Kristian Schoutes spesialer

Alt du trenger å vite før El Clásico!

I morgen kveld er det duket for semifinalen i Copa del Rey mellom Real Madrid og Barcelona. Her kommer alt du trenger å vite før sesongens andre El Clásico.

I morgen kveld er det klart for semifinale i Copa del Rey mellom to av de aller største lagene i verden. Det blir ikke mye større enn El Clásico i utslagsrundene av den spanske cupen! Her kommer alt du trenger å vite før morgendagens storkamp.

Hvor og når?

Kampen spilles altså i morgen, torsdag 2. mars klokken 21:00. Kampen kan du se på VG+. Det er en finaleplass i Copa del Rey som står på spill, men det hele skal ikke avgjøres før returoppgjøret på Camp Nou om en måned.

Sesongens tredje El Clásico

Real Madrid og Barcelona har allerede møtt hverandre to ganger denne sesongen, og torsdagens oppgjør blir derfor El Cláscio nummer tre for sesongen. I det første oppgjøret spilte lagene om tre poeng i LaLiga på Santiago Bernabéu i oktober, og den gang tok Real Madrid en overlegen 3-1-seier. Benzema, Valverde og Rodrygo scoret for de hvitkledde fra Madrid. Sesongens andre El Clásico var Supercopa-finalen i Saudi-Arabia, som også hadde 3-1 som sluttresultat. Denne gangen var det Xavis mannskap som tok sikret Barcelonas første trofé siden 2021.

Saken fortsetter under bildet

STARTSKUDDET: Real Madrid vant El Clásico på Santiago Bernabéu med hele 3-1 i august. Benzema scoret kampens første mål.

Morgendagens El Clásico blir heller ikke sesongens siste. Returoppgjøret på Camp Nou spilles 5. april, og dermed vil vi ikke vite hvem som endelig sikrer finalebilletten før over en måned frem i tid. I tillegg skal lagene spille den potensielt ligaavgjørende LaLiga-kampen på Camp Nou 19. mars. I skrivende stund skiller det syv poeng mellom lagene i ligaen, noe som gjør Real Madrid helt avhengige av tre poeng på Camp Nou. For Barcelona sin del vil de ha alt å tape, men Xavis mannskap vil også ha fordelen av å kunne spille på resultat.

Det vil si at Real Madrid og Barcelona vil ha møtt hverandre hele fem ganger når kalenderen viser mai. Dette minner nesten litt om de gode gamle dagene, da dette nærmest var vanlig kost. I 2010/11-sesongen ble man vitne til El Clásico i både Champions League og Copa del Rey, i tillegg til ligakampene. Det er selvsagt ingen mulighet for El Clásico i Champions League denne sesongen, for Barcelona er ikke med i den turneringen lenger. Eller noen europeisk turnering da, for den saks skyld.

Hvem er spilleklare?

Det har vært en del usikkerhet knyttet til hvem som blir tilgjengelige til denne kampen, fra begge lags side. Real Madrid mistet både Alaba og Rodrygo til skade mot Liverpool forrige uke, og det meste tydet på at begge var uaktuelle for El Clásico i morgen. Men i en positiv vending virker det som at Rodrygo rekker oppgjøret likevel. Det vil si at Ancelotti har hele laget tilgjengelig til kamp, unntatt Alaba og Mendy. Rodrygo starter neppe mot Barcelona i morgen, men han kan som alltid bli en verdifull spiller fra benken. Ifølge rapportene tirsdag vil onsdagens treningsøkt bli avgjørende for å se om brasilianeren rekker oppgjøret.

For Barcelona sin del virker situasjon mørkere. De har vært uten Ousmane Dembélé og Pedri de siste kampene, og ingen av disse vil være klar til morgendagens El Clásico. I tillegg fikk laget seg en skikkelig smell i helgen da de både tapte mot nyopprykkede Almería og mistet Lewandowski til skade. Den polske storscoreren mister kampen i morgen, og det betyr at Barcelona er uten tre nøkkelspillere til dette oppgjøret. Araújo spilte ikke mot Almería, men det er usikkert hvor alvorlig det er for den uruguayanske stopperkjempen. I tillegg er det verdt å nevne at Ansu Fati fortsatt er usikker, selv om det langt ifra er sikkert at 20-åringen hadde startet kampen uansett.

