Thomas Landrøs spesialer

Trenger vi forsterkninger?

Hva skjer i sommer, Mourinho? Thomas Landrø kommenterer.

Overgangsmarkedet åpner 01. juli, og selv om mange klubber ute i Europa har gjort avtaler med flere spillere, har Real Madrid holdt seg rolig – til nå. Etter en fantastisk sesong for Real Madrid, hvor man står igjen med ligagull og det faktum at vi var svært nære Champions League-finale, sa manager José Mourinho at 1-2 spillere ville fortsterke et allerde sterkt kollektiv. Men hvor trenger vi å forsterke? Hvilke spillere kan gjøre laget bedre? I denne artikkelen vil jeg se nærmere på hva jeg tror kommer til å skje, hva som er best for klubben og hvordan jeg tror José Mourinho tenker.

Keeper

# 01. Iker Casillas
# 13. Antonio Adán

På keeperplassen er rollene krystallklare. Iker Casillas regnes av mange som verdens beste keeper, og er et selvskrevent førstevalg. Casillas spilte 37 av 38 ligakamper forrige sesong, hvor til sammenlikning Antonio Adán spilte én. Adáns mangel på spilletid har gjort at han ønsker seg vekk fra kluben for å få regelmessig spilletid – noe jeg godt kan forstå. Den 190 centimeter høye spanjolen er blitt 25 år og føler nok det begynner å haste i forhold til å kunne spille fast. Det er ennå ikke bekreftet at Antonio Adán forlater klubben, og Mourinho sa i midten av mai at han ville gjøre alt for å overbevise han om å bli. Han sa at han til og med hadde spurt Iker Casillas om hjelp.

I et scenario hvor Antonio Adán drar må Real Madrid hente en ny andrekeeper. Jeg tror ikke hverken Tomas Mejias eller Jesús Fernández fra Castilla er gode nok til å ta Adáns plass – dette gjelder både rutine, erfaring og ferdigheter. Det ble mye spekulert i at Mourinho ville hente inn en «ny Jerzy Dudek», altså en eldre keeper som har erfaring som også klubbens yngre keepere kan lære av. Hoffenheims Tim Wiese er nevnt som en mulig kandidat. I dag skriver Marca.com at Real Madrid ønsker å forlenge Adáns kontrakt til 2016. Vi er nok nødt til å ta tiden til hjelp og vente å se hva som skjer.

Høyreback

# 15. Hamit Altintop
# 17. Álvaro Arbeloa

Høyrebacken hos Real Madrid er den posisjonen det er flest spørsmålstegn ved. Sergio Ramos var førstevalget i denne posisjonen i mange år, men etter storspill som midtstopper kan det se ut til at han kommer til å forbli sentralt i forsvaret. På tampen av 2010-2011-sesongen sa José Mourinho at Álvaro Arbeloa var den spilleren har stolte mest på fordi han aldri var karakter ti eller seks, men alltid mellom ni og sju. 2011-2012-sesongen derimot har ikke vært veldig imponerende av Arbeloa, hvor han har gjort store feil som har kostet Real Madrid poeng. Mange vil nok si at Arbeloa er per dags dato lagets svakeste punkt, og jeg må si meg enig i det.

Hamit Altintop hersker det stor tvil rundt, da han har fått minimalt med spilletid forrige sesong. Han spilte bare 12 kamper – hvorav bare fem av disse er fra start (tre i Copa del Rey). Ryktes å være på vei til tyrkiske Fenerbahce, men ingenting er bekreftet. At Altintop er på vei bort er jeg ganske sikker på, men jeg tror nok Mourinho helst ser at han blir værende.

Så hvem kan vi hente? Ute på dagens marked finnes det ikke mange høyrebacker gode nok til å kunne forbedre laget. Philipp Lahm fra Bayern München hadde for mange madridistas vært en drøm, men ifølge tyskeren selv setter han pris på interessen, men at han trives godt i Bayern. Polske Lukasz Piszczek fra ligavinnerne Borussia Dortmund imponerte stort i åpningskampen i EM fredag kveld, og har vært linket til Real Madrid. Dog har disse ryktene blitt kraftig tilbakevist av direktør i Dortmund Hans-Joachim Watzke.

