William Gromstads spesialer

Spillerne som har preget både San Siro og Bernabéu

I kveld er det storkamp på San Siro, der Inter Milan gjester Real Madrid. To gigantiske klubber, der en rekke spillere har fått æren av å representere begge klubbene. I de senere årene har Achraf Hakimi gått til Inter og Mateo Kovacic kommet til Madrid, men på listen over tidligere spillere finnes det langt større navn.

Først ut kommer han som de fleste eksperter nevner når de diskuterer hvem som er tidenes beste spiss. O fenômeno, Ronaldo Nazário, kom til Inter i 1997 som verdens beste spiller, verdensmester og vinner av Copa America med Brasil, 20 år gammel. Han ble en umiddelbar suksess, hans 34 mål i sin første sesong bidro sterkt til at Inter vant UEFA cupen, og Ronaldo ble igjen kåret til verdens beste av FIFA. 14 mål i den påfølgende sesongen var også brukbart, men der det ble en trofeløs sesong for klubblaget, vant han Copa America med landslaget.

Ronaldo
DEBUT: Ronaldo hamrer inn sin første scoring i Real Madrid-drakten kun 62 sekunder ut i sin debut for Los Blancos mot Alavés i oktober 2002.

I 1999 kom kneskaden som endret hele karrieren. i løpet av de neste tre årene spilte han nesten ikke kamper, men fikk likevel være med til VM i 2002. Her blomstret Ronaldo igjen, og avgjorde finalen med sine to mål. Som fersk verdensmester gikk turen videre til Real Madrid. O fenômeno ble en Galactico. Her vant han UEFA super cupen, den spanske supercupen, og ble seriemester to ganger. Én gang ble han toppscorer med 27 mål, men kneet fortsatte å være et problem, og da han dro tilbake til San Siro, denne gangen til AC Milan, var noe av eksplosiviteten borte. Likevel regnes han som en av de virkelig store i både Inter Milan og i Real Madrid. Tenk hvor god han hadde vært hvis han hadde hatt mer enn ett kne som fungerte.

Luis Figo ble hentet til Real fra Barcelona i 2000, og hadde stor suksess i hovedstaden. Overgangen var naturlig nok svært kontroversiell, men Real Madrid-fansen ble i alle fall fornøyde, og signeringen markerte starten på Galactico-æraen. Han var ikke like målfarlig som Ronaldo, men scoret 38 mål på 163 kamper for Los Blancos. Han ble to ganger seriemester i 2001 og 2003, og vant Champions League i 2002.I 2005 forlot han Real til fordel for Inter Milan. Også her var han en stor suksess, og i løpet av 140 kamper vant han ligaen fire ganger. Portugiseren vil nok huskes mest i spansk fotball, spesielt for overgangen mellom erkerivalene, men også for sin suksess på banen.

(Saken fortsetter under bildet)

Figo
GALACTICOS: Luís Figo feirer scoring med en av historiens mest stjernespekkede angrepsrekker.

Roberto Carlos er en av tidenes beste venstrebacker, og er enda en legende som har vært i både Real og Inter. Carlos kom til Inter i 1995, men daværende manager Roy Hodgson mente han var alt for offensiv til å være back. Han ble brukt som venstre kant eller sentral midtbane isteden, uten at det var noen stor suksess. I ettertid har Carlos uttalt seg om dette, og sa da at «Roy Hodgson ødela meg. Det var ikke det at vi ikke kom overens, han skjønte bare ikke fotball».

Etter kun en sesong i Milano ba han om å forlate klubben og endte opp i Real Madrid. I løpet av de neste 11 årene beviste han at gamletreneren hadde tatt kraftig feil. Ja, han var veldig offensiv, men med stor suksess. I Real Madrid skapte Roberto Carlos den moderne backrollen, og dagens backer er et av de viktigste angrepsvåpnene for mange klubber. I den spanske hovedstaden vant han ligaen fire ganger, Champions League tre ganger, den spanske cupen tre ganger, klubb-VM to ganger, og UEFA Supercupen en gang. En enorm merittliste for brasilianer som til slutt fikk 527 kamper i hvitt.

Roberto Carlos
UEFA SUPER CUP: Roberto Carlos poserer med UEFA Super Cup-trofeet etter triumfen mot Feyernoord i 2002.

Wesley Sneijder ble hentet til Real fra Ajax i 2007, men han slo ikke helt gjennom, og var bare i klubben i to sesonger. Likevel vant han både ligaen og den spanske supercupen én gang, før han dro til Inter i 2009. Nederlenderen var sannsynligvis verdens beste spiller da han vant «the treble» med Inter i 2010, selv om han ikke fikk gullballen. På sitt beste var Sneijder briljant, men i 2012 ble han solgt etter mye skadeproblemer og relativt lite bidrag på banen. For Nederland er han en av spillerne med flest kamper, og spilte 136 kamper før han ga seg i 2016

Legg inn en kommentar