Klarer Real Madrid å straffe Barcelonas press?

Er det én ting som er helt sikkert før morgendagens El Clásico så er det at Barcelona kommer til å spille slik de alltid gjør. De skal presse høyt, prøve å vinne ballen tilbake på motstandernes banehalvdel, og de kommer til å tillate mye bakrom. Dette er noe som gjerne fungerer veldig godt mot dårligere motstand i LaLiga, noe som har vært helt tydelig denne sesongen. Barcelona har kun sluppet inn åtte mål i ligaen denne sesongen, og er i ferd med å slå rekord etter rekord for sin defensive trygghet. De kveler rett og slett motstanderne sine langt inne på egen banehalvdel og holder dem langt unna Ter-Stegen på andre siden av banen. Men mot de aller beste lagene i verden blir Barcelona avslørt på dette.

Av de åtte målene Xavi og hans mannskap har fått imot seg i LaLiga denne sesongen kom tre av dem på Santiago Bernabéu. Det vil si at nesten halvparten av målene Barcelona har sluppet inn på 23 LaLiga-kamper denne sesongen har kommet i én kamp – mot Real Madrid. Når Barcelona møter lag som er gode nok til å spille seg ut av presset sliter de enormt. Det var det som skjedde over to oppgjør mot både Bayern München og Inter. Mot de tyske seriemesterne tapte de til sammen 5-0 over to oppgjør. Dette var også grunnen til at Barcelona røk ut av Europa League mot Manchester United i forrige uke.

Saken fortsetter under bildet

HARDT STRAFFET: Real Madrid klarte å straffe Barcelonas høye press i El Clásico i oktober, blant annet på grunn av Vinícius Jr. sin vanvittige fart. Her i duell med Jules Koundé.

Nøkkelen for Real Madrid vil altså være å klare å spille av dette presset og ta de mulighetene de får når Barcelona er i ubalanse. Dette blir særlig viktig hvis Araújo ikke er der for å løpe opp Vinícius Jr. Dette klarte Ancelottis mannskap ikke i Supercopa-finalen, og da led de samme skjebne som så mange andre LaLiga-lag har gjort denne sesongen. Det var Real Madrids svakeste punkt i sesongen, og det er ingen tvil om at laget er på et mye bedre sted nå.

Smi mens jernet er varmt?

Mange føler nok også at dette virkelig er Real Madrids mulighet til å gi Barcelona et skikkelig skudd for baugen. Xavis mannskap har vunnet kamper i vinter uten å imponere, og mot Almería i helgen resulterte det omsider i tap. De virker mer sårbare enn de har gjort tidligere i sesongen, trolig mest fordi Lewandowski ikke har klart å opprettholde den vanvittige scoringsformen han viste i høst. Tapet mot Manchester United i Europa League var nok også en smell for moralen i Barcelona-leiren.

Nå har Real Madrid muligheten til å møte et svært svekket Barcelona uten flere nøkkelspillere på Santiago Bernabéu. Dersom Ancelotti gjentar suksessoppskriften og vinner El Clásico i morgen vil det ikke bare gi Real Madrid et veldig godt utgangspunkt før returoppgjøret på Camp Nou om en måned, men det kan også gi Barcelona nok en knekk i moralen som kan sette en støkk i dem i ukene som kommer. Det er bare drøye to uker til LaLiga-oppgjøret mellom lagene, som kan være muligheten for Xavis mannskap til å avgjøre LaLiga. Å ha Barcelona så usikre som mulig før nettopp det oppgjøret er nok en fordel for Real Madrid. Det er nå Barcelona er svekket, og da burde Real Madrid virkelig smi mens jernet er varmt!

Legg inn en kommentar