Med tanke på hvor få høyrebacker av god nok kvalitet tilgjengelig ute på markedet håper jeg José Mourinho henter opp Daniel Carvajal fra Casilla. Carvajal har hatt en fantastisk sesong i Castilla hvor han har spilt en viktig rolle som har ført til opprykk til Liga Adelante og sannsynligvis seier i Segunda Division B. Istedet for å hente en høyreback som antakeligvis er dårlige eller like god som Arbeloa er det i mine øyne bedre å ta opp Carvajal i A-stallen. Når det er sagt møter man også flere spørsmål: Er Carvajal god nok til å kunne bli stolt på i for eksempel en viktig CL-kamp hvor Arbeloa er skadet? Hvor god er han egentlig? I en helt vanlig kamp mot et lag i bunnen av La Liga vil Carvajal helt sikkert være helt grei, men spørsmålet er om han er god nok til å møte god motstandere. Han har aldri spilt på et høyere nivå enn den tredje høyeste divisjon i Spania. Han har aldri spilt for A-laget til Real Madrid, men spiller fast på Spanias U19-landslaget. Mitt tips er at José Mourinho venter minst en sesong med å ta ham opp for å se hvordan han klarer seg i Liga Adelante, som er et høyere nivå. Men hvem ønsker vel ikke en ny Canterano i a-stallen?

Er Daniel Carvajal klar til å ta steget opp?

Midtstopper

# 02. Ricardo Carvalho
# 03. Pepe
# 04. Sergio Ramos
# 18. Raul Albiol
# 19. Raphaël Varane

Pepe og Sergio Ramos har spilte fast forrige sesong med bravur. I tillegg har vi verdens største stoppertalent, Raphaël Varane, som backup. Han har vist stor ro og modenhet i de kampene han har fått sjansen, og alle ser at her har vi med en fremtidig storspiller å gjøre. Varane fylte bare 19 år i april, men spiller som om han har gjort dette i ti år. Spørsmålet er om Raúl Albiol fortsetter i klubben. Ifølge rapportene skal han være fornøyd i Real Madrid og tar utfordringen med å kjempe om spilletid som en mann selv om Málaga og flere tyske klubber har vist interesse. Ricardo Carvalho kan se tilbake på en skuffende sesong med skader, lite spilletid og dårlige prestasjoner. Portugiseren som spilte fast for Real Madrid i 2010/2011-sesongen har bare spilt 631 minutter i år. José Mourinho sa etter sesongen at Carvalho var for god til å kun sitte på benken for Real Madrid, og at de ville finne en løsning som var best for begge parter. Dette velger jeg å tolke som at han selges i sommer.

Venstreback

# 12. Marcelo
# 15. Fabio Coentrão

En sterk posisjon i mine øyne. Mange har satt spørsmålstegn ved Fabio Coentrão, men jeg synes han har gjort en god jobb og har blitt brukt slik det var ment. Han er fleksibel og roterer med Marcelo på venstrebacken. Det er ikke mange lag i verden som har to så gode venstrebacker, noe jeg også ser på som stryken til Real Madrid: Stallen har ikke bare god bredde, men spillerne innehar kvaliteter. To så gode spillere i en posisjon vil også gi Mourinho taktiske muligheter, fleksibilitet og bredde. En skade på Marcelo vil ikke utgjøre så mye med Coentrão som erstatter. Med tanke på at vi har Marcelo og Fabio Coentrão på venstrebacken pluss Álvaro Arbeloa som kan steppe inn dersom det skulle være nødvendig, kommer det nok neppe til å skje noe her.

Dyptliggende playmaker

# 05. Nuri Sahin
# 14. Xabi Alonso

En posisjon det oser kvalitet av. Xabi Alonso er uhyre viktig for Real Madrid og en stor grunn til at ligagullet havnet hos Los Blandos forrige sesong. I tillegg ble han tatt ut på årets lag kåret av UEFA i januar og er en viktig del av Spanias landslag. Kommer nok til å fortsette å spille en stor rolle også i årene som kommer. Nuri Sahin ble hentet forrige sommer, men har fått lite spilletid på grunn av skader og at han gikk glipp av pre-season. Når oppkjøringen starter i midten av juli vil Sahin være med for fult og være viktig for Real Madrid. På slutten av forrige sesong merket Alonso den lange sesongen på kroppen og var helt tom på slutten. Neste år vil det bli annerledes da det nokså sannsynlig vil roteres mellom Alonso og Sahin.

