Harald Natviks spesialer

Tre år og én stor tittel

Rent statistisk sett har ingen gjort det dårligere enn Mourinho i løpet av tre sesonger i Real Madrid

Siden 1950-tallet har ingen trenere (med minst tre år i klubben) gjort det svakere i Real Madrid enn José Mourinho. Det er ikke mange som har fått sjansen å sitte i trenerstolen i tre eller flere sesonger i Real Madrid, men ingen har fått lov å sitte så lenge og samtidig ikke vunnet flere titler enn de tre Mourinho tok.

Vicente Del Bosque (1999-2003), Leo Beenkhakker (1986-1989), Luis Molowny (1974, 1977-1979, 1982), Miljan Miljanic (1974-1977) og Miguel Muñoz (1960-1974) er eksempler på trenere i Real Madrid sin historie som har vært sjef i tre eller flere sesonger. De vant alle flere titler (og større titler) enn José Mourinho.

Ser man på Real Madrid sin historikk ville en trener som José Mourinho kanskje fått sparken i sin første sesong, ettersom det bare ble en Copa del Rey tittel. Likevel beholdt han jobben, godt hjulpet av at Real Madrid presterte bedre i Europa enn på flere år og tok en tittel ved å slå erkerivalen fra Cataluña. Det som kanskje var enda mer avgjørende var hvordan Barcelona hadde dominert Real Madrid i et par år og Mourinho hadde allerede i 2010 vist seg som en anti-Barcelona våpen med sitt Inter.

Året etterpå tok Mourinho et nytt steg videre ved å føre Real Madrid til en velfortjent og imponerende serietittel og i Europa røk los blancos på straffespark i en ny semifinale, denne gangen mot FC Bayern. Selv om en ny exit i Europa skuffet oss alle, ble sesongen en suksess ved at man nok en gang befestet sin posisjon som et av de bedre lagene i Europa og også endelig igjen kunne feire et ligagull (fire år siden forrige).

I sin tredje og siste sesong ble det bare en spansk Supercopa-tittel for Mourinho. Mourinho beskrev den selv for to dager siden som en liten tittel og hans tredje sesong som hans verste noensinne. Dermed var det nå klart for farvel med Madrid og resultatet av tre år i verdens største klubb var ikke spesielt imponerende. «The Special One» eller «The Only One» er kallenavn Mourinho selv har brukt overfor seg selv og andre har brukt dem overfor portugiseren. Hans kritikere bruker nå samme kallenavn for å latterliggjøre hvor spesielt det er at han ikke har vunnet mer enn hva han gjorde i Real Madrid.

Etter tre år kan Real Madrid og Mourinho vise frem tre titler: to mindre titler og én stor tittel. Tar man med Pellegrini sin sesong (Perez sin første i sitt comeback som president), endte altså første del av Perez sitt første prosjekt med én stor tittel – på fire år. Dette resultatet er neppe noen fornøyd med, spesielt med tanke på summene Perez brukte på nye spillere sommeren 2009. Til tross for et seriegull og semifinaler i Europa, vil neppe kritikerne kalle det for noe annet enn en fiasko. Summene Perez brukte var enorme og på fire år vant Real Madrid bare ett seriegull. Skandale-president Ramón Calderón ledet Real Madrid til to seriegull på 2.5 sesong i sjefsstolen, før han måtte trekke seg 16.januar 2009.

Det blir uansett spennende å se hvilke frukter Perez sin neste fire-års periode vil bringe med seg.

Legg inn en kommentar