Martin Helleruds spesialer

Tilbakeblikk på et historisk år

2017 har vært et fantastisk år for Real Madrid og aldri har Los Blancos vunnet så mange trofeer på et år.

Det var mange skuffede Real Madrid-supportere som måtte se favorittlaget sitt bli slått 0-3 av Barcelona på Santiago Bernabéu lille julaften, og det kunne neppe vært en dårligere start på julen for folk med et helhvitt hjerte. Dog så er det ikke å legge skjul på at selv om 2017 avsluttet svakt for Real Madrid, så har dette året vært et av de beste årene i klubbens historie. Real Madrid har i løpet av 2017 vunnet hele fem trofeer, dette er noe Los Blancos aldri tidligere har klart. Zinedine Zidanes mannskap har i løpet av 2017 blitt det første laget noen sinne som har forsvart en Champions League-tittel, og de ble også det første laget som vant FIFA Club World Cup to ganger på rad. I denne artikkelen skal vi ta et tilbakeblikk på året som er gått, titlene Real Madrid har vunnet og øyeblikkene som sent vil glemmes.

Lettelse i Málaga

Årets første tittel var for mange den viktigste i løpet av 2017, nemlig LaLiga-gullet som ble sikret i Málaga. Real Madrid hadde ikke vunnet den hjemlige serien siden 2011/12-sesongen og den ellers så kravstore Real Madrid-fansen var veldig klare for å feire en ny LaLiga-tittel. Real Madrid hadde ikke overbevist noe særlig høsten 2016, og til tross for at de ledet ligaen så var det mange som fortsatt var skeptiske til Zinedine Zidane og hans trenerevner. Det skal sies at Real Madrid hadde leverte når det trengtes som mest, som da de banket Atlético Madrid og vant 0-3 på Vicente Calderón i november, men foruten om storkampene så overbeviste ikke Los Blancos noe særlig. På Camp Nou endte det 1-1 takket være en meget sen og etterlengtet Sergio Ramos-scoring, men Real Madrid tok allikevel juleferie på tabelltopp.

I januar skrev Los Blancos spansk historie da de med et nødskrik reddet uavgjort i returkampen mot Sevilla i Copa del Rey, noe som sikret dem 40 kamper på rad uten tap og ny spansk rekord. Bare noen dager kom derimot tapet, og det var mot nettopp Sevilla som vant 2-1 hjemme på Ramón Sánchez Pizjuán. En måned senere gikk Real Madrid på et nytt tap, denne gang borte mot Valencia, og man begynte å bli bekymret for serieledelsen. Los Blancos fortsatte med det svake spillet, men de landet som regel på beina og sikret seg alle tre poengene, før Las Palmas greide 3-3 på Santiago Bernabéu. Cristiano Ronaldo reddet Real Madrid fra nok et tap mot laget fra Gran Canaria med to sene scoringer, og de spillemessige prestasjonene til Real Madrid var bekymringsverdige.

Det var fra mars og utover at det begynte å bli et tettpakket kampprogram for Real Madrid med sluttspillet i Champions League. Spillere som James Rodríguez og Álvaro Morata var heller ikke fornøyde med spilletiden de hadde fått, og måten Zidane mestret dette på var å bytte ut store deler av laget fra kamp til kamp. I LaLiga var det gjerne et «B-lag» som fikk muligheten til å vise seg frem, noe som resulterte i gode prestasjoner og flere storseire. Det var gjerne i bortekampene det reservepregede laget fikk muligheten, og det var ikke uvanlig at Zidane byttet ut så mange som ti spillere fra kamp til kamp.

Søndag 23. april var det duket for El Clásico, og med seier her ville Real Madrid så godt som sikre LaLiga-tittelen. Los Blancos tok ledelsen, men etter å ha kommet under og utliknet igjen sørget Lionel Messi for mer spenning i gullkampen og 2-3-seier til gjestene fra Catalonia. Dette skapte en meget spennende gullkamp og Real Madrid var avhengige av poeng i den siste seriekamp borte mot Málaga for å bli seriemestre for første gang på fem år. På La Rosaleda sikret Cristiano Ronaldo og Karim Benzema for at Real Madrid kunne feire sitt 33. LaLiga-gull, og det var duket for fest i Madrid. Over hundre tusen møtte opp på Plaza de Cibeles midt i Madrid for å feire gullaget, som møtte opp til festen 02:30 på natten.

