Taktiske analyser

Ukas analyse – Espanyol (B) og Getafe (H)

Real Madrid spilte to kamper i uken som var, og vi har tatt en nærmere titt på kampene.

Denne uken analyserer vi ukens kamper i en artikkel, hvor formålet er å trekke ut momenter som er de mest iøynefallende og åpenbare: ting som går igjen og som danner mønstre taktisk, og rett og slett hvor «skoen trykker» i de to kampene. Zidanes taktiske disposisjoner og bytter vil også bli sett på.

Espanyol (B) – Tannløst

Real Madrid kunne, om de hadde unngått poengtapene ved årsskiftet hatt en viss sjanse til å kjempe om ligagullet. Dessverre, ser det ut som om dette er et tapt prosjekt i skrivende stund, nettopp fordi man tok «tapet» på forhånd. En av de kampene man med mindre justeringer fort kunne tatt tre poeng i, er bortekampen mot Espanyol. Her skal vi se litt på utvalgte momenter fra kampen, og ikke minst: pirke litt i topplokket til Zinedine Zidane.

Kampen sett under ett var preget av et Real Madrid-lag med flere startere enten på benken, eller hjemme i Madrid. Cristiano Ronaldo, Marcelo, Toni Kroos og Luka Modric var alle utelatt fra kamptroppen av ulike årsaker, mens Dani Carvajal og Karim Benzema startet på benken. Dette betød at spillere som Achraf Hakimi, Marcos Llorente og Mateo Kovacic fikk etterlengtede spilleminutter i Barcelona. Espanyol stilte på sin side med mannsterkt i en vant 4-4-2-formasjon som er trener Quique Sanchez Flores’ foretrukne system.

Espanyol har spilt meget godt mot de antatt beste lagene i ligaen denne sesongen, mye av det skyldes deres gode organisering uten ball. Med to stramme firere bak en angrepsduo som gjør like mye defensivt som offensivt, var det ingen enkel oppgave for de helhvite fra Madrid å spille seg gjennom. Når det er sagt, var det ikke allverden Real Madrid prøvde på. Det hele virket veldig fantasiløst, og Espanyol-forsvaret og tidligere Real Madrid-keeper Diego López ble ikke satt på de største prøvene.

Det er lett å se at det er liten plass å boltre seg når motstanderen stiller opp på denne måten, men et lag av Real Madrids kaliber, selv med et rullert mannskap burde greie å stelle i stand flere farligheter enn det som var tilfellet på tirsdag. De rommene Real Madrid fikk da de sjeldent som det var, skrudde opp tempoet, var bredt. Man skulle tro at dette skulle passe et innleggs-villig lag som Zidanes Madrid etterhvert har blitt, men en blanding av svake innlegg og solid forsvarsspill hindret denne inngangen.

Getafe (H) – Frisk(ere)

Det var et annet Real Madrid-lag som tok imot nabo Getafe på lørdag, i form av tyngre navn i lagoppstillingen, men også den mentale inngangen hadde forandret seg fra midtuke-kampen. Getafe forsøkte seg på noe av den samme organiseringen, ved å ligge dypt i en stram 4-4-2, men både det de hadde og det de møtte var som kjent annerledes. Jorge Molina er en rev av en målskårer, og har banket dem inn i en årrekke, men har ikke den samme løpskraften som eksempelvis Gerard Moreno, matchvinneren i Cornellá. Det merket man.

Spesielt gledelig var det å se at Marcos Llorente gjorde en god figur sentralt på midtbanen, den unge spanjolen virket trygg med ball og var også flink til å posisjonere seg riktig slik at Getafe ikke fikk noe ut av kontringsmulighetene de fikk. Marcelo fikk også minutter litt senere i kampen, og fikk vist hva han står for fra sin venstreback-posisjon med en flott assist til Cristiano Ronaldo, og sedvanlige finter.

I Zidanes øyne

Kamper som den mot Espanyol har dessverre blitt en gjenganger i årets sesong, spesielt i LaLiga. Zinedine Zidane må som hovedtrener, ta ansvar for dette. Undertegnede stiller spørsmålstegn ved roteringen i den kampen. Kampen som kom etterpå var hjemme mot Getafe noen dager før den særdeles viktige returkampen mot PSG i Paris, og det virker mer logisk å stille sterkt i midtuken på bortebane mot et lag som har vist at de kan gjøre ting vanskelig mot selv de beste. Da hadde man kunnet hvile Ronaldo, Marcelo og evnt Isco/Bale mot Getafe. Det kan være at Zidane valgte å la stjernene hvile mot Espanyol nettopp fordi det var på bortebane, og at han ville spare dem for unødig reise. Uansett vil vel påkjenningen de fikk i helgen være større enn den eventuelle reisetiden, spesielt med tanke på at det da ville vært en uke mellom Espanyol- og PSG-kampen.

Hva syntes du om ukens kamper? Hvilke momenter syntes du var viktige i de to kampene?

Legg inn en kommentar