Mats Hermansens spesialer

«Superligaen» kan bli en realitet

Eks-president i Barcelona, Josep Bartomeu, sa i sin siste pressekonferanse at Barcelona har meldt seg opp og Pèrez er bestemt på at Madrid skal i bresjen. Den Europeiske Superligaen kan dermed bli en realitet.

Den Europeiske Superligaen har blitt snakket om lenge. Helt siden de såkalte «football-leaks», som viste til e-poster der klubbpresidenter og eiere diskuterte en egen liga, har det ligget i luften. Korrespondansen er mellom de største klubbene i verden,  der en egen liga vil opprettes for de aller største. De eksisterende ligaene, samt Champions/Europa League, vil dermed miste sine største klubber. Dette betyr bedre vilkår og mere penger til de største, men kritikerne frykter at det kan ødelegge den moderne fotballen. Florentino Pèrez er ihvertfall sikker på at fotballen trenger en forandring.

-Fotballen trenger en forandring og Real Madrid skal være der for å promotere dette. Vi står foran rotede kalendere og forvirrede fans. De vet ofte ikke hvilken konkurranse som spilles. Det blir opphop av kamper. Dette går også utover helsen til spillerne, som påtar seg en masse skader. Endringen kan ikke komme for tidlig. De store klubbene har millioner av fans og et ansvar for å kjempe for forandring.

Motivasjonen bak dette er definitivt pengene. Både i Premier League og La Liga er det et fåtall klubber som løfter interessen. Hvor mange fans har Eibar og Real Betis utenfor Spanias grenser? Hvor stor interesse ville det vært for fransk fotball, dersom PSG ikke eksisterte?  Argumentet er altså slik. Det er de store klubbene som henter inn pengene og de ønsker ikke å dele mye av gleden med de andre. Med en egen superliga, der for eksempel de 20 største europeiske klubbene konkurrere mot hverandre, vil alle omsetningen tilfalle de aller største. Det er klart at det er oppgjørene mellom gigantene som trekker mest interesse. El Clasico, Champions League sluttspillet og de engelske derbyene drar inn enorme summer. Med superligaen ville de største bli større og interessen vil bugne. Men konsekvensene for de andre vil være enorme.

I England ble det gjort et lignende forsøk i høst. «Project Big Picture» ble stemt om av Premier League klubbene, men ble ikke overraskende nedstemt. Denne planen ville redusert Premier League til 18 lag og de 9 største PL-klubbene ville fått råderett over de andre. «Big Picture» ville også sørge for en økonomisk redningspakke til Championship og finansiering av en kvinneliga. Men det ville også betydd at dersom Newcastle ble forsøkt kjøpt opp av en pengesterk investor, kunne de største Premier League klubbene stoppet dette. Hvorfor skal de ønske seg mere konkurranse? Prosjektet ga for mye makt til de store og ble selvfølgelig nedstemt.

Men superligaen kan ikke stoppes. I 2024 skal det i UEFA stemmes over endringer og de største klubbene, ihvertfall Barcelona og Real Madrid, vil være klare i sin sak. Får de med seg mange av de andre, blir det nok en realitet. Det er selvfølgelig morsomt å ha en egen liga med Bayern Munchen, PSG, Juventus, Barcelona, Manchester City/United og Real Madrid. Man får monsteroppgjørene flere ganger i året og en ny æra vil starte. Men innerst inne, ønsker vi egentlig dette? Noe av sjarmen med fotball er David mot Goliath. De små klubbene som bygger seg opp og slår de aller største. Leicester som vinner Premier League og Porto som vinner Champions League. Superligaen vil bety at La Liga vil domineres av Eibar og Real Betis, Champions League vil kjempes om av klubber som Real Sociedad og Shakthar Donetsk og Premier League vil stå mellom Everton og Southampton. Siden vi også får monsteroppgjørene uke inn og uke ut, vil vi jo kanskje lei? Superligaen vil endre fotballens struktur og legge til rette for en enorm økonomisk vekst for de aller største. Hvor verdifull vil La Liga være, dersom Atletico/Real Madrid, Sevilla, Valencia og Barcelona forsvinner? De andre klubbene vil dø ut og de største vil være igjen. Vi får bare se hva fremtiden bringer.

Hva mener du om superligaen?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.