Mikael Jensens spesialer

Den siste dansen

(Kommentar): Marcelo har vært blant Europas desidert beste venstrebacker i godt og vel et tiår, men de to siste sesongene har han gradvis mistet plassen til spillere som Sergio Reguilón og Ferland Mendy - det har fått mange til å stille spørsmålstegn ved om vi har sett det siste av brasilianeren i Real Madrid.

Marcelo kom til klubben tilbake i 2007 som 18-åring fra Fluminense, for det som var en beskjeden sum å regne for en klubb som Real Madrid. Marcelo ble hentet til Real Madrid som resultatet av en ny overgangsstrategi, og som en konsekvens av at daværende klubbpresident Ramon Calderon støvsugde det søramerikanske markedet for det han mente var de største talentene fra hvert sitt årskull på det søramerikanske kontinentet. I samme overgangsvindu som Marcelo ble Gonzalo Higuain hentet fra River Plate, og Fernando Gago fra Boca Juniors. Sistnevnte var på daværende tidspunkt det desidert heteste objektet.

Sammenligningene for den søramerikanske trioen satt ikke overraskende løst, og det var ventet at Gago skulle erstatte sin tidligere landsmann Fernando Redondo, som et halvt tiår i forveien virkelig hadde satt sine spor i madridistas hjerter. Samtidig som Gago skulle bli den neste Redondo, så skulle Higuain bli sammenlignet med en ung Raul, eller Jorge Valdano om du vil. Ikke overraskende skulle Marcelo erstatte Roberto Carlos, som kanskje tidenes beste venstreback. Om ikke i verdensperspektiv, så i alle fall i Real Madrid-perspektiv. Forventningene til den unge trioen fra Sør-Amerika var dermed satt. De færreste hadde nok trodd at 13 år etter shoppingseansen i Sør-Amerika at det var Marcelo som skulle være den i trioen som fortsatt var i klubben, samtidig som kun de aller mest interesserte tilhengerne av klubben husker til Gago. I alle fall ikke Gago som Real Madrid spiller.

Uansett, fasit 13 år etter er at Marcelo overtok etter Carlos og det med bravur. Kanskje kan det argumenteres for at han til og med gjorde det bedre enn sin legendariske landsmann, men det som i alle fall er sikkert er at fylte et par unektelig store sko. Rent billedlig, ikke fysisk. På sitt beste var Marcelo i likhet med Carlos et helt angrep alene, noe hans vanvittige 133 målpoeng for Real Madrid også bekrefter. 133 målpoeng fra venstreback-posisjon. Flere av de avgjørende for at klubben har gjort det så godt under hans tid, en epoke som har vært klubbens største siden 50 og 60-tallet. Så får det heller bare være at det ble noen mål imot på glemte returløp, uansett tror jeg klubben har kommet greit i pluss med det. Noe 18-trofeer i stort og smått på langt nær bekrefter. Et annet underspilt poeng er at Real Madrid som klubb har vært bortskjemt med venstrebacker i ypperste verdensklasse, og ser man bort fra en liten sesong med en Gabriel Heinze som venstreback så har klubben hatt brasiliansk venstreback i nesten 25 år. 25 år med to av tidenes beste venstrebacker, og to backer som på hver sin måte revolusjonerte backrollen.

Det snakkes mye om at Real Madrids nummer syv har stolte tradisjoner, men vi må ikke glemme at også venstreback posisjonen i klubben har en unik standing. Det er altså dette Mendy skal kjempe mot i årene som kommer, og det er også det han kommer til å bli målt opp mot. Trist, men slik er det nå en gang i monsterklubb som Real Madrid. Lista er lagt. Det kommer ikke til å bli lett, og før han i det hele tatt kan begynne på det nærmest umulige oppdraget ved å fylle Marcelos sko – så skal han faktisk spille Marcelo ut av laget. For selv om det virker hevet over enhver tvil at Marcelo allerede har mistet plassen sin, og at klubblegenden allerede er inne i sin siste sesong som Real Madrid spiller, så tror ikke jeg noe siste punktum for Marcelos Real Madrid-karriere er satt riktig enda. Samtidig, så må vi ikke glemme at Marcelo enda har to år til igjen på sin nåværende kontrakt. Et annet poeng i det hele er Real Madrids noe begredelige offensive sesong, for denne sesongen har klubben også slitt med å finne veien til nettmaskene. Det er selvsagt ikke utelukkende på grunn av at Cristiano Ronaldo har forlatt klubben, men en annen faktor er at backene ikke har bidratt like mye fremover denne sesongen. Gode offensive backer i moderne fotball er utrolig viktig, og per dags dato er dette en stor svakhet i Real Madrid-laget. Mendy og Carvajal, som har spilt de fleste kampene denne sesongen har bidratt for lite fremover, faktisk så lite at Marcelo kun har to målpoeng mindre enn de to totalt denne sesongen. Dette i en sesong hvor brassen tidvis har sett dårlig ut, lite engasjert og på toppen av det hele spilt minst av de tre. For å sette dette i et kontinentalt perspektiv, så har Liverpools foretrukne backpar tre ganger så mange målpoeng som Carvajal og Mendy. Borussia Dortmund sitt backpar på sin side har over fire ganger så mye målpoeng igjen. Så må det gjerne motargumenteres med at Liverpool og Dortmund har bedre angrepsrekker, som igjen gjør det lettere for backene med en konkret leveranse. Likevel mener jeg at en backduo som spiller for Real Madrid burde være kapabel til å levere godt over ti målpoeng seg i mellom, og i alle fall opp mot 20. Per dags dato, etter over halvspilt sesong står altså Carvajal og Mendy med åtte seg i mellom totalt.

Når alt kommer til alt, så vil det nok til syvende og sist stå på Marcelos motivasjon. For Marcelo har det siste halvannet året tidvis sett noe uengasjert og lite motivert ut, i likhet med flere av sine lagkamerater. Egentlig ganske naturlig med tanke på hvilket antiklimaks laget har vært i gjennom de siste sesongene.  For dersom han har lyst, og dersom han finner motivasjonen så er det definitivt plass til han i Real Madrid de neste par sesongene. Har han virkelig lyst, så kan han nok spille lengre enn det også. Om ikke som et førstevalg, så som en slags supersub. For vi må ikke glemme at det kun et par uker siden han fylte 32-år, og kanskje har den siste tiden gitt brassen en ny glød. For i en tid som dette,  så er det nok mange som har fått satt ting i perspektiv. I tillegg er det nok mange som også vil finne en motivasjon som de kanskje ikke trudde de hadde før lockdownen. Flere har nok kjent på hvordan en tidlig pensjonisttilværelse kan se ut. Forhåpentligvis gjelder det krølltoppen med nummer tolv på ryggen. Jeg håper i alle fall vi vil være vitne til en siste dans, eller samba om du vil. For gudene skal vite at Real Madrid trenger spillere som kan skape mål, og det vet vi at Marcelo kan. Selv på dårlige dager.

Håper du Marcelo vinner tilbake plassen, eller er han sjanseløs mot den langt mer defensivt anlagte Mendy? 

Legg inn en kommentar