Overkjøring i Cardiff

Snaut to uker etter at Real Madrid kunne feire LaLiga-gullet kunne spanjolene skrive historie nok en gang. Real Madrid hadde kommet seg til Champions League-finalen etter å ha slått ut flere av de beste lagene i Europa. Først havnet Los Blancos på 2. plass i Champions League-gruppen sin med Borussia Dortmund, Sporting CP og Legia Warszawa, og Napoli ble trukket opp av bollen som motstander i åttendelsfinalen. Til tross for at italienerne tidlig tok ledelsen i Madrid så vant Real Madrid 3-1 hjemme i egen storstue, og stillingen var også den samme etter at lagene hadde møttes på San Paolo.I kvartfinalen var det duket for et gjensyn med Carlo Ancelotti og Bayern München var Real Madrids motstander. Det første oppgjøret ble spilt på Allianz Arena, og etter to Cristiano Ronaldo-scoringer vant Real Madrid 1-2 i tyskernes storstue, og det var duket for en thriller av en kamp på Santiago Bernabéu.

Bayern München tok ledelsen i Madrid snaut ti minutter ut i den andreomgangen etter scoring av Robert Lewandowski. Cristiano Ronaldo utliknet drøyt 20 minutter senere, men da Sergio Ramos klarte å sette ballen i egen nett bare minuttet etterpå ble det ekstraomganger i den spanske hovedstaden. Det var tydelig at Real Madrid var det best trente laget og rett før den første ekstraomgangen var ferdig tok hjemmelaget nok en gang ledelsen. Sergio Ramos la inn til Cristiano Ronaldo, som knuste Philipp Lahm i duellen og stanget inn 2-2-scoringen. Bare minutter ut i den andre ekstraomgangen satte Marcelo på turboen da han passerte fem Bayern München-spillere før han spilte til Cristiano Ronaldo som fullførte sitt hat-trick, og avansementet var 99% sikret. Marco Asensio presenterte seg også for alvor da han parkerte Mats Hummels og fastsatte sluttresultatet til 4-1 og sikret semifinale-plass.

I semifinalen var det igjen duket for et møte mellom byrivalene Real Madrid og Atlético Madrid. Det første oppgjøret på Santiago Bernabéu var en maktdemonstrasjon av de sjeldne, og etter et Cristiano Ronaldo-hat trick vant Real Madrid 3-0 mot lillebror. I returkampen tok Atlético Madrid tidlig en 2-0-ledelse, og det umulige så ut til å være mulig, nemlig å komme tilbake etter å ha ligget under 3-0. Men da Karim Benzema tok på seg danseskoene og driblet vekk hele Atlético Madrid-forsvaret, før han så serverte Isco som satte inn reduseringen så var det liten tvil om hvilket lag som skulle møte Juventus i Champions League-finalen. Real Madrid kunne bli det første laget noensinne som klarte å forsvare en Champions League-tittel og vinne turneringen to sesonger på rad, men i veien sto Gianluigi Buffons Juventus som allerede hadde slått ut Barcelona og overraskelseslaget Monaco på veien til finalen.

3. juni 2017 møttes to giganter i Cardiff, og vinneren av Champions League anno 2016/17 skulle avgjøres. Cristiano Ronaldo sendte Real Madrid i føringen etter 20 minutter, før så Mario Mandžukić utliknet med et kunstverk av en scoring bare syv minutter senere. Det hadde vært en jevn førsteomgang mellom lagene, men i den andre omgangen var det i realiteten bare ett lag på banen. Etter en times spilt banket Casemiro inn 2-1-scoringen og Real Madrid var i føringen igjen. Snaut fem minutter senere scoret Cristiano Ronaldo sitt andre for dagen etter nydelig forarbeid av Luka Modric, før så Marco Asensio fastsatte sluttresultatet til 4-1 bare minutter før slutt, og Real Madrid hadde nok en gang skrevet historie.

