Harald Natviks spesialer

Hva man har lært av pre-season?

Ancelotti sitt system, hvem passer inn, hva trenger Real Madrid og -hvor- er man egentlig en uke før ligastart?

Pre-season er og blir pre-season (på godt norsk..) og det er begrenset hva man egentlig kan lære av den. Likevel kan man se tendeser og trekke noen konklusjoner, spesielt etter ICC i USA hvor motstanden har vært god og laget har begynt å sette seg.

Real Madrid har vunnet sine kamper (spilte 2-2 i Frankrike mot Lyon) og har stort sett levert varene både offensivt og defensivt, spesielt med tanke på hvor man er i pre-season mht opptrening. De nye spillerne imponerer tidvis, de sentrale profilene gjør gode kamper og spillet flyter godt. Det ser lovende ut for Ancelotti sitt Real Madrid.

I denne artikkelen ønsker jeg å diskutere hva vi kan forvente oss denne sesongen fra Carlo Ancelotti sitt lag og sette fokus på et par tre områder: spillestil/formasjon, spillertyper og behov.

SPILLESTIL OG FORMASJON

Taktikk og slik

Under José Mourinho (2010-2013) stilte Real Madrid stort sett i en form for 4-2-3-1 formasjon med to pivotés på den sentrale midtbane (én ballfordeler og én boks-til-boks spiller), to vinger, én 10’er bak en fremskutt 9’er. Formasjonen var lite flytende – det vil si at spillerne i stor grad hadde sin posisjon/rolle og ikke fikk mye frihet til å bevege seg ut av sin «sone» på banen. Det var noen unntak, slik som at Cristiano Ronaldo og Karim Benzema (venstre flanke og 9’er) noen ganger byttet posisjon, men stort sett stod spillerne i sin rolle og sone.

Backene hadde ansvar både offensivt og defensivt under Mourinho. Stort sett gikk bare én av to fremover når man angrep og backene pleide å fungere som en form for «støtte» for vingene. Spillestilen til Real Madrid under Mourinho varierte en del, men grovt sett kan en si at Real Madrid i stor grad fokuserte på at de offensive spillerne (fire spillere) skulle angripe – og gjerne i brudd, men at en også av og til måtte spille en del mot etablert forsvar og dermed også involvere en back og kanskje en boks-til-boks midtbanespiller.

Hvordan vil Real Madrid fremstå under Carlo Ancelotti?

Ancelotti har variert en del ang. formasjon og det er enda litt vanskelig å vite akkurat hvordan et toppet Real Madrid lag vil fremstå på papiret. Det kan virke som Ancelotti vil bruke en form for 4-2-3-1 / 4-4-2 formasjon som ikke er veldig ulik Mourinho sin oppstilling – i teori – men vi må gå litt bak formasjoner og heller se på spillestil og spiller-roller. Akkurat som under Mourinho vil nok Ancelotti benytte seg av en eller to pivotés på den sentrale midtbanen og én av dem vil nok få større ansvar for ball-fordeling enn den andre. Denne spilleren – eller duoen – vil dele ansvaret med en midtstopper (Varane eller Ramos) som drar litt ut til siden – mens en eller begge av backene går fremover. Dette er heller ikke veldig ulikt Mourinho sitt Real Madrid.

Oppbyggingen av spillet fra forsvar og sentral midtbane vil derfor mest sannsynligvis være veldig likt under Ancelotti som under Mourinho, men muligens med litt ferre langpasninger frem mot angrepet i enkelte tilfeller. Det er først over midtbanen en vil se større endringer i år under Ancelotti enn de siste tre årene med José Mourinho.

Det som kanskje beskriver endringen best er at spillestilen og formasjonen vil være mer -flytende- under Ancelotti. Spillerne skal ha mer frihet til å bevege seg ut av sin «sone» (derfor ser man f.eks Casemiro og Marcelo score i pre-season), spillerne vil gå på flere løp i bakrom (da også ikke bare de fire offensive spillerne i Mourinho sitt system), det vil være mer fokus på 2. og 3.bevegelser i spillet og pasningsspillet i etablert spill skal gå raskere og med ferre touch (igjen på godt norsk..) på ballen. Fokus legges på «kombinasjonsspill ut av sin sone» – samtidig som Real Madrid også ofte skal angripe hurtig i lengderetning og ta overganger lynraskt, akkurat som under José Mourinho. I sommer har vi sett at spillere som Özil, Isco, Benzema og Cristiano Ronaldo beveger seg enda mer ut av sin «sone» under Ancelotti enn under Mourinho.

