Kristian Schoutes spesialer

Trenger Real Madrid virkelig Jude Bellingham?

(Kommentar): Real Madrid har vært sterkt linket til Jude Bellingham den siste tiden, men de møter sterk motstand fra andre storklubber. Burde Real Madrid virkelig sprenge banken for engelskmannen?

Jude Bellingham har tatt fotballverden med storm etter overgangen fra Birmingham City til Borussia Dortmund. Den engelske midtbanespilleren var en av VMs store spillere og har vært Dortmunds beste spiller denne sesongen, til tross for at han kun er 19 år gammel. Da er det naturlig at storklubber over hele verden banker på Dortumund-døra, villige til å betale kjempesummer for stortalentet. Det er særlig de engelske storklubbene som er interessert i å hente 19-åringen til Premier League, men det har lenge virket som at Real Madrid har ledet kappløpet.

Nå virker det likevel som at Premier Leagues økonomiske muskler blir for store for Real Madrid, og at de er rett og slett er i ferd med å bli priset ut av overgangen. Det er i det i minste det den svært troverdige Real Madrid-journalisten Mario Cortegana hører fra sine kilder innad i klubben. Dortmund krever oppimot 150 millioner euro for midtbanespiller – en sum langt over det Real Madrid har satt av til denne overgangen. At kilder innad i klubben forteller dette betyr ikke nødvendigvis så mye, og det kan godt være en del av overgangsstrategien. Men det fører likevel til noen tøffe spørsmål:

Skal Real Madrid virkelig bruke 150 millioner euro på Jude Bellingham? Og trenger de han?

Hva er det som taler for at Real Madrid skal hente Bellingham? Først og fremst er Jude Bellingham en helt fantastisk fotballspiller med en lys fremtid foran seg. Han er allerede en av verdens beste midtbanespiller i en alder av 19 år, og det er ikke rart at storklubber ligger paddeflate etter signeringen hans. Han er utvilsomt et av de største talentene fotballverden har sett de siste årene. Derfor gir det mening at Real Madrid skal være med i kampen om å hente han. Real Madrid er verdens største klubb, og det er klart at de beste spillerne i verden skal spille der. Det virker som at klubben ser på Bellingham som et for stort talent til å gå glipp av, og at de er villige til å strekke seg langt for å sikre seg signaturen hans.

Klubben ser nok også på Bellingham som en perfekt brikke i overgangen vekk fra Modric og Kroos-æraen på Real Madrids midtbane. Modric er fortsatt en av de beste midtbanespillerne i verden, men kroaten har blitt 37 år, og det virker usannsynlig at han fortsetter så mye lenger. Toni Kroos har en kontrakt som går ut i sommer, og ryktene tilsier at han vurderer å legge opp etter sesongslutt. Tyskeren er bare 33 år, men han har alltid sagt at han ikke kommer til å spille fotball sent inn i trettiårene. På et tidspunkt, om ikke alt for lenge, må Real Madrid også erstatte Kroos. Når Kroos fortsatt ikke har signert en ny kontrakt i slutten av februar er det ikke rart at Real Madrid sliter med å gå «all-in» for Bellingham. En avklaring med Kroos-situasjonen vil nok bidra til å male et klarere bilde av Real Madrids intensjoner i Bellingham-sagaen.

Saken fortsetter bildet

USIKKER FREMTID: Toni Kroos har enda ikke signert en ny kontrakt med Real Madrid, og det er mulig at tyskeren velger å sette skoene på hyllen allerede til sommeren.

Til slutt virker det som at Bellingham har lyst til å spille for Real Madrid. Rapportene gjennom hele vinteren har nemlig pekt på den spanske hovedstad som Bellinghams favorittdestinasjon. Real Madrid er nok også helt avhengig av at 19-åringene insisterer på å signere for de nykronede verdensmesterne, for klubben har rett og slett ikke de økonomiske musklene til å konkurrere med de engelske storklubbene. Det var slik Real Madrid sikret seg Aurelién Tchouaméni forrige sommer, og de håper nok på den samme viljen fra Bellinghams side.

Men trenger Real Madrid egentlig Jude Bellingham? Det er ingen tvil om Bellinghams store talent og potensiale, og han har nok et høyere tak enn noen av Real Madrids unge midtbanespillere. Det er heller ingen tvil om at Camavinga, Valverde og Tchouaméni også er blant de mest lovende midtbanespillerne i verden. Valverde og Camavinga har begge tatt enorme steg denne sesongen. De har faktisk vært såpass gode at det er vanskelig å se for seg en Real Madrid-startellever uten dem akkurat nå. På Anfield var Camavinga blant lagets beste spiller, og Tchouaméni har totalt sett hatt en fantastisk debutsesong i den spanske hovedstad. Alle tre er under 24 år. Man må selvfølgelig ha mer enn tre midtbanespillere i troppen, men det er vanskelig å se for seg en fremtid hvor ikke disse tre spillerne er faste startere på Real Madrids midtbane.

