Michael Tholstrups spesialer

Dette er Liverpool

På vestkysten av England ligger det en by kalt Liverpool. Byen er bosted for rundt 500.000 innbyggere, og er kjent som en havneby, samt hjembyen til det verdenskjente bandet The Beatles. Det er omsider noe annet enn industri, og musikk som har gjort byen kjent verden over, nemlig fotball. Liverpool har en meget stolt fotballhistorie med sine to storlag i Everton og Liverpool, hvor deres stadioner Goodison Park og Anfield kun er adskilt av en park. Vi skal videre i denne artikkelen fokusere på den røde delen av Liverpool, og laget som spiller sine kamper på Anfield, en arena som tar 54.000 tilskuere.

Klubbens historie

Klubben oppstod i 1892 på bakgrunn av en uenighet mellom fotballklubben Everton, og eieren av området Anfield ved navn John Houlding. De ble ikke enige om leieprisen, og Houlding startet derfor Liverpool Football Club slik at de kunne spille kamper på Anfield. Klubben slo hurtig an, og ble en fotball-stormakt i England innen kort tid. Deres første store trofé kom sesongen 1900/01 da de gikk ut seirende av den øverste divisjonen i landet. Kun fem år senere gjenskapte de bragden, og vant den øverste divisjonen nok en gang. Etter dette gikk det omsider lang tid til det neste store troféet ble hentet hjem, da klubben måtte vente 16 år før de vant ligaen igjen, men til gjengjeld så vant de to år på rad. Nok en lang periode uten et trofe fulgte deretter, og Liverpool var ikke tilbake på toppen av tabellen før den første sesongen etter 2.verdenskrig i 1946/47.

Slutten på 40-tallet og alle sesongene på 50-tallet ble dog et mørkt kapittel i klubbens historie da de havnet utenfor topp tre i ligaen samtlige sesonger. 1960-tallet derimot ble et lyspunkt for klubben da de vant ligaen både sesongen 1963/64 og 1965/66, samt FA-cupen for første gang sesongen 1964/65. Liverpool vant også FA Charity, som senere er kjent som FA Community Shield tre sesonger på rad, da de seiret i 1964, 1965 og 1966. I tillegg avsluttet Liverpool 60-tallet med en tredjeplass i ligaen sesongen 1967/68 og en andreplass sesongen 1968/69. Dette var en forsmak på det som skulle vise seg å bli klubbens gullalder på 1970-tallet og 1980-tallet.

De to første sesongene på 70-tallet havnet klubben utenfor topp tre, men sesongen 1971/72 var de igjen tilbake i det gode selskap da de havnet på tredjeplass i ligaen. Sesongen etter gikk laget til topps i ligaen, og sikret dermed deres åttende tittel fra den øverste divisjonen i England. Den påfølgende sesongen endte de på andreplass i ligaen, men de fikk omsider med seg to troféer da de vant både FA-cupen og FA Charity. Sesongen 1975/76 var Liverpool tilbake på toppen av tabellen i ligaen, og vant samtidig FA Charity. Den påfølgende sesongen ble omsider historisk i klubbens historie da de vant både ligaen og FA Charity, samtidig som de gikk til topps for første gang utenfor landegrensene da de vant den europeiske cupen, senere kjent som Champions League for første gang. Borussia Mönchengladbach var laget som måtte gi tapt 3-1 på Stadio Olimpico.

Seieren ute i Europa ga mersmak for klubben, og de vant den europeiske cupen for andre gang på rad den påfølgende sesongen, samtidig som de endte på andreplass i ligaen. Denne gang var det Club Brugge som stod på motsatt banehalvdel, men laget fra Belgia måtte gi tapt på Wembley Stadium etter en scoring fra legenden Kenny Dalglish. De to sesongen som fulgte etter dette i 1978/79 og 1979/80 gikk Liverpool seirende ut av den engelske ligaen, samtidig som de vant FA Charity begge sesongene. Sesongen 1980/81 var klubben omsider ute av topp tre i den hjemlige ligaen igjen, men på nytt tok de seg til finalen i den europeiske cupen. Denne gang var det Real Madrid som stod på motsatt banehalvdel på Parc des Princes, og klubben fra England gikk seirende ut av duellen etter en sen scoring fra Kennedy. Dette gir Los Blancos derfor en god mulighet til å revansjere tapet for Liverpool i 1981. I tillegg til den europeiske cupen så gikk de seirende ut av ligacupen for første gang.

