Martin Helleruds spesialer

Hva nå, Zidane?

Hvor lang tid tar det før Florentino Pérez ser seg lei av stadige skuffende resultater?

Real Madrids sin sesong så langt kan på mange måter betegnes som en fiasko, og sesongen nådde et nytt bunnpunkt da Real Madrid snublet og røk ut av Copa del Rey mot Leganés i går kveld. Los Blancos ledet 1-0 fra det første oppgjøret, og det eneste de ikke kunne gjøre var å tape for å sikre seg en plass i Copa del Rey-semifinalen. Med tanke på at gullkampen i LaLiga er tapt for lengst så var Copa del Rey en av to realistiske trofémuligheter for denne sesognen, men det så allikevel ikke ut som Real Madrid-laget brydde seg om en mulig semifinale da Leganés vant på Santiago Bernabéu og Zinedine Zidanes mannskap endte med å ryke ut av sesongens Copa del Rey på bortemålsregelen.

Nå har Real Madrid bare en realistisk mulighet for trofé igjen denne sesongen, og det er Champions League. Her venter Paris Saint-Germain i åttendelsfinalen om tre uker, og det er duket for at to lag med vidt forskjellige utgangspunkt skal møtes i den spanske hovedstaden. Nå gjenstår det å se hvor lenge Florentino Pérez velger å sitte stille i båten, og hvor lenge Zinedine Zidane blir sittende som Real Madrid-manager. Det er liten tvil om at hvis det hadde vært en annen mann enn nettopp klubbikonet Zinedine Zidane som ledet Real Madrid, så hadde han nok fått sparken allerede etter 3-0-tapet mot Barcelona i desember. Men hvor lenge kan Zinedine Zidane leve på tidligere meritter?

Zinedine Zidane har hatt en statistikk som Real Madrid-trener som få kan matche. Siden franskmannen tok over etter Rafa Benítez for drøyt to år siden har han vunnet Champions League, FIFA Club World Cup og UEFA Super Cup to ganger, samt LaLiga og Supercopa de España en gang. Real Madrid har brutt barrierer og satt flere rekorder med franskmannen ved roret, men hvor lang tid går det før Florentino Pérez ser seg lei av svake resultater og mangel på titler? Dersom Real Madrid ikke tar seg forbi Paris Saint-Germain i Champions League så kan det være at franskmannens tid som Real Madrid-trener er over.

Den siste tiden er det ikke bare resultatene som har gått imot Real Madrid, men også det spillemessige har vært skuffende for Los Blancos. Det kan dessverre se ut til at Zinedine Zidane har mistet litt av evnen til å motivere Real Madrid-spillerne. I gårsdagens kamp var det lett å se at Real Madrid-spillerne ikke var mentalt forberedt til kamp, og Leganés tok ledelsen etter en drøy halvtimes spill. Los Blancos utliknet rett etter pause, men så dabbet spillet av igjen og Leganés satte inn den avgjørende scoringen etter en snau time spilt. Real Madrid har spesielt vært svake i andreomgangene denne sesongen, og det var blant annet i den andre omgangen at Barcelona satte inn alle sine tre scoringer på Santiago Bernabéu for en måned siden.

Zinedine Zidane selv vet at tiden som Real Madrid-manager kan gå mot slutten, og at han er under et gedigent press før Champions League-kampen mot Paris Saint-Germain. Florentino Pérez er kjent for å ha kort tålmodighet når det kommer til managere, og fire andre har vært Real Madrid-sjef siden Pérez tok over igjen som president i 2009. På pressekonferansen etter gårsdagens fiasko var Zidane selv krystallklar på at han vet at jobben hans står på spill når Real Madrid møter Paris Saint-Germain:

– Selvfølgelig står alt på spill. Det er krystallklart. Jeg er treneren; det er mitt ansvar. Jeg må finne løsningen. Vi har fått til litt men ikke nok. Jeg tar ansvar for situasjonen. Jeg skal fortsette å jobbe og kjempe. Jeg skal gjøre alt for å gjøre laget bedre.

Kampene mot Paris Saint-Germain blir uten tvil sesongens to viktigste kamper. Den franske giganten cruiser videre i Ligue 1, mens Real Madrid virkelig sliter for tiden. Det første oppgjøret spilles i Madrid 14. februar, før så alt skal avgjøres i Paris 6. mars. I disse to kampene vil sesongen til Real Madrid besegles som enten en total fiasko, eller en mulighet for en tredje strake Champions League-triumf. Disse to kampene kan fort være med på å besegle skjebnen til Zinedine Zidane som Real Madrid-trener, ettersom muligheten for Copa del Rey-triumf eller LaLiga-gull nå ser ut til å være tapt.

Er Zinedine Zidane den rette for Real Madrid?

Legg inn en kommentar