Gjensyn med Mourinho

Det første trofeet i 2017/18-sesongen ble sikret i den makedonske hovedstaden Skopje. Tirsdag 8. august var det Philip II Arena som var scenen for UEFA Super Cup-finalen, der Champions League-mesteren Real Madrid møtte Europa League-mesteren Manchester United. Også i denne finalen tegnet Casemiro seg på scoringslista, da han sendte Real Madrid i føringen etter drøyt 20 minutter. Real Madrid styrte kampen, og bare drøyt fem minutter ut i den andre omgangen doblet spanjolene ledelsen. Isco spilte vegg med Gareth Bale og trillet ballen i nettet bak David de Gea. Romelu Lukaku reduserte for de røde djevlene, men Real Madrid var i realiteten aldri truet og kunne dermed feire sesongens første trofé i den makedonske sommervarmen.

Storseier mot erkerivalen

Bare fem dager etter å ha slått Manchester United i UEFA Super Cup-finalen var det duket for Supercopa de España. Som regjerende LaLiga-mester skulle Real Madrid møte den regjerende Copa del Rey-mesteren, som var Barcelona. Det første oppgjøret på Camp Nou ble en kamp av de kontroversielle. Real Madrid tok ledelsen etter at Piqué satte ballen i eget nett tidlig i andreomgangen, men det siste kvarteret av kampen ble et fyrverkeri av det sjeldne. Først falt Luis Suárez meget lett og Barcelona ble tildelt straffespark, og Messi satte inn utlikningen. Cristiano Ronaldo hadde blitt byttet inn, og bare minutter etter at hjemmelaget hadde utliknet banket portugiseren ballen i krysset og Real Madrid var i føringen igjen.I gledesrus rev scoringsmaskinen av seg drakta i feiringen, og ble tildelt det gule kortet.

Minutter senere gikk Real Madrids nummer syv i bakken etter en duell med Samuel Umtiti, men istedenfor å gi Real Madrid straffespark så valgte dommer, Ricardo De Burgos Bengoetxea å vise Ronaldo sitt andre gule kort, og dermed måtte 32-åringen forlate banen. Ronaldo reagerte med å dytte dommeren, noe som senere ga han en utestengelse på fem kamper i LaLiga. Mot slutten av kampen fjernet dog Marco Asensio all tvil da han hamret ballen i mål via tverrliggeren, og Real Madrid tok dermed med seg et 3-1-resultat til returkampen på Santiago Bernabéu som skulle spilles den påfølgende onsdagen. Real Madrid var favoritter til å vinne Supercopa etter å ha sikret seg et godt utgangspunkt i Barcelona, og Marco Asensio satte fyr på oppgjøret da han hamret ballen i mål bare fire minutter ut i returkampen på Santiago Bernabéu. Drøyt fem minutter før pause satte Karim Benzema inn kveldens andre scoring og den siste scoringen. Dermed vant Los Blancos til slutt 2-0 hjemme i Madrid og hele 5-1 sammenlagt.

Årets siste trofé i Abu Dhabi

I desember satte Real Madrid-troppen seg på flyet til De forente Arabiske Emirater og Abu Dhabi for å delta i FIFA Club World Cup. I semifinalen ventet Al-Jazira, som var den regjerende seriemesteren i De forente Arabiske Emirater. I semifinalen var det overraskende nok Al-Jazira som tok ledelsen, men etter scoringer av Cristiano Ronaldo og Gareth Bale så ble finaleplassen sikret og der ventet brasilianske Grêmio. Oppgjøret mot brasilianerne var av det sjansefattige slaget, men etter en frisparkscoring av Cristiano Ronaldo så vant Real Madrid 1-0 i Abu Dhabi, og Los Blancos kunne dermed feire årets femte trofé.

Oppsummering

Det er liten tvil om at 2017 har vært et fantastisk år for Real Madrid. 2017 har vært et av de beste årene i klubbens historie og Real Madrid har vunnet hele fem trofeer. Det er usannsynlig å tro på at Zinedine Zidanes mannskap klarer å gjenskape dette i 2018. Real Madrid har gjort jobben vanskelig med tanke på et mulig LaLiga-gull, og i Champions League er Paris Saint-Germain det neste hinderet for Los Blancos. Årets første kamp spilles 4. januar borte mot Numancia i Copa del Rey, og etter dette venter en travel periode med kamper i både LaLiga og Copa del Rey, før så Paris Saint-Germain venter på Santiago Bernabéu 14. februar. 2017 har vært fantastisk, og vi Real Madrid-supportere kan se tilbake på et år fylt av gode minner og gullfeiringer.

Hva er ditt beste Real Madrid-minne fra 2017?

Legg inn en kommentar