Og så har man Dani Ceballos da. Spanjolen var så godt som avskrevet som en verdifull spiller for Real Madrid etter låneoppholdet i Arsenal. Men etter jul har Ceballos vært blant lagets aller beste spillere. Han virker som en helt ny spiller, og rapportene tyder på en kontraktsforlengelse ligger klar dersom han ønsker det.  Det virker som at Ceballos har vært i klubben i en evighet, så det kan være lett å glemme at han fortsatt bare er 26 år gammel. Han er kun to år eldre enn Valverde, og det er ingen tvil om at Ceballos har mange gode år igjen foran seg som fotballspiller. Slik spanjolen har prestert de siste månedene er det helt åpenbart at han han kan være en veldig viktig spiller for Real Madrid i årene som kommer. Kan Ceballos være «midtbanesigneringen» Real Madrid trenger til sommeren?

La oss da ta for oss hvordan Real Madrids midtbane kan se ut den kommende sesongen. Det er langt ifra umulig at både Modric og Kroos velger å ta et år til i den spanske hovedstad, og det er mye som tyder på at Ceballos vil signere en ny kontrakt med klubben. I tillegg har man altså Camavinga, Tchouaméni og Valverde. Real Madrid vil da sitte på seks midtbanespillere. Det er vanskelig å se for seg at Bellingham vil bli en ubestridt starter på Real Madrids midtbane så lenge både Kroos og Modric blir, og dette kan fort bli en avgjørende faktor i 19-åringens avgjørelse. Bellingham vil kunne spasere inn på midtbanen til både Liverpool, Manchester United og Manchester City, men det vil ikke være like selvfølgelig i Real Madrid.

Saken fortsetter under bildet

NØKKELSPILLER: Eduardo Camavinga har blitt en nøkkelspiller for Real Madrid etter jul, og på Anfield forrige tirsdag var han blant lagets aller beste.

Og til slutt; har man ikke behov for 150 millioner euro til å styrke andre posisjoner i laget? Midtbanen er tilsynelatende den lagdelen Real Madrid har best dekning i fra før, og man må stille spørsmål ved om å bruke 150 millioner euro på en midtbanespiller virkelig er den smarteste prioriteringen. Utad virker det som at behovet for både backer og en angrepsspiller er betraktelig større. Real Madrid trenger en ordentlig back-up til Benzema på spissplass, som helst også kan spille på høyrekant. Vi vet nå at Álvaro blir en del av førstelaget neste sesong, men klubben skal også være interessert i en større signering i angrep. Mendy har vært plaget av store skadeproblemer denne sesongen, mens Carvajal har slitt med å holde et tilstrekkelig nivå over lengre tid. Real Madrid burde rett og slett bruke disse pengene andre steder på banen enn på midtbanen.

Og så er det selvsagt slik at de andre posisjonene har sine variabler som gjør at det ikke nødvendigvis hentes forsterkninger der uansett. På høyreback har Carvajal og Vázquez flere år igjen av kontraktene sine, og Real Madrid virker å ha stor tro på Vinícius Tobias i Castilla. Fran García er allerede klar før neste sesong som en forsterkning på venstreback, men det spørs om han er god nok til å virkelig utfordre eller erstatte Mendy. Likevel fremstår behovet for forsterkninger mye større i andre posisjoner enn på midtbanen. Da særlig på backene, men også i angrep.

En slags konklusjon fra denne artikkelen kan bli som følger: Real Madrid burde alltid prøve å hente de beste spillerne i verden, og Jude Bellingham er utvilsomt det største midtbanetalentet i fotballverden. Samtidig står man nå i en situasjon der klubben allerede har tre unge midtbanespillere som allerede er i ferd med å bli ubestridte startere i laget, i tillegg til 26 år gamle Dani Ceballos som har storimponert den siste tiden. Dersom Kroos og Modric begge gir seg til sommeren vil tonen kanskje bli en annen, men akkurat nå trenger Real Madrid rett og slett ikke Jude Bellingham. I tillegg er det snakk om summer oppimot 150 millioner euro, som er penger klubben har bruk for med tanke på å styrke andre, svakere, posisjoner i laget.

2 comments

  1. Fin artikkel og analyse. Hvis Kroos og Modric fornyer sine avtaler, så blir det mange midtbanespillere neste sesong hvis også Jude Bellingham kommer. Selv om det kanskje tar en sesong å spille seg inn, og Modric holder neppe mer enn 1 sesong til. Og så håper jeg de fornyer avtalen med Dani Ceballos som er en frisk type med flott blikk for spillet.

Legg inn en kommentar