Martin Helleruds spesialer

Asensios gjenoppstandelse

Pausen i den internasjonale toppfotballen har gjort slik at Marco Asensio har kunnet jobbe seg tilbake i kulissene på Valdebebas, etter den alvorlige kneskaden han pådro seg sommeren 2019.

Vi skrur tiden tilbake til 24. juli 2019, og pre-season-kampen mellom Real Madrid og Arsenal på FedEx Field i Maryland. Etter førsteomgangen lå Los Blancos under 2-0 mot de røde fra London, og i pausen kom blant annet Marco Asensio inn til sin andre opptreden i sesongoppkjøringen. Etter en times spill så scoret nettopp Marco Asensio da han utliknet til 2-2, men fem minutter senere måtte spanjolen byttes ut. Spilleren fra Mallorca ble liggende og holde seg til kneet, mens han hamret hånda i gressteppet i ren frustrasjon. Asensio ble båret av banen, med det som så ut som en alvorlig kneskade. Kampen endte til slutt med 5-4-seier til Real Madrid etter straffesparkkonkurranse, men det var skaden til Asensio som ble samtaleemnet etter oppgjøret. På pressekonferansen etter kampen var Zinedine Zidane tydelig bekymret, og han sa blant annet følgende: «Vi er bekymret. Det er kneet, og han har dratt rett til sykehuset for å sjekke det. Det ser ikke bra ut…»

Marco Asensio
UHELLET: Marco Asensio ligger nede etter å ha røket både korsbåndet og menisken i pre-season-kampen mot Arsenal.

Det gikk ikke lenge før bekreftelsen kom, og samme dag slapp Real Madrid en pressemelding der de bekreftet at Asensio hadde røket korsbåndet i det venstre kneet, i tillegg til å ha røket menisken. I ettertid har den dårlige gressmatta på banen i Maryland fått mye av skylden for skaden spanjolen pådro seg, ettersom flere alvorlige kneskader i amerikansk fotball har funnet sted på samme arena. 7. august ble Asensio operert for skaden i Madrid, og den lange opptreningsperioden han sto fremfor var i sin spede begynnelse. En korsbåndsskade pleier som regel å ta rundt ni måneder å lege, og Jesé brukte omtrent denne perioden da han røk korsbåndet i mars 2014 og var tilbake på banen i desember samme år. Asensio røk imidlertid også menisken i samme bein, noe som gjorde ting enda mer komplisert. Det var tvil om hvorvidt man ville se spanjolen på banen i 2019/20-sesongen, men stoppen i den internasjonale toppfotballen har gitt Marco Asensio en mulighet til å ta del i den avgjørende delen av sesongen der både LaLiga og Champions League skal avgjøres.

Allerede i februar kom de første bildene av Marco Asensio tilbake på treningsfeltet, etter mange måneder med hardt arbeid på gymmen, i bassenget og på fysiorommet. Det ble ryktet at spanjolen kunne få noen opptredener denne sesongen, og april ble nevnt som en mulig måned for vingens retur. Så kom utbruddet av Coronaviruset, og etter Real Madrid tap borte mot Real Betis 8. mars så har ikke Los Blancos spilt en offentlig kamp. Den internasjonale toppfotballen ble stoppet på ubestemt tid, og nå 14. juni skal Real Madrid spille hjemmekampen mot Eibar som skulle vært spilt 13. mars. Som følge av stoppen i toppfotballen så har Marco Asensio fått muligheten til å jobbe seg tilbake til toppformen i kulissene på Valdebebas, og når LaLiga nå re-starter til helga så kan det fort være at spanjolen blir å se når Eibar gjester Estadio Alfredo Di Stéfano. Siden Real Madrid returnerte til treningsfeltet i starten av mai så har Asensio vært med på full trening så godt som hele veien, og det ser ut som spanjolen er klar til søndagens LaLiga-kamp mot Eibar.

Til tross for at Asensio ser ut til å være kampklar så kan man ikke forvente at spanjolen er i toppform hva angår kampform, ettersom han ikke har spilt en fotballkamp siden juli 2019. Det er mange eksempler på spillere som aldri kommer seg tilbake på nivået de var på før en slik skade, men Marco Asensio sitt tilfelle kan fort være annerledes. Vingen har ikke en spillestil som utelukkende baserer seg på eksplosivitet og fart, men heller en mer teknisk spillestil i kombinasjon med en fantastisk venstrefot. Da Cristiano Ronaldo forlot klubben sommeren 2018 så ble nettopp Asensio sett på spilleren som skulle ta over stafettpinnen etter portugiseren, men i likhet med resten av Real Madrid-troppen så skuffet spanjolen i 2018/19-sesongen. Sommeren 2019 kom Eden Hazard som som skulle gjøre venstrevingen til sin, og det betyr at høyrevingen mest sannsynlig er posisjonen Marco Asensio skal konkurrere om.

Marco Asensio
INTERNKAMP: Marco Asensio i aksjon under internkampen på Estadio Alfredo Di Stéfano i forkant av re-starten av LaLiga.

Undertegnede mener nettopp høyreving-posisjonen er den ideelle posisjonen for Marco Asensio, og med en Gareth Bale som har skuffet stort denne sesongen så kan det fort være mulig at spanjolen gjør denne posisjonen til sin i løpet av de neste månedene. Ryktene vil ha det til at Bale er en av de som har prestert best på trening den siste tiden, men allikevel så er det ikke tvil om at waliseren ikke er blant Zinedine Zidanes favoritter, noe som kan gjøre Asensios vei til startelleveren kortere. Vinicius Jr har blitt testet ut på denne posisjonen denne sesongen, uten stort hell. I tillegg kan Zidane velge å bruke både Lucas Vázquez og Brahim Díaz istedenfor Marco Asensio, men noe sier meg at sistnevnte er den foretrukne av trioen. Det har aldri vært noen hemmelighet at Zidane er begeistret for den tidligere Mallorca-spilleren, og det var under franskmannens ledelse at Marco Asensio presenterte seg på den store scenen da han fikk sitt gjennombrudd i 2016/17-sesongen, med debut-scoring i samtlige turneringer han debuterte i for Real Madrid den sesongen.

Asensio ble offer for krass kritikk etter en skuffende 2018/19-sesong, og når han er tilbake i kampform så vil de kritiske spørsmålene komme raskt tilbake. Denne sesongen her blir det ikke stilt noen forventninger til spanjolen med det gudbenådede venstrebeinet, men hvis han ikke presterer jevnt på et høyere nivå i 2020/21-sesongen så er det fort mulig at han kan bli solgt videre om et kanskje bare et år. Det har sagt litt stopp i utviklingen til Marco Asensio siden den fantastiske 2016/17-sesongen, og kneskaden har på ingen problemer hjulpet mannen fra Mallorca. Han står dermed overfor en stor utfordring når han nå etter all sannsynlighet vil bli en viktig del Zinedine Zidanes mannskap i jakten på sølvtøy i både LaLiga og Champions League. Hvis Asensio får ut makspotensialet sitt så vil høyrekant-rollen være hans i flere år fremover, og det er bare å krysse fingrene for at nettopp det blir tilfellet.

Det blir uansett gøy å se Marco Asensio tilbake på banen, forhåpentligvis allerede mot Eibar på søndag.

Ti måneder og 21 dager etter uhellet på FedEx Field.

Legg inn en kommentar