Harald Natviks spesialer

Mourinho gjør seg enda mindre populær i Madrid

Hvorfor er Mourinho så upopulær i Madrid og kan det være et bevisst taktisk valg fra treneren selv? Harald Natvik kommenterer.

Ved dagens pressekonferanse fortalte José Mourinho at han vurderte å bli i Real Madrid, men den beskjeden ble nærmest levert som en trussel overfor klubben, spillerne og supporterne og ikke en samlende og positivt ønske. Beskjeden til Florentino Perez virket klar: enten lar dere meg gå vederlagsfritt til England 1.juli 2013 ellers ødelegger jeg pre-season for laget ved å skape en uavklart trenersituasjon. I Mourinho sin avtale med klubben ligger det inne en straffe-klausul på opp mot 20mil euro for avtalebrudd. Denne vil først aktiveres om den ene parten bryter avtalen uten å komme til enighet med den andre parten.

Kort fortalt:

Sier José Mourinho opp må han (hans nye klubb) betale opp mot 20mil euro til Real Madrid. Dersom Real Madrid sparker José Mourinho må klubben betale en lignende sum til den portugisiske treneren. Dermed handler de neste ukene ikke så mye om José Mourinho sin fremtid i Real Madrid, men mer om hvem som vil gjøre hva først.

Mourinho har nå mye å vinne på å gjøre seg enda mer upopulær i Madrid. Han har – for å sette det litt på spissen – ca 20 mil euro grunner til å gjøre seg uspiselig for alle i Madrid. I tillegg til at han kan nærmest tvinge Perez til å gi han sparken og dermed kreve kompensasjon, kan han få en personlig glede av å ta et oppgjør i offentligheten med dem som han føler jobber i mot seg.

Mourinho har over en lengre tid hatt en kamp gående med spansk media, men er nå på vei inn i en ny fase hvor alle «illojale» i klubben også skal tas. Mourinho sin linje har ikke vært vanskelig å forstå: «Du er en enten med meg eller i mot meg». Denne mentaliteten virker å ha skapt problemer internt spesielt mellom Mourinho og Iker Casillas. Casillas har en spesiell posisjon ettersom han ikke bare er kaptein og klubb-legende i Real Madrid, men også er kaptein på landslaget og representerer den spanske fotballnasjonen.

Da det blåste som verst rundt Barcelona, Real Madrid og José Mourinho kan Casillas ha gjort noe utilgivelig for Mourinho: han valgte å støtte Xavi, Iniesta & co og ta litt avstand fra Mourinho sin ekstreme mentalitet angående forholdet mellom Real Madrid og Barcelona. Dermed ble også Casillas en mann Mourinho ikke kunne stole på og han mistenkte også tidlig at det var kapteinen selv som har lekket informasjon ut i media.

Iker Casillas og Sara Carbonero har ofte vært diskutert i media og de fleste tror nå at denne duoen har hatt en eller annen form for rolle ang. hva som har skjedd internt i klubben. Det kan være «kilder innad i klubben» hvor Casillas direkte eller indirekte via sin Sara Carbonero har lekket informasjon til pressen. Det er vanskelig å vite hva som har skjedd i kulissene i klubben, men de fleste forstår at mediabildet som er skapt neppe viser frem alle vinkler i denne saken og flere nok burde ta selvkritikk og et oppgjør med seg selv.

Likevel er Mourinho sin måte å gjøre det uakseptabel, uverdig og en endelig slutt for hans tid i Madrid.

Mourinho er på god vei til å gjøre det han ikke skulle gjøre: brenne alle broer og gjøre seg til en av tidenes mest upopulære personligheter i den spanske hovedstad. Ikke bare har han nå begynt å ta en oppgjør med alt og alle i full offentlighet, han brukte store deler av forrige pressekonferanse i uken på å legge frem hvor suksessrik hans tid i Madrid har vært, til tross for én stor tittel på tre år. Historiebøkene skrives ofte av vinneren og Mourinho er en vinner, men en kan jo spørre seg hvordan ettertiden vil vurdere hans tid i Madrid?

Én ting virker sikkert: Mourinho er ferdig i Real Madrid. Dette er ingen hemmelighet og selv Rafa Benítez – Chelsea sin midlertidige sjef – virket å vite hva som ville skje: «Neste år vil en ny sjef være i Chelsea. Jeg tror vi alle vet hvem det er.» Få tror vel at Rafa faktisk vet hvem som trener klubben neste år, men det virker å være en dårlig skjult hemmelighet at portugiseren i hvertfall blir å finne tilbake i England igjen høsten 2013.