1980-tallet hadde fått en god start for Liverpool, og sesongen 1981/82 stod de igjen på toppen av tabellen i hjemlig liga. Det samme gjorde de også de to neste sesongene, og i tillegg vant de ligacupen alle de tre sesongene. I 1982 vant de også FA Charity, hvilket ble deres niende tittel i turneringen. Sesongen 1983/84 tok de seg til finalen i den europeiske cupen på ny, og denne gang var det Roma som stod på motsatt banehalvdel, på Stadio Olimpico i nettopp Roma. Etter full tid var stillingen 1-1, men i straffespark-konkurransen trakk britene det lengste strået og sikret deres fjerde tittel i turneringen. Den påfølgende sesongen tok de helrøde fra Liverpool seg til finalen i den europeiske cupen nok en gang, og denne gang var det Juventus som stod på motsatt banehalvdel på Stade du Heysel. Italienerne ble omsider et hakk for sterke, og Platini avgjorde kampen med sin straffescoring. I ligaen gikk det like så, da de måtte gi tapt for byrival Everton, og det ble dermed med to andreplasser.

Sesongen 1985/86 var de igjen tilbake på vinnersporet da de gikk seirende ut av ligaen, FA-cupen og FA Charity. Året etter ble igjen uten troféer da de endte på andreplass i ligaen, bak Everton nok en gang. De kom omsider fort tilbake på vinnersporet og vant ligaen, samt FA Charity sesongen 1987/88. Den påfølgende sesongen endte de på andreplass i ligaen bak Arsenal, men sikret på ny troféer fra FA-cupen og FA Charity. Inn i det siste tiåret på 1900-tallet vant klubben fra Anfield ligaen for 18.gang, samtidig som de sikret seg et nytt trofe fra FA Charity. Det ble omsider siste gang klubben gikk seirende ut av den engelske ligaen, og Liverpool har dermed ikke vunnet Premier League en eneste gang. Noen troféer ble omsider hentet hjem, da FA-cupen ble vunnet sesongen 1991/92, og ligacupen sesongen 1994/95.

Liverpool havnet utenfor topp tre den første sesongen på 2000-tallet, men var tilbake i det gode selskap sesongen 2000/2001 da de havnet på tredjeplass i ligaen, samt gikk seirende ut av FA-cupen, ligacupen og FA Charity. Selv om det nå gikk lenger mellom de store triumfene så fikk klubben virkelig noe å juble for sesongen 2004/05. Da tok nemlig Liverpool seg hele veien til Champions League-finalen, hvor AC Milan ventet på motsatt banehalvdel på Atatürk Olympic Stadium. Italienerne tok en tidlig 3-0-ledelse, men britene kjempet seg tilbake i kampen, hvor Gerrard, Šmicer, og Alonso tegnet seg inn i målprotokollen. Kampen gikk dermed til overtid, og senere til straffespark hvor Liverpool gikk seirende ut, tross John Arne Riise sin bom. Sesongen 2006/07 møttes lagene til dyst i finalen av Champions League nok en gang, men denne gang var det italienerne som gikk seirende ut av duellen etter to scoringer av Inzaghi.

Klubben fra nord-vest England fikk omsider et lite plaster på såret da de vant både FA-cupen og Community Shield sesongen etter. Årene som fulgte ble av det skuffende slaget for Liverpool, men de kom omsider nære å vinne Premier League sesongen 2008/09, da de endte på andreplass kun fire poeng etter Manchester United. Deres siste trofe kom i ligacupen i 2011, og etter dette har prestasjonene variert enormt, og ofte vært under par. De helrøde kom omsider nære å vinne Premier League sesongen 2013/14, da de kom på andreplass kun to poeng bak Manchester City, men glippen til Gerrard ble skjebnesvanger.

Spillere og statistikk

Liverpool har opp gjennom tiden hatt en rekke gode spillere, og da tenker man spesielt på spillere som Ian Rush, Kenny Dalglish, Steven Gerrard, Michael Owen, Luis Suárez, og Xabi Alonso. I tillegg kommer spillere som Roger Hunt, Gordon Hodgson, Billy Liddell, Robbie Fowler, Ian Callahan og Jamie Carragher som alle vært viktige for klubben i forskjellige tidsperioder. Det som dog blir vanskelig om man tar en nærmere titt på spillerne som har ikledd seg den helrøde drakten opp gjennom historien, blir hvordan man skal vurdere de opp mot hverandre. Laget fra 70-tallet og 80-tallet tok flere titler enn noen andre i klubbens historie, men samtidig har enkeltspillere fra nyere tid briljert for Liverpool i en eller flere sesonger.