En annen endring er at «vingene» fra de siste tre årene spiller høyere oppe i banen nå og også går mer innover enn tidligere. Cristiano Ronaldo vil ofte legge seg inn på topp sammen med Benzema, mens Özil f.eks vil gå mer inn i en 10’er rolle – sammen med Isco. Dette kan en gjøres ettersom den sentrale midtbanen holder litt mer på ballen nå og tillater to offensive backer å gå på enda dypere løp enn før – og ta enda mer ansvar for -hele- flanken enn tidligere. Derfor vil en ofte se Marcelo og Dani Carvajal bli frispilt i bakrom på sin flanke og legge inn ballen. Dette så en ikke like mye av under Mourinho. Da skulle backene først og fremst kombinere med angrepet og støtte de fire på topp. Nå får backene enda større ansvar offensivt, noe som igjen gjør at laget er mer sårbare for balltap og kontringer mot seg.

Real Madrid slapp inn lite mål på overganger under José Mourinho, men under Ancelotti vil nok laget slippe inn flere slike mål enn de siste tre årene. Laget vil stå enda høyere på banen enn tidligere, backene vil gå på flere dype løp enn før og dermed vil også de to stopperne og i hvertfall én pivoté få et enorm ansvar med å dekke rom defensivt. Det blir også enormt viktig å ikke miste ballen alt for ofte fra sentral midtbane når backene er på vei oppover i banen. Pasningssikkerhet og individuelle ferdigheter blir med ett enda viktigere i år – med et større fokus på ballbesittelse enn tidligere-, også for vårt defensive spill. Hvilke spillertyper trenger Ancelotti i år for å kunne få suksess med «sitt» Real Madrid?

SPILLERTYPER

Det vil alltid være plass til folk som scorer i hytt og pine

Grovt sett kan en si at de samme spillertypene som fungerte under Mourinho sin tid i Madrid vil fungere også under Ancelotti. Systemet Ancelotti vil at spillerne skal adoptere er ikke vesentlig forskjellig fra Mourinho sitt. Det er klare ulikheter – som jeg har gjennomgått tidligere – men storparten av spillerne fra Mourinho sin tid vil passe fint inn også hos Ancelotti. Real Madrid trenger kreative midtbanespillere (med gode pasnings-kvaliteter og teknikk) som skal gå fremover i banen (Özil, Di María, Isco + Modric) og ballsikre/pasningssikre sentrale midtbanespillere som også gjør jobben defensivt (Xabi, Illarramendi og Modric). Hva så med Casemiro? Holder han nivået? Hva med Khedira? Faller han mellom to stoler? Xabi Alonso anno 2013?

Den største forskjellen fra Mourinho sin æra og Ancelotti sin spillergruppe er at spillerne på den sentrale midtbanen i enda større grad enn tidligere må være ballsikre og ikke miste ballen i oppbygnings-fasen. Det var derfor urovekkende å se at Sami Khedira – fra sentral midtbaneposisjon (i oppbygnings-fasen) mistet ballen/spilte den bort til motstander hele fem ganger mot Chelsea i nattens ICC finale. Dette skjedde etter 3, 7, 12, 52 og 80min. Tilfellet rett etter pause skulle ha endt i baklengs, men heldigvis reddet Iker Casillas alene mot Eden Hazard og hele stadion ropte «Iker! Iker!».

Å spille bort ballen under Mourinho pleide ikke å straffe seg ettersom laget var i «balanse» stort sett, men det kan være helt utilgivelig under Ancelotti når backene allerede er på vei fremover og har blottlagt bakrommet i enda større grad. I Real Madrid har Ancelotti sentrale midtbanespillere som Xabi, Modric, Illarramendi, Casemiro og Sami Khedira å velge mellom. Spesielt Illarramendi og Modric fremstår per dags dato som særdeles gode alternativer til å ta rollene på midtbanen. De er begge to veldig bevegelige, de gjør begge to en god jobb defensivt, de er stort sett pasningssikre og de er flinke til å holde på ballen og ikke miste den til en motstander.

