesliga kan ikke påpeke at det er en ulempe heller. Men det går på dette med gjenkjennelsesprinsippet som Thierry Henry har snakket mye om. At man er vant med en annen bane, og detaljer som hvor reklameskiltene er og man vet nøyaktig hvor langt det er til mål. Men det er nok bare en bitteliten faktor, sier Veland og fortsetter:

– Æresfrykten man får fra Santiago Bernbeu forsvinner også litt. Bernabeu er en stor og mektig arena, selv om det blir spilt uten publikum. Så Madrid mister en liten edge der. Man kan jo også argumentere for at Real Madrid skal spille elleve bortekamper, men uten reisebelastningen selvsagt. Jeg klarer ikke å finne noen spesielle fordeler med å spille på Estadio Alfredo di Stefano, men det er nok ikke en stor ulempe heller, spekulerer han.

Tidspunktene for de fire første rundene av LaLiga (kampdag 27-31) har har blitt offentliggjort, og Barcelona spiller før Real Madrid alle de rundene. Veland er usikker på om det kommer til å spille noen rolle.

– Det spørs egentlig hvordan Barcelona presterer. Hvis de gjør jobben når de spiller først vil de legge litt press på Real Madrid, og hvis de avgir poeng gir de Real Madrid muligheten til å kneppe innpå. Men jeg tror det har lite å si. Hvis man hadde spurt alle trenerne om de ville spilt før eller etter laget de jager, er jeg usikker om man hadde fått et svar som tydet på at det ene ble mer favorisert enn det andre, sier Veland.

SJEFEN: Petter Veland mener det blir viktig at Zidane viser god kampledelse når Real Madrid returnerer.

Hvilke faktorer må Real Madrid lykkes med for å ta seriegullet?

Zidane må vekte belastningen i troppen på grunn av kampprogrammet. Sett i lys av Lars Bohinen (trener for Aalesund) sine uttalelser om at man må være kynisk med laguttak med tanke på hvilken motstand man møter, så er det noe Zidane også må ta en del valg rundt og komme med vurderinger på slike ting. Kampledelse i tillegg blir viktig. Treneren blir hundre prosent eksponert, og all lyd blir fanget opp, og alle hører hva som blir sagt. Kampene går jo uten publikum og energien man vanligvis får bra publikum blir borte, så trenerne blir nødt til å skape den entusiasmen selv. Og Zidane må disponere kreftene til laget, svarer Veland.

Og til slutt, hvem vinner LaLiga? 

– Man finner argumenter for Real Madrid, som har et mer takknemlig kampprogram og en bredere stall. Men de to poengene Barcelona har på Madrid gjør at Barcelona har spart seg opp et bananskall. Jeg tror Barcelona og Real Madrid kommer til å vinne de fleste kampene, og jeg tror de kommer til å ha en høyere vinnerprosent enn det de hadde før corona-krisen. Hvis man ser på Bundesliga ser man at de beste fortsatt er best, selv om det er et tynt grunnlag. I en slik situasjon vi befinner oss i nå er toppklubbene bedre rustet, siden de er vant med det store presset til vanlig. Jeg tror det bananskallet Barcelona har spart seg opp i de to poengene foran Real Madrid avgjør i Barcelona sin fordel, sier Veland, som dermed tror det kan bli mer jubel i de katalanske gatene enn i hovedstaden.

Legg inn en kommentar