Det som er mest logisk per dags dato er at Mourinho og Perez blir enige om å avslutte arbeidsforholdet vederlagsfritt, for begge parter, og bruker de neste ukene og tiden etter 1.juli 2013 ved å slukke branner. Mourinho presenterte like så godt et forhandlingsutspill i media i dag ved å uttale at han skal jobbe til hans siste dag i klubben og skal betales frem til siste dag i klubben. Han ønsket ikke noe mer enn dette og det kan derfor forstås som at han ikke nødvendigvis vil kreve kompensasjon, men «bare» ønsker å gå vederlagsfritt til sitt neste prosjekt.

Mourinho sine uttalelser i media har provosert mange og akkurat nå er det få personer som er like upopulære i Madrid som portugiseren. «The Special One» sine siste uttalelser provoserer så mange at president Florentino Perez ikke vet helt hvordan han skal takle den nye situasjonen. Det som provoserer folk flest er ikke hva som blir sagt, men hvordan det blir sagt (i offentligheten) og når det blir sagt – noen uker før sesongen er over og med en stor Copa del Rey finale på Bernabéu 17.mai i bakhodet.

Florentino Perez kan ikke ta helt avstand fra Mourinho sin person ettersom det var presidenten som ansatte han, beholdt han i tre år og ga han full støtte og enorme ressurser. Samtidig kan ikke Perez utelukkende være ukritisk til Mourinho sin begrensede suksess og den siste tids uttalelser om spesielt kaptein Casillas. Etter de siste kommentarene i media fra Mourinho og så Pepe valgte Perez å gå ut med en uttalelse i media hvor han ba alle i klubben holde sammen slik at en kunne fokusere mot sesongavslutningen. Denne gangen valgte altså Perez ikke å gi en offisiell støtte til Mourinho, slik som tidligere.

I Madrid skal klubben holde et presidentvalg i sommer og få vil gi sine stemmer til et nytt Perez/Mourinho prosjekt. Perez har ingen reelle konkurrenter ved sommerens valg, men en kan oppleve at noen dukker opp hvis Mourinho fremdeles er en del av Perez sitt prosjekt. Altså kan Mourinho bruke også dette i forhandlingene med presidenten og klubbens styre. Presidentvalget virker uansett som en formalitet, men Perez må likevel blidgjøre medlemmer, styret og vanlige supportere som nå føler at Mourinho ikke respekterer klubben og dem.

Hva er det José Mourinho har gjort eller ikke gjort som gjør han så upopulær blandt vanlige Real Madrid supportere?

José Mourinho har nesten fra dag én vært kontroversiell i Madrid og han brukte ikke lang tid på å støte personer i fra seg. Enkelte supportere fikk nok etter diverse uttalelser i media rundt El Clásico, Pep Guardiola og Barcelona spillere, noen falt av båten da Mourinho stakk fingeren i øyet på Tito, noen hoppet av Mourinho-toget etter stadige paranoide uttalelser om UEFA og RFEF, mange ristet på hodet av vrakingen av Casillas og den siste uken har den siste bastion i Madrid fått nok etter nok en skittentøyvask i media.

Til slutt står Mourinho igjen med én gruppe i Madrid som forsvarer han: Ultras Sur. Denne marginaliserte gruppen i klubben er i likhet med Mourinho kontroversielle og ikke overraskende finner Mourinho sin ord og «enten med meg eller i mot meg» mentalitet gjenklang hos dem. Mourinho er også en sterk personlighet som tørr å si hva han mener og er ikke redd for å ta et oppgjør med nasjonale og internasjonale figurer og foreninger. Denne mentaliten har funnet en solid grobunn hos Ultras Sur. Beskrivende for dette forholdet er hvordan det blir styrket av at vanlige Real Madrid supportere reagerer med piping mot Mourinho og Ultras Sur svarer med å synge hans navn, og omvendt.

Knapt noen vil hevde at å ha Ultras Sur som eneste støttegruppe i og rundt klubben er et kompliment. Ultras Sur er kjent for å støtte personer i klubben som få andre og skal ha skryt for mye, men det er ikke alltid at Ultras Sur og klubben er enig om hvordan denne støtten best skal fremvises. Ultras Sur har tatt med seg hakekors-effekter på Bernabéu, fascist-symboler og annet – og på slutten av 90-tallet var Real Madrid i reell fare for å bli kastet ut av Europa av UEFA hvis de ikke tok et oppgjør med denne gruppen (ironisk nok etter en sluttspillskamp mot Dortmund hvor Ultras Sur knakk et mål på stadion og kampen ble utsatt med en time). Heldigvis valgte Real Madrid å ta et oppgjør med Ultras Sur og gruppen er mer begrenset og marginalisert enn noen sinne, men den er der fremdeles.