Sentral midtbane

# 06. Sami Khedira
# 11. Esteban Granero
# 24. Lassana Diarra

Det er stor usikkerhet hvor Lassana Diarra vil spille neste sesong. Vil han fortsette i Real Madrid eller vil han finne seg en ny klubb? Forrige sommer ville han først dra, men ombestemte seg. I starten av sesongen var han et regelmessig innslag i startoppstillingen for Real Madrid. Det er viktig å presisere at José Mourinho aldri ville at han skulle dra, men at Lass selv ønsket det. Det som er så bra med Lass er at han i tillegg til å være en god fotballspiller er fleksibel. Han har imponert med strålende spill som høyreback i tillegg til å være en mulighet på midtbanen. Hvorfor vi har sett så lite av Lassana det siste halvåret vet jeg ikke, men det kan virke som om han har spilt sin siste kamp for Real Madrid. Jeg liker Lass godt og håper at han blir, men dersom han ikke er tiltenkt en rolle i førstelaget (evt. rotasjon) er det beste å skille lag for begge parter. Å selge Lass ser ikke ut som en vanskelig oppgave da klubber som Tottenham, Napoli med flere er interessert.

Sami Khedira har vært en solid spiller helt siden han kom sommeren 2010. Selv om han ikke er den spilleren som utpeker seg som lagets stjerne eller tar for mye plass, jobber han knallhardt. Svært viktig i gjennvinningsfasen og en god makker til Xabi Alonso på midtbanen. Khedira har jeg virkelig fått sansen for, og han vil fortsette å være en viktig spiller også neste sesong. Til slutt har vi Esteban Granero som til tross for å måtte finne seg i å være backup er en stor favoritt hos Mourinho. Han har roset Granero for sin trofasthet og innstilling til å jobbe knallhardt for laget. Litt den samme typen som Khedira: Gjør ikke så veldig mye ut av seg og gjør en usynlig jobb. Er en ekte Madridista og tilfører laget fleksibilietet. Han kan bekle de fleste offensive rollene og en spiller du kan stole på. Klager heller ikke over lite spilletid, og er dedikert i jobben han gjør for Real Madrid.

Så hva kommer til å skje i sommer? Jeg kan se for meg at José Mourinho ønsker et skikkelig rivjern på midtbanen. Javi Martínez har jeg drømt om lenge, men det ser ut til at det blir med drømmen. Yann M’Vila er tilgjengelig og det skal bli spennende å se hvordan han gjør det i Europamesterskapet for Frankrike. I tillegg til å være god oppfyller han også kravene Mourinho har i forhold til å bygge for fremtiden. Han er bare 21 år (blir 22 år i slutten av juni) og med suksessen Benzema har hatt siden Mourinho kom, kan det jo hende at en ny franskmann kan oppleve det samme. Pasningsferdighetene hans er også i skjønneste orden. Skal ikke pårope meg å ha sett veldig mye på M’Vila, men av det jeg har sett virker han som en spiller som er god både offensivt og defensivt. Perfekt for Real Madrid, i mine øyne. Forsvinner Lass håper jeg M’Vila kommer inn.

Går Lassana Diarras tid i Real Madrid mot slutten?

Høyreving

# 22. Ángel Di María

En særdeles viktig spiller for Real Madrid. Tilfører laget noe helt spesielt når han spiller: Fart, press, gjennvinning. Er utrolig viktig i kontringsspillet til Real Madrid. Evnen til å bruke farten sin og kjøre direkte fremover er både vakker å se på og en av de store styrkene til Real Madrid. Se for deg Di María og Cristiano Ronaldo sette fart på en kontring med en lur Benzema i midten – jeg ville ikke vært motsander da, for å si det sånn! Har vært ute med skader i deler av forrige sesong, men jeg synes ikke det er behøvelig med en ny spiller her. Både Kaká, Özil, Benzema og Higuaín gjorde gode prestasjoner i denne posisjonen da Di María var ute. Dobbel dekning i tre av de fire fremste posisjonene pluss Esteban Granero holder for meg. Når det er sagt så kan det hende Jesé kommer opp etterhvert. Álvaro Vadillo fra Real Betis ønsker jeg meg også – i første omgang hos Castilla for så å bli Real Madrids nye stjerne. Merk dere navnet!

Offensiv midtbane

# 08. Kaká
# 10. Mesut Özil

Her er en posisjon hvor jeg tror det kommer til å bli endringer – kanskje ikke i sommer, men om ett år. Kaká klarer dessverre ikke å finne tilbake til storspillet han hadde i AC Milan, selv om han tidvis glimter til meg gammel klasse. En veldig sympatisk og god spiller, men jeg føler hans tid i Real Madrid går mot slutten. PSG ligger langflate etter ham ifølge ryktene, og en retur til Brasil kan jo også være interessant inn mot VM i 2014. Jesé og Lucas Moura fra São Paulo kan være to interessante spillere for Real Madrid når Kaká drar. Sergio Canales sliter så mye med skader at jeg begynner å tvile på at han blir så god han har potensiale til å bli. Veldig godt likt i Valencia som helt sikkert ønsker å kjøpe ham permanent dersom skadeproblemene opphører.