Om man ser nærmere på statistikken knyttet til spillerne opp gjennom klubbens historie, så er det en soleklar ener med tanke på kamper spilt. Der troner nemlig Ian Callahan på toppen med sine 857 offisielle kamper, i perioden fra 1960-1978. Mannen som er født i Liverpool prydet den helrøde drakten i 18 sesonger på midtbanen til klubben. Nærmest følger Jamie Carragher og Steven Gerrard med deres henholdsvis 737 og 710 offisielle kamper for klubben. Tar man en titt på toppscorerlista så finner man også en soleklar ener hvor Ian Rush troner høyest med sine 346 scoringer. Nærmest følger Roger Hunt, men angriperen ligger hele 60 scoringer bak legenden Rush.

Årets lag

Det har vært en meget varierende sesong for Liverpool, hvor de har gått fra å bli slått 5-0 mot Manchester City tidlig i sesongen, til å sende samme klubb ut av Champions League med 5-1 over to kamper. I tillegg har laget vartet opp med store seiere som 7-0 over Spartak Moskva, og 0-5 over Porto i den samme turneringen. Jürgen Klopp har etter en noe rolig start på sesongen snudd dette mannskapet til å bli et skikkelig maskineri, som nærmest hamrer inn mål på bestilling. Som vanlig har det vært noe varierende bakover, både i forsvar og på keeperplass, men fremover har det derimot gått på skinner. Liverpool har spilt 55 kamper fordelt på fire turneringer denne sesongen hvor 31 har endt med seier, 16 med poengdeling og åtte med tap. Mohammed Salah er laget soleklare toppscorer med 44 scoringer denne sesongen, mens Firmino følger bak med 27. Mannen fra Egypt er også den spilleren med flest målgivende pasninger med sine tretten, og som med scoringene så har Firmino nest flest med sine elleve.

Hovedtrener: 

Jürgen Klopp tok over Liverpool i oktober 2015, etter å ha tilbragt perioden fra 2008-2015 i Borussia Dortmund. Tyskeren er kjent som en karismatisk person, som ofte trekker på smilebåndet. Det var store forventninger til Klopp da han ankom den britiske byen etter flere gode år for Borussia Dortmund, men alt klaffet ikke fra start. Premier League endte ikke slik fansen hadde håpet, men manageren førte Liverpool hele veien til Europaliga-finalen mot Sevilla, hvor de omsider måtte gi tapt.

Etter flere overgangsvinduer har tyskeren omsider fått satt sitt preg på laget, og Liverpool spiller nå i den sedvanlige 4-3-3 formasjonen med hurtige kanter. Offensivt har det stort sett gått greit siden Klopp tok over klubben, men defensivt derimot var det store problemer. Dette har delvis blitt tatt hånd om da Matip og van Dijk kom inn sentralt, samtidig som Alexander-Arnold tok steget opp og Robertson ble hentet fra Hull. Laget er med andre ord mer komplett, og Klopp har igjen tatt de til en stor finale, hvor denne gang Real Madrid står på motsatt banehalvdel. Spesielt kontringsspillet har vært en av styrkene til klubben under Klopp.

Målvakter: 

Posisjonen helt bakerst på banen har i en årrekke vært en stort problem for Liverpool. Håpet var at Simon Mignolet skulle fortsette storspillet fra Sunderland da han ankom klubben i 2013, men slik har det ikke gått. Belgieren har voktet buret 22 ganger denne sesongen, hvor fasiten viser til 30 baklengs mål, samt syv rene bur. Han har ikke spilt en eneste kamp i Champions League, og har mot slutten av sesongen måtte finne seg i å være andrevalg.

Det er nemlig Loris Karius som har voktet buret mot slutten av sesongen, og samtidig hele sesongen i Champions League. Tyskeren ankom Liverpool i 2016 etter å ha levert godt for Mainz 05. Karius overbeviste omsider ikke med det første, men har med tiden blitt det klare førstevalget for britene. Sisteskansen har vært på banen i 32 kamper denne sesongen, hvor han har sluppet inn 28 mål, og samtidig holdt buret rent 16 ganger. Seks av kampene uten baklengs har kommet i nettopp Champions League. Til slutt har de en tredjekeeper ved navn Danny Ward, men han blir sjeldent med i kamptroppen til Klopp.

