Retroartikler

EM – En lagmessig suksess

Når ditt eget lands beste menn ikke makter å kvalifisere seg til et mesterskap faller det for mange helt naturlig at å heie på det som er deg nest nærmest (eller kanskje t.o.m nærmere enn Norge, eller andre land, for enkelte): favorittlagets spillere. At Norge ikke kvalifiserte seg til EM har ikke satt noen demper på engasjementet og den følelsesmessige medrivningen for meg, for slik jeg ser det har det vært et fantastisk EM å være madridista.

Før europamesterskapet var i gang hadde elleve Real Madrid-spillere blitt utvalgt av sine landslagstrenere. Nå som vi har kommet frem til semifinalene, og allerede nærmer oss slutten, befinner det seg fremdeles hele ti Real Madrid-spillere igjen i forholdsvis Polen eller Ukraina. Karim Benzema er den eneste som har blitt slått ut så langt. Med det er Real Madrid klubben som har vært best representert i sluttspillet av turneringen, og kan også komme til å være det i finalen. Men det er ikke den eneste grunnen til at det har vært et flott mesterskap å følge for både meg og deg.

Spillerne har prestert. Syv mål har blitt nettet av Real Madrid-spillere så langt. Det var mildt sagt forventet at Cristiano Ronaldo kom til å lage et par mål i mesterskapet, men at usannsynlige målscorere som Xabi Alonso (2), Pepe (1) og Sami Khedira (1) har truffet nettmaskene har for meg vært en enda større glede. Førstnevnte scoret for eksempel bare ett mål totalt i alle turneringer (liga, CL, CdR) for Real Madrid sist sesong.

Mesut Özil har igjen bemerket seg under et viktig internasjonalt mesterskap. Han har vært briljant for Tyskland, og står med flest assists (3) i turneringen sammen med David Silva, Gerrard og Arshavin. Tyskeren ligger etter min mening foreløpig godt an, sammen med C. Ronaldo og Iniesta, til å bli mesterskapets beste spiller etter spilte kvartfinaler. Videre har Fabio Coentrão vært svært solid for Portugal, både offensivt – hvor han har levert én målgivende pasning og ellers hatt mange viktige bidrag – og defensivt. Han har vist seg fra en helt annen side enn jeg har sett han spille for Real Madrid hittil, og jeg håper inderlig at han fortsetter i samme spor etter sommeren.

6x Man of the Match sier i tillegg sitt om spillernes innsats. Det er mer enn noe annet klubblags spillere. Özil og Cristiano Ronaldo har begge blitt tildelt tittelen to ganger, pluss Pepe og Xabi Alonso én gang hver. I mål har Iker Casillas stått mesterlig, som alltid, og har blant annet sluppet inn færrest mål av alle keeperne i tillegg til å ha en skyhøy redningsprosent.

Den svakeste Real Madrid-spilleren hittil i mesterskapet mener jeg er Álvaro Arbeloa. Det verste av alt er at han ikke har vært direkte dårlig, for Spania har ikke vist noen direkte svakheter (bortsett fra foran mål enkelte ganger). Problemet ligger i at han ikke har vært direkte god heller. Middelmådighet både defensivt og offensivt er til liten nytte, selv for et så sammenspilt landslag som Spania. En del vil nok være uenig meg, og mener Benzema var mest skuffende i EM. Det føler jeg blir feil. Til tross for at franskmannen ikke scoret i verken gruppespill eller kvartfinale spilte han ikke under pari. Tvert imot var han en svært viktig angrepsbrikke på det franske landslaget og fungerte av og til nærmest som en offensiv playmaker, som mot Ukraina da han assisterte begge målene. Det blir også fullstendig skivebom å si at Raúl Albiol har vært mest skuffende, for jeg mener det ville vært oppsiktsvekkende og skuffende av Vicente del Bosque om han i det hele tatt fikk spille. Ramos har forøvrig også vært veldig god sammen med Barcelonas høyeste mann, Gerard Piqué, i midtforsvaret til Spania, til tross for at… ja, du vet…… ny sveis.

Semifinalene blir nervepirrende. Vi må være vitner til at to flere av våre egne ikke når finalen når semiene er unnagjort. Enten tre, fem eller syv av de gjenværende helhvite ryker ut. Men på en annen side: sjansene er svært store for at to eller flere Real Madrid-spillere vinner Euro 2012. Det har ganske enkelt vært et fantastisk EM å være madridista, og spillernes enkeltprestasjoner gir meg store forhåpninger til kommende sesong.

Skrevet av Emil Bremnes. 

Legg inn en kommentar