Mesut Özil er det bare å ta av seg fotballskoene for. Fantastisk spiller som bare blir bedre og bedre. I form er han helt outstanding og en særdeles viktig spiller for Real Madrid. Egentlig ikke mye annet å si om han enn at jeg bare ser frem til å se ham i EM og når han er tilbake i laget når sesongoppkjøringen starter 15. juli.

Venstreving

# 07. Cristiano Ronaldo
# 21. José Callejón

Hva skal man si om Cristiano Ronaldo? Scoret mot alle lag utenom Dinamo Zagreb forrige sesong og fortsetter å slå rekorder. Kommer til å være lagets stjerne i mange år fremover. Har utviklet seg til å bli, etter min mening, verdens beste spiller under José Mourinhos ledelse. Individualist, men på samme gang er han en lagspiller. Skudd, frispark, straffer, pasninger, finter, driblinger, eleganse, stil – jeg elsker mannen. Intervjuet han gjorde for litt siden hvor han sa at han gjerne undertegner en kontraktforlengelse på ti år var særdeles kjærkommen. Tror denne posisjonen vil være opptatt i mange år fremover.

José Callejón kom inn til manges overraskelse forrige sommer, men han har gjort kritikerne til skamme. En stor madridista som kysser eller peker på Real Madrid-logoen hver gang han scorer. Slike spillere har alltid en høy stjerne hos meg. I tillegg scorer han mål og kjemper for laget.

José Callejón feirer etter scoring mot Dinamo Zagreb.

Spiss

# 09. Karim Benzema
# 20. Gonzalo Higuaín

Begge spissene våre kan se tilbake på en fantastisk sesong, hvor begge scorer jevnt og trutt. Totalt nettet Benzema 31 ganger, mens Higuaín scorte 26 mål. Karim Benzema har forbedret seg enormt siden José Mourinho kom, blant annet har han gått ned i vekt og er nå blitt mer bevegelig. Gonzalo Higuaín har måttet tåle å være i skyggen av Benzema forrige sesong, men scorer likevel 26 mål. Det er ikke annet enn veldig imponerende. For å sitere skribent-kollega Arilas Ould-Saada: «At en spiller som Gonzalo Higuaín ikke er soleklar i en første-ellever handler ikke om at han mangler kvalitet, men sier heller en god del om nivået i årets Real Madrid-lag».

Ryktene om Gonzalo Higuaíns fremtid har vært mange, og fremtiden hans er ikke offisielt avklart. Dog fortalte han i et nylig intervju at karrierens vakreste øyeblikk var da hele Santiago Bernabéu med spillere og fans ropte han han skulle bli værende under feiringen av ligagullet. Jeg håper ‘Pipita’ blir værende. Han og Benzema funker veldig godt sammen og konkurransen mellom dem to er positivt for dem begge.

Oppsummering

For å oppsummere håper jeg Antonio Adán, Raúl Albiol og Gonzalo Higuaín blir i klubben. Ricardo Carvalho og Hamit Altintop ser ut til å være på vei ut, noe jeg ser på som positivt for både spillerne selv og klubben. En ny høyreback er veldig ønskelig, men jeg er litt opptatt av at han er bedre enn Arbeloa. Jeg tror at enten henter Mourinho inne en høyreback i sommer eller så venter han ett år for å se hvordan Carvajal presterer på et høyere nivå (Liga Adelante + hospitering hos A-laget). Lassana Diarra er en spiller jeg har sansen for, men Yann M’Vila hadde vært spektakulært. Situasjonen rundt Kaká er jeg noe usikker på, men jeg tar en råsjans på at Mourinho lager en avtale som gjør at Lucas Moura kommer sommeren 2013 og at Kaká forlater klubben til fordel for Paris-Saint Germain om ett år.

UT:

  • Hamit Altintop
  • Ricardo Carvalho
  • Lasssana Diarra

INN:

  • Yann M’Vila
  • Ny høyreback
  • muntlig avtale med Lucas Moura

Skrevet av Thomas Landrø. 

Legg inn en kommentar