Xabi Alonso er en annen spillertype som passer godt inn, men formen hans må opp på tidligere nivå ettersom han mistet ballen alt for mye i 2013 før skaden sin. Khedira – tross sine enorme taktiske ferdigheter, arbeidsmoral og fysiske styrke – er ikke en spillertype som i utgangspunktet passer veldig godt inn i Ancelotti sitt system. Tyskeren har aldri vært en spesielt god pasnings-spiller og mister også alt for ofte ballen på vei fremover i banen. Derimot har Khedira en del fysiske egenskaper og defensiv styrke som kan bli viktige i tøffe oppgjør hvor «kampen» må vinnes på midtbanen. Casemiro har vist en del gode tendenser (i prestasjoner / spillertypen) i pre-season, men det er enda vanskelig å vite hvilket nivå han er på før han har spilt flere offisielle kamper.

En annen viktig kvalitet i Ancelotti sitt system er evnen til å kombinere hurtig med få touch på ballen når man først angriper og beveger seg ut av sin «sone». Det er også viktig her å ikke miste ballen (av grunner allerede gjennomgått), men det er mer tilgivelig å gjøre det enn at det skjer på sentral midtbane fra en av to pivotes. I Real Madrid har man spillere som Isco og Mesut Özil som ofte er flinke til å finne medspillere på få touch (forøvrig er dette også en kvalitet Modric og Illarramendi også i stor grad har)- og ikke minst i bakrom. Dette gjelder stort sett hele spillergruppen, men spillere som Cristiano Ronaldo og Angel Di María har hatt en tendens til å spille bort ballen – eller miste den i duell med motspillere. Dette er selvsagt ikke ønskelig, men tilgivelig – spesielt når en leverer mål og ellers gode offensive bidrag. Dette gjelder også Karim Benzema.

Under pre-season har en sett tendenser til at Ancelotti vil ha flere løp i bakrom mot etablert forsvar og da er det veldig viktig å ha spillere som kan fungere som en form for «bokse-åpner». Denne spilleren er til de grader Isco i Ancelotti sitt Madrid. €30mil mannen har slått noen målgivende i sommer (to mot Galaxy og ett mot Chelsea) av en annen verden og slike pasninger blir veldig viktige mot etablert forsvar i år. Denne kvaliteten til å finne spillere i bakrom er også noe Mesut Özil og Angel di María har, samt også Marcelo fra sin offensive back-posisjon.

Ettersom Ancelotti sitt Madrid også vil angripe hurtig i lengderetning på overganger, blir det viktig med spillere med tempo i kroppen. Dette er ikke ulikt Mourinho sitt Madrid og spesielt her vil en spiller som Cristiano Ronaldo nok en gang skinne og få vist frem sine kvaliteter. Spillere som Isco og Mesut Özil har ikke den samme toppfarten som Ronaldo, men vil slå de avgjørende pasningene i bakrom til de som går på løpene i bakrom.

Ut i fra min gjennomgang kan det høres ut som Ancelotti har det mannskapet han trenger, så hvorfor blir Real Madrid koblet til Gareth Bale og Luís Suárez?

BEHOV FOR NYE SPILLERE

Er Bale en prioritet?

Carlo Ancelotti har selv uttalt ved flere tilfeller i sommer at han er fornøyd med stallen sin. I følge italieneren har han unge spillere, han har spillere med erfaring og han har de spillertypene han ønsker. Det er vanskelig å si seg uenig med Ancelotti, men samtidig er det vanskelig å argumentere i mot at Bale og Suárez er spillere som ville ha styrket Real Madrid. Kvalitetsmessig er dette noen av verdens beste spillere, men hva er det disse spillerne (med fokus på Bale) kan gi Ancelotti sitt Madrid som en ikke har fra før?

Gareth Bale er en av verdens råeste overgangs-spillere og vil i likhet med Cristiano Ronaldo gi Real Madrid mye i denne fasen av spillet. Han vil også – i likhet med Cristiano Ronaldo – gi Real Madrid et antall mål og målgivende fra en rekke posisjoner, også mot etablert forsvar. Gareth Bale er muligens noe bedre enn Cristiano Ronaldo til å beholde ballen og finne medspillere på små rom, men det er lite tvil om at Ancelotti allerede har en rekke spillertyper som er gode nok mot både etablert forsvar og på overganger. Hvem i så fall er det Bale skal erstatte i dagens oppstilling?

Ancelotti har lagt fokus i sommer på at «alle» skal få sine sjanser og at han muligens i enda større grad enn Mourinho vil rotere på en del spillere. Det er i så fall gode nyheter for spillerne bak Cristiano Ronaldo og Gareth Bale, ettersom disse to fotball-maskinene garantert vil få mest spilleminutter i Madrid neste år (hvis waliseren kommer). I utgangspunktet vil Bale konkurrere mot Benzema (hvor da Cristiano Ronaldo går mer inn som en 9’er) og den offensