Olaf Mikkelsens spesialer

Slik blir Real Madrid 2013/2014

Olaf Mikkelsen tar en grundig gjennomgang før La Liga starter om åtte dager.

Inspirert av Harald Natvik tenkte jeg å dele en del tanker som jeg har rundt den kommende sesongen. Natvik tar opp en rekke interessante spørsmål relatert til taktikk og spilleruttak og disse fortjener ytterligere kommentarer. Jeg vil gå gjennom spillermaterialet ledd for ledd i håp om å bli litt klokere på hva Ancelotti har tenkt å foreta seg i sesongen som begynner om åtte dager. Men la oss ta det første først, la oss begynne med det taktiske aspektet.

Taktikken 4-2-3-1 / 4-4-2

For det første: hva menes med at taktikken er mer «flytende»? Et enkelt forsøk på svar: spillerne bytter i større grad (enn med Mourinho) posisjon seg i mellom. Spesielt Modric/Khedira, Cristiano/Benzema, men også til en viss grad Isco/Özil og Isco/Cristiano.

Det finnes allikevel grunn-posisjoner, og utgangspunktet er en midtbane-treer med én dyptliggende playmaker, én løps-maskin og én artist. Modric fordeler baller fra forsvaret og gjennom midtbanen, Khedira tar de tyngste løpene (ligger høyest i press-fasen og faller ned i forsvar når motstanderen bryter) og Isco har en friere rolle enn de to andre: hans oppgave er å spille fri en av de tre fremste eller selv komme i scoringsposisjon.

Isco har så langt vært sommerens revolusjon, ettersom han ligger dypere enn det Özil er i stand til, og dermed får han flere touch på ballen per kamp (større mulighet til å diktere spillet). Han ligger mer mot venstre enn sine midtbane-kolleger, med frihet til å utnytte rommet Cristiano etterlater seg, eller til å bytte kant med Özil.

På motsatt kant av banen finner vi nemlig nummer 10: Mesut Özil. Han spiller mer fremskutt, men også han i en slags kantposisjon. Selv om tyrk-tyskeren tidligere har hatt en tendens til å falle ned på høyresiden av angrepet er han ikke selv helt fornøyd med sin nye rolle, der han må ta tunge løp for å hjelpe backen og i noe grad blir mer bortgjemt enn før.

Målscorerne

Et sted mellom Isco og Özil finner vi Cristiano Ronaldo. Også han starter kampen i en kant-rolle til venstre, men i en svært fri rolle. Dersom man tar utgangspunkt i den evinnelige sammenligningen mellom de to store profilene for øyeblikket kan man si at Cristianos oppgave er å gjøre det Messi gjør med ball, uten ball.

Der argentineren trenger spillere rundt seg for å spille på første berøring, trenger portugiseren (i tillegg til ball-servitører) spillere foran seg som frigjør plass.

I Real Madrid heter denne spilleren Karim Benzema. Selv om franskmannens prestasjoner skaper bekymring, bør det ikke herske tvil om at det er få spisser som er bedre egnet til å gjøre hans jobb: trekke ned på banen og ut på kantene for å kombinere og trekke midtstopperne ut av posisjon, samtidig som han selv scorer mål.

Man vil også ha faser av spillet der CR7 og Benzema nærmest fungerer som et spisspar, og Özil/Isco i større grad fungerer som vinger. Det er da vi ser en 4-4-2. Også i disse tilfellene er Benzema hovedsakelig en komplementær spiller for Cristiano Ronaldo.

Spillergruppa

Når vi skriver 9. august 2013 er de to store spørsmålene som gjenstår Ronaldos nye kontrakt samt et eventuelt kjøp av Bale. Begge deler er i følge et nærmest samstemt presse-kor snakk om tid. Vi skal diskutere hva dette betyr lenger nede i artikkelen, men la oss først ta for oss spillertroppen lagdel for lagdel.

Keeperplassen

Etter å ha vært gjennom et seks måneders “helvete” (les: den andre perioden i løpet av karrieren der han har måttet sittet på benken over en lengre periode) er han tilbake i buret. Det er svært lite som tyder på at kapteinen for klubb- og landslag ikke blir førstevalg når man nå starter med blanke ark, uten Mourinhos fargestifter. Diego López er en meget god keeper som har et stort handicap: han er jevnaldrende med Iker Casillas.

Adán må forsøke å bevise at all reklame er god reklame når han skal finne seg en ny klubb. Jesús Fernández blir tredjekeeper.

Forsvaret

At Real Madrid bruker en firebacks-linje er like sikkert som at laget med ujevne mellomrom sovner på defensiv dødball. Midtstopper-paret Sergio Ramos-Varane får konkurranse fra en Pepe som må bevise at han ikke er på vei ned. Tre stoppere i høyeste klasse. Slik må det være når den ene er en notorisk kort-magnet, den andre en 20-åring som nettopp er tilbake fra meniskskade og den tredje en sikringsboks plassert på badet. Nacho er et fjerdevalg som absolutt ikke har gjort seg bort i forsesongen.

