Martin Helleruds spesialer

Strikken som fort kan ryke

KOMMENTAR: Det faktum at Real Madrid ikke ryktes til en defensiv midtbanespiller allerede i sommerens overgangsvindu er oppsiktsvekkende når Casemiro-strikken allerede er tøyd mer enn langt nok.

Til tross for at 2019/20-sesongen enda ikke er helt over for Real Madrids del så florerer det av rykter rundt overganger til og fra den spanske hovedstadsklubben. Los Blancos er inne i en sommer der hovedfokuset er på salg av spillere, og ryktene vil ha det til at Florentino Pérez’ målsetning skal være å innkassere omlag 180 millioner euro.

Ryktene vil ha det til at Real Madrid ikke kommer til å kjøpe noen fra eksterne klubber, kun muligens hente tilbake noen spillere fra utlån, som for eksempel Andriy Lunin, Jesús Vallejo eller Dani Ceballos. Florentino Pérez bekreftet blant annet etter at Los Blancos sikret serietittelen at det ikke ville bli noen Galáctico-signering denne sommeren i et intervju med den spanske radiokanalen Cadena COPE.

– Det blir ingen storsigneringer, situasjonen er dårlig. Det er vanskelig å be spillerne om å gå ned i lønn og så gjennomføre en overgang av denne skalaen. Mbappé? Det kan vente. Real Madrid kommer til å kjøpe de beste igjen når situasjonen endrer seg.

Til tross for dette så er det en posisjon som jeg mener skriker etter friskt blod: defensiv midtbane. En av Real Madrids definitive nøkkelspillere denne sesongen har vært Casemiro, som har vært en enorm viktig brikke i Zinedine Zidanes mannskap. Brasilianeren har spilt nesten alt som er å spille, og på mirakuløst vis ikke mistet en eneste kamp grunnet skade.

Casemiro mot Espanyol
MÅLFARLIG: Casemiro feirer den avgjørende scoringen mot Espanyol i juni 2020, en scoring som ga Real Madrid en viktig seier i gullkampen i LaLiga.

Hvis man ser på tallene så står Casemiro bokført med 4231 minutter for Real Madrid denne sesongen fordelt over 45 kamper. Brasilianeren har startet samtlige av disse 45 kampene, og blitt byttet ut i kun fire av disse. Han har dermed nesten spilt alt som spilles kan denne sesongen, og kun Karim Benzema har flere spillerminutter enn Los Blancos’ anker.

Som den storklubben Real Madrid er så har Zinedine Zidane dobbel dekning på tilnærmet alle posisjoner, med ett unntak: Defensiv midtbane. I Real Madrid-troppen finnes det ingen ren backup for Casemiro, og det faktum at det har kunne blitt drevet rovdrift på brasilianeren hele sesongen uten at han har pådratt seg en eneste skade er et lite mirakel etter min mening.

Federico Valverde har ved sporadiske anledninger blitt brukt som anker på Real Madrid-midtbanen, til tross for at det er tydelig at uruguayaneren trives bedre som indreløper. Det samme gjelder mildt sagt også Toni Kroos, som siden han ble testet ut som anker uten hell i 2014/15-sesongen knapt har spilt en kamp i denne posisjonen.

Casemiro har vært veldig heldig hva angår skader i sin Real Madrid-karriere, og dette er en gave til Real Madrid. Brasilianeren har gått glipp av totalt 24 kamper siden han returnerte til klubben sommeren 2015, noe som tilsvarer at han mister rett i underkant av fem kamper i løpet av en sesong grunnet skadeproblemer.

28-åringen har hatt to alvorlige skader i sin karriere, en fotskade som holdt han ute i drøyt to måneder høsten 2016 og en forstuet ankel som gjorde at han var borte fra banen en måneds tid på sen-høsten i 2018. Det faktum at Casemiro nesten aldri er skadet endrer imidlertid ikke at Zinedine Zidane bør ha en backup for den brasilianske midtbanekrigeren, og han bør komme i sommer.

Casemiro mot Barcelona
KRIGER: Casemiro spilte en strålende kamp i El Clásico på Santiago Bernabéu i mars 2020.

