Magnus André Larsens spesialer

Tyskere i Madrid (Del 3)

Det er tid for siste del av oppsummeringen av tyskere som har spilt for Real Madrid og disse tre vil mange anse som de mest suksesfulle, men hvem har vært den beste?

Mesut Özil

Overgangssum € 15 millioner

Periode: 2010-2013

Kamper: 158

Mål / assists: 27 mål / 81 assists

Etter en rekke strålende prestasjoner under VM 2010 ble Mesut Özil raskt sett på som et av de beste talentene i fotballen. Barcelona, Arsenal, Manchester United og naturligvis Real Madrid var ute etter midtbanespillerens signatur. Det var til slutt Real Madrid og Jose Mourinho, som overbeviste han om å bli med på prosjektet sitt. Etter å ha signert for den største klubben i verden var Özil euforisk:

Da tilbudet kom fra Real Madrid ble valget enkelt, du sier ikke nei til den største klubben i verden. Jeg hadde ingen hastverk med å forlate Werder Bremen, men dette er en klubb du sier ja til. De er en institusjon, en klubb en fabelaktig historie, stadion og tropp full av spillere i verdensklasse, fortalte han etter signeringen.

Özils var under kontrakt med Werder Bremen, men hadde kun ett år igjen og signerte for Real Madrid for kun 15 millioner euro – vel under Özils verdi på den tiden. Opprinnelig ble Özil antatt som en back-up for Kaka, men grunnet skadeproblemer var brasilianeren ute av spill. Jose Mourinho ga Mesut muligheten som offensiv midtbane, og tyskeren gjorde posisjonen til sin egen.

Som 22-åring presenterte han seg på alvor for hjemmefansen med en sensasjonell prestasjon i Champions League mot Ajax. Han ga sin første målgivende pasning, noe han ville gjøre 80 ganger til for klubben. Selv etter Kaka vendte tilbake fra skade, sementerte Özil seg som et klart førstevalg i startelleveren til Jose Mourinho.

Mesut Özil var fantastisk for klubben med sine silkeaktige ferdigheter, sitt gode blikk og en fantastisk venstrefot. Hans partnerskap med klubbens beste spiller noensinne, Cristiano Ronaldo, var dødelig for motstanderne. Hans målgivende pasning på Camp Nou til Ronaldo, var et viktig øyeblikk som var med å sikre ligatittelen i sesongen 2011-2012.

Som enhver offensiv midtbanespiller hadde Özil kamper der han ville drive inn og ut av kampen. Hans holdning ble det ofte stilt spørsmål om, men tallene hans taler for seg selv. Han produserte i gjenomsnitt 0,82 mål eller målgivende per 90 minutt i løpet av sin tid i Madrid.

Özil forlot til slutt Real Madrid sommeren 2013 etter at partene ikke ble enige om en ny kontrakt. I nyere intervjuer har Özil antydet en slags beklagelse av hvordan disse samtalene brøt sammen og hvordan karrieren hans i Real Madrid endte. Tyskeren satt igjen med en La Liga-tittel, et Copa del Rey-trofé og en seier i den spanske super cupen. I tillegg kom Real Madrid til kort i Champions League med tre påfølgende semifinaleopptredener.

Ulrich “Uli” Stielike

Overgangssum: € 908 000

Periode: 1977-1985

Kamper: 308

Mål / assists: 50 mål

Uli Stielike var 23 år gammel da han signerte for Real Madrid fra Borussia Mönchengladbach. Real Madrid-president Santiago Bernabeu hadde tatt en tur ut til Tyskland for å se Mochengladbach spille mens han fulgte etter Herbert Wimmer. Skjønt, i stedet for å signere Wimmer, var Bernabeu begeistret med Stielike og brakte ham til Madrid i stedet.

Real Madrids offisielle nettsted beskrev den tyske legenden slik:

Personlighet og kraft på midtbanen. Tyskeren Uli Stielike hadde en plettfri posisjonering og engasjement. En hardtarbeidende fotballspiller som satte sitt preg etter åtte sesonger for klubben, hvor han vant seks titler.