Forsvar:

I rekka foran målvakten har Liverpool slitt de siste sesongene, hvor både backer og midtstoppere har underprestert. Lovren har tidvis storspilt i midtforsvaret, men han har manglet en makker. Klopp forsøkte å løse dette da han hentet Jöel Matip til klubben, som hadde storspilt for Schalke 04, en klubb han hadde vært i siden 2000. Det bedret seg helt bakerst for Liverpool, men løsningen kom i januar da Virgil van Dijk ble hentet fra Southampton. Forsvareren ble den dyreste noensinne, og klubben satte med det personlig overgangsrekord. Midtstopperen har vært meget god for Liverpool, og har skapt et solid midtforsvar, uansett om Lovren eller Matip er der sammen med han.

På sidene i forsvaret har Liverpool tidvis høstet suksess med Clyne, og poteten Milner, men løsningen for klubben kom denne sesongen. Da rettes fokuset til Alexander-Arnold og Andrew Robertson som virkelig har tatt steget i Liverpool denne sesongen. Arnold tok steget opp og erstattet en skadet Clyne, og spesielt mot Manchester City storspilt unggutten i duellen mot Sané. Robertson ble hentet fra Hull i forkant av inneværende sesong, og har sakte men sikkert blitt en viktig brikke for britene. Verken Arnold eller Robertson er kjempegode offensivt, men defensivt har de vært meget stabile.

Midtbane: 

Heller ikke dette er noen posisjon for Liverpool-fansen å hoppe i taket av. Ingen store navn, og ingen spesielt begavede spillere, men de jobber alle steinhardt, og tilfører en viss harmoni til laget. Wijnaldum, Henderson og Milner er spillerne som har bekledd de tre rollene på midten den siste delen av sesongen. Henderson har vært mannen som har styrt laget helt sentralt, mens Wijnaldum og Milner har hatt mer frie roller som indreløpere, dog med defensivt ansvar. De er heller ikke kjente for å tilføre en rekke målpoeng, men akkurat i Champions League har Milner stått frem og leder statistikken over målgivende pasninger med sine ni.

Bak de tre på midten har Liverpool og Jürgen Klopp ytterst få han kan sette inn. Emre Can pådro seg en skade mot slutten av sesongen, og har ikke kunnet bidra. Det samme gjelder Adam Lallana, som ikke har vært mange minutter på banen for de rødkledde i år. Dermed er det Benjamin Woodburn som står frem som det mest spennende alternativet, men unggutten har ikke fått mer en drøy 50 minutter spilletid denne sesongen. Klubben fikk heller ikke hentet inn noen  erstatter for Coutinho da han ble solgt i januar, og Liverpool er derfor meget sårbare om noen av de tre sentrale skulle bli skadet.

Angrep: 

Dette er posisjonen som virkelig kan avgjøre Champions League-finalen. Trioen bestående av Salah, Firmino og Mane har fyrt på alle sylindere denne sesongen, og banket inn hele 80 mål. De tre på topp for Liverpool står for en ekstremt stor andel av alle scoringene til klubben, og er nummer to, tre og fire på toppscorerlisten i Champions League, kun slått av Cristiano Ronaldo. Salah har banket inn 44 baller denne sesongen, hvor ti av de har kommet i Champions League. Firmino har på sin side scoret hele 27 ganger, mens Mane har notert seg for 19 scoringer.

I tillegg til å bøtte inn med mål, så er det ofte de tre på topp som assisterer hverandre i forkant av scoringene. Angriperne har notert seg for 33 målgivende pasninger, hvor Salah har tretten, Firmino elleve, og Mane ni. De virker å ha en ekstremt god kjemi, og spesielt på kontringer er de særdeles farlige. Bak dem er det derimot tynt, hvor Dominic Solanke og Danny Ings er de to naturlige erstatterne, hvilket igjen vil si at Liverpool er ekstremt sårbare dersom en av de tre på topp blir skadet. Angrepet til Liverpool vil være avgjørende i finalen, hvor de enten kan sikre troféet med en god dag, eller gjøre så Liverpool ikke har mulighet til å vinne om de har en dårlig dag.

Hvem tror du vinner finalen? 

Legg inn en kommentar