På kantene kan Carlo variere mellom backer som også er breddeholdere (Marcelo, Carvajal, Denis) og backer som også er stoppere (Arbeloa og Nacho). Vi vil sannsynligvis få se flere forskjellige kombinasjoner, avhengig av motstander. Fábio Coentão forsvinner etter all sannsynlighet. Tør man satse på Denis og Nacho som backup for Marcelo eller vil man ha et rutinert alternativ (Siqueira)?

Midtbanen

Modric har i Xabi Alonsos’ fravær vist at han er klar for å ta opp taktstokken i Real Madrid. Det kan bety at baskeren fra Tolosa er inne i sin siste sesong for klubben (intet nytt om ny kontrakt). Khedira er p.d.d. lagets mest omdiskuterte spiller, noe urettferdig: i kun ett av ball-tapene (Hazards sjanse) Natvik nevner er forsvaret i ubalanse. Også Özil hadde et farlig tap som førte til en to-mot-to Chelsea skuslet bort.

Allikevel skal det bli svært spennende å se hva Illarramendi kan utrette på midtbanen, og spesielt dersom han går inn i «Khedira-rollen». En midtbane bestående av Modric, Illarra og Isco mister Xabis langpasninger og Khediras tyngde, men man har til gjengjeld tre spillere som knapt mister ballen, beveger seg smart og kan ta ballen forbi pressledd.

Selv tror jeg imidlertid veien inn på førstelaget blir svært lang for Illarra. Han vil trenge tid for å tilpasse seg og spille seg inn i den lagdelen med best dekning i klubben. Vi skal heller ikke glemme Casemiro, som har vist seg som en nyttig backup.

Angrepet

Mesut Özil har allerede uttalt at han ikke er helt fornøyd med sin nye rolle. Verre blir det dersom Gareth Bale ankommer. For hvordan vil man spille hvis sommerens store overgangssaga blir en realitet?

Noen ser for seg at dette betyr Özil som falsk nier, men farten og avslutningene hans tilsier at dette er usannsynlig. Andre mener Cristiano er et opplagt spissvalg, men som diskutert i del I trenger portugiseren drahjelp foran.

Ettersom vi altså skal spille med Benzema lengst fremme (jeg utelukker ikke at vi får se sporadiske opptredner av CR7 på topp) er det mange som mener at man bør glemme Bale og heller få inn en ny spiss (Luis Suárez).

Benzemas forsvarere (f.eks Zidane) mener at det Karim trenger er tid og tillit som et ubestridt førstevalg. Dermed gir regnestykket Benzema + Luis Suárez liten mening. Heller måtte det bli uruguayaneren i stedet for franskmannen. Heller ikke det virker risikofritt. Dessuten har det gått politikk i å gi sjansen til canteranos.

Álvaro Morata har blitt sammenlignet med Fernando Morientes. Dette er noe urettferdig for sistnevnte, da “el Moro” var langt bedre i boksen, og jeg mener Morata kommer best til sin rett i Ronaldo-rollen for Real Madrid. Derimot synes jeg at Jesé er et meget spennende alternativ til Benzema.

Gareth Bale og markedsføring

For å oppsummere vil et kjøp av Bale bety Özil på benken (kan ikke spille i treeren på midten) og Di María ut.

(Spørsmål: hvilke klubber kan tilby Di María lik lønn, spill i Champions League og realistiske muligheter til å vinne titler? (Hint: ikke Tottenham). Det samme gjelder for øvrig Coentrão.)

Det kan virke som man vil tukle for mye med laget for å få plass til spilleren som ble valgt til Premier Leagues beste, men dette handler om mer enn det sportslige. Gareth Bale (med patentert) hører nemlig til den lille gruppen fotballspillere som er mer enn bare fotballspillere; de er merkevarer.

Etter at Barça sikret seg Neymar er det nødvendig å slå i bordet. Det dreier seg om å åpne nye markeder (hvorfor tror dere Kaká fortsatt spiller i Real Madrid?) og om å holde seg i forkant av utviklingen.

Den ferdige kabalen

Dette er Pérez’ og José Ángel Sánchez’ oppgave. Ancelottis jobb er å få stjernene til å spille sammen. Med utgangspunkt i laget mot Chelsea kan vi se noe slikt i begynnelsen av sesongen:

Real Madrid «A»: Casillas; Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo; Modric, Khedira, Isco; Bale*, Ronaldo; Benzema.
*tilhører Tottenham Hotspur.

Real Madrid «B»: Diego López; Carvajal, Nacho, Varane, Denis; Xabi, Casemiro, Illarra; Özil, Kaká; Jesé/Morata

Legg inn en kommentar