Mourinho har fremmedgjort de fleste vanlige supporterne, den vanlige medlem og deler av spillergruppen sin. Den vanlige supporter har nå fått nok etter tre år og ønsker en forandring.

Det har vært mange episoder av skittentøyvask i media fra Mourinho sin side den siste uken. Det hele begynte på mange måter da ITV intervjuet han etter Dortmund-exiten og da fortalte Mourinho at han kanskje ikke kom til å fortsette i Madrid og at «alle ønsker å være hvor de er elsket». Mourinho fortsatte så for noen dager siden ved å komme med billige sleivspark mot kaptein Casillas og sa indirekte at kapteinen ønsket særbehandling og at det var derfor portugiseren hadde et problem med han. «Jeg har ikke problemer med noen som ikke ønsker spesialbehandling» var beskjeden fra Mourinho til klubbens kaptein, som nok en gang valgte å unngå å uttale seg offentlig i motsetning til Mourinho. Denne form for uttalelser i full offentlighet er noe hverken spillere eller supportere finner verdig for klubben.

De siste uttalelsene om kaptein Casillas fikk Pepe til å uttale til media at Casillas var såpass viktig i Real Madrid at han fortjente mer respekt. De fleste er nok enig i at ingen spillere i klubben fortjener å få direkte eller indirekte sleivspark rettet mot seg i media av klubbens trener. Mourinho sitt svar kom i dag; Pepe uttalte seg slik fordi han selv hadde blitt blåst av banen av en 19 åring (Varane) og bare var frustrert med tiden sin i Madrid per dags dato. Mourinho svarte så noen timer senere med å utelate Pepe fra troppen mot Málaga og tok heller med leiesoldat Fabinho. Spillerne burde ha lært: du går ikke i mot Mourinho ustraffet.

Altså ville ikke Mourinho ta noen selvkritikk på hvordan han selv hadde kommet med sleivspark mot spillere i media og forklarte det hele med at Pepe bare var frustrert pga sine egne problemer på banen. Kanskje det mest surrealistiske med hele situasjonen var at Mourinho «unnskyldte» denne skittentøyvasken i media ved at journalistene hadde spurt han og han «bare svarte dem». Mourinho – som har vært i krig med media i noen år – var bare helt tilfeldig så grei med dem nå.

José Mourinho fortsatte pressekonferansen med å slå fast at Diego López var en bedre keeper enn Iker Casillas og at han hadde en rett å mene det som trener. Mourinho har hele tiden uttrykt en misnøye med at media ønsker å diskutere hans avgjørelser og de fleste av oss forstår at AS og MARCA skaper et voldsomt trykk rundt trenere og spillere i klubben. De fleste av supporterne er også enig i at en trener skal få lov til å ta ut laget han selv ønsker å ta ut, selv om han dermed vraker en klubb-legende. Problemet med Mourinho sine valg er ikke at han velger å beholde Diego López i mål ut sesongen. Problemet er at Mourinho lufter dette i media og kommer med direkte og indirekte kritikk og billige poeng mot sine egne spillere. Dette får Mourinho til å fremstå som en liten mann – en bitter og ynkelig mann – en mann hvis oppførsel ikke er verdig en stor klubb som Real Madrid.

Mourinho har brutt de fleste skrevne og uskrevne reglene i Madrid. I Mourinho sine egne ord er ingen større enn laget, men gjelder denne regelen for Mourinho selv? Mourinho fortalte media i dag på pressekonferansen at det er mye hykleri i fotball og han siktet åpenbart til hvordan media og fans den ene dagen jubler for deg og den neste dagen ønsker ditt hode på et fat, men er Mourinho den rette til å snakke? Det virker for meg – og strengt tatt på de fleste – at den mest hykleriske av dem alle er Mourinho selv.

Dette er mannen som krever at ingen skal ha spesialbehandling, men som krever det selv. Dette er mannen som mener at ingen er større enn laget, men som selv skader det ved å ta en skittentøyvask i media for å forsvare sine egne interesser – to uker før en Copa del Rey finale. Dette er mannen som mener at dommere har noe i mot han, men som selv har fått mye hjelp av de sortkledde i diverse turneringer.

Det er mye hykleri i media. Det er mye hykleri i sport. Det finnes over alt, men det er få som er like rask som Mourinho å påpeke feil hos andre og samtidig nekte for de samme tilhørligheter hos seg selv. Mourinho klager i media på at han ikke er elsket i Real Madrid, men portusieren burde se seg selv i speilet og spørre seg: hvorfor det mon tro? Mourinho er en intelligent person. Mourinho vet så godt innerst inne det vi alle andre også vet; du får generelt sett tilbake av det du gir av deg selv.

Legg inn en kommentar