Stielike var en sentral midtbanespiller som kunne strø pasninger og gjøre en god defensiv jobb. Han hadde kvalitet i hver del av sitt spill og var mest kjent for sin intelligens på banen og sin utrolig utholdenhet. Han ble kåret til den beste utenlandske spilleren i Spania fire ganger på rad – 1979, 1980, 1981 og 1982

Tyskeren ble ansett av alle for å være en spiller i verdensklasse. Han påla seg en tonehøyde og hans tilstedeværelse ble alltid følt. Hans tid i Madrid falt sammen med spillere som Juanito, Camacho og Goyo Benito var suksessfull. Han var med å vinne La Liga tre år på rad. I Stielikes tredje sesong vant Real Madrid både La Liga og den spanske cupen.

Uli forlot klubben etter åtte sesonger i 1985 i en alder av 31 år. Han fortsatte å spille og pensjonerte seg til slutt i Sveits etter et opphold i Neuchatel Xamax FC.

Toni Kroos

Overgangssum € 25 millioner

Periode: 2014 – i dag

Kamper: 266

Mål / assists: 18 mål / 68 assists

Har det noen gang vært en spiller som har tatt overgangen til Real Madrid så lett? Midtbanen til Real Madrid og Toni Kroos var et samarbeid som ble laget i himmelen. Tyskeren passet som en hanske. Etter å ha nesten fullført sin kontrakt med Bayern München, ble Toni Kroos signert for en liten overgangssum. Han hadde nettopp vunnet VM 2014 med Tyskland, hvor han udiskutabelt var en av stjernene i turneringen og som 24-åring ble han allerede anerkjent som en av de beste midtbanespillerne i verden.

Han spilte 55 kamper i debutsesongen og nærmere 5000 minutter. Carlo Ancelotti ville at alt skulle strømme gjennom Kroos etter Xabi Alonsos avgang. På grunn av Alonsos overgang til Bayern München, spilte Kroos ofte i en ukjent og dypere midtbanerolle der han kunne diktere spill og bygge ut bakfra. Til tross for at han produserte toppkvalitetsprestasjoner i sin første sesong, endte sesongen uten et eneste trofé. Carlo Ancelotti nektet å stole på noen av Real Madrid-reservene, og Kroos, som så mange andre startende, spilte altfor mange minutter. På slutten av sesongen var ledelsen i La Liga tapt og laget ble slått ut i semifinalen av Champions League.

Ancelotti ble erstattet av Rafa Benitez påfølgende sesong. Spanjolen kjempet for å få kontakt på et menneskelig plan med spillerne sine og klarte rett og slett ikke å få tak i garderoben i Real Madrid. Han ble raskt oppsagt etter mindre enn 6 måneder og Zinedine Zidane overtok som manager. Resten, som de sier, er historie.

Med Zidane ved roret ble Kroos plassert som en mer tradisjonell midtbanespiller i et 4-3-3-system. Kroos utgjorde en trio med den magiske kroaten, Luka Modric og den hardtarbeidende brasilianeren Casemiro. Toni Kroos og resten av Real Madrid-laget vant utrolige tre Champions League-titler på rad – en bragd som aldri hadde blitt oppnådd i det moderne spillet.

I Real Madrids historiske dobbeltseiersesong, Champions League 2016-2017 og La Liga, spilte Kroos 48 kamper og scoret 4 mål og bidro med 16 assist. Siden dagen han ankom klubben, har Kroos vært essensiell for klubbens suksess.

Toni Kroos vil ikke bare avslutte karrieren som den beste tyske spilleren som noensinne har spilt for Real Madrid, men han vil avslutte karrieren som en av de beste midtbanespillerne i klubbens historie og i fotballhistorien. Troféskapet hans taler for seg selv:

1x verdensmesterskap

4x Champions League

1x La Liga

1x spansk Super Cup

5x klubb-VM

4x UEFA Super Cup

1x Bundesliga

2x DFM Pokal

1x tysk Super Cup

Årets tyske fotballspiller 2018

Legg inn en kommentar