Dersom Casemiro-strikken skulle ryke og brasilianeren for eksempel pådrar seg en alvorlig ankelskade, som vil holde han ute i flere måneder, så vil Zinedine Zidane ha enorme problemer. Brasilianeren er så enormt viktig for stabiliteten i laget og bidrar sterkt til at for eksempel Marcelo og Dani Carvajal kan bidra såpass mye defensivt som de gjør.

For å ikke måtte bremse utviklingen til Valverde ved å bruke han som anker, eller begå defensivt selvmord ved å bruke Kroos som anker, så bør en rotasjonsspiller komme inn i sommer. En spiller som kan starte hjemme mot Real Valladolid, en ubetydelig Champions League-kamp eller de første rundene i Copa del Rey.

Hovedgrunnen til at denne artikkelen skrives er at undertegnede mener det finnes en mulighet som man ikke kan si nei til. I Barcelona sitter det en 23 år gammel defensiv midtbanespiller som forrige sommer var svært nær en overgang til Bayern München, og som denne sommeren blant annet har vært ryktet til AC Milan og Arsenal.

Roca takket nei til Bayern München forrige sommer for å være med på Espanyols eventyr i Europa League, men det ble en svært skuffende sesong for både 23-åringen og Barcelona-klubben. Espanyol røk ut av Europa League mot Wolverhampton Wolvers i 16-delsfinalen tilbake i februar, og havnet dønn sist i LaLiga denne sesongen med skarve 25 poeng.

Marc Roca & Casemiro
DUELL: Marc Roca i duell med Casemiro under Real Madrids bortekamp på RCDE Stadium i 2018/19-sesongen.

Espanyol klamret seg forrige sommer til Rocas utkjøpsklausul på 40 millioner euro, men summen denne sommeren er betydelig lavere etter Barcelona-klubbens nedrykk. Marc Roca har i følge Transfermarkt en markedsverdi på 16 millioner euro, i forhold til 30 millioner euro som var verdien hans forrige sommer.

Espanyol skal visstnok være villige til å slippe 23-åringen for så lite som 15 millioner euro, og det er nettopp dette som er grunnen til at jeg finner det forbausende å ikke lese noe om at Real Madrid er interesserte i å hente den tidligere spanske U21-landslagsspilleren. Forrige sommer var det sporadiske rykter om interesse fra den spanske hovedstaden, men denne sommeren har det vært stilt.

Jeg finner ingen logisk grunn til at Real Madrid ikke skal gå all inn for Marc Roca. De to logiske grunnene jeg kan grave frem til at Real Madrid ikke kobles til Roca er om hovedpersonen selv krever en startplass eller usaklig høy lønn. Hvis ikke er det for meg en gåte at Real Madrid ikke kobles til Marc Roca, som på mange måter ville vært det perfekte alternativet til Casemiro.

Det kan imidlertid være at Zinedine Zidane har et ess i ermet hva angår backup for Casemiro, selv om jeg helt ærlig ikke har troen på det. På Real Madrid Castilla finner man en defensiv midtbanespiller med navn Antonio Blanco. Spanjolen blir av mange sett på som en av de største talentene på Los Blancos’ andrelag om dagen, og han var blant annet kaptein for Real Madrid Juvenil A forrige sesong.

Blanco har vært en av de Real Madrid Castilla-spillerne som har fått være med på treningene til Real Madrid denne sesongen, sammen med blant annet Javi Hernández og Miguel Gutiérrez. 2000-modellen var en del av det spanske U19-landslaget som vant U19-EM i Armenia, der han blant annet spilte samtlige minutter i 2-0-seieren over Portugal i finalen.

Vinicius & Antonio Blanco
TRENING: Vinicius Jr i duell med Antonio Blanco under en treningsøkt i desember 2019.

Antonio Blanco har enda til gode å debutere for Real Madrid, og tatt Zinedine Zidanes historikk hva angår å gi sjansen til spillere fra Castilla så har jeg liten tro på at 20-åringen skal være den geniale løsningen som blir trukket opp av hatten dersom Casemiro skulle være ute lenge som følge av en skade.

Riktignok hadde det vært gøy å sett at Antonio Blanco fikk sjansen, men jeg står på at Marc Roca ville vært den ideelle løsningen. Det å ikke skaffe et alternativ til Casemiro kan i verste fall utvikle seg til å bli en katastrofe dersom man er uheldige og at Casemiro-strikken ryker, en strikk som allerede er tøyd mer enn langt nok fra før av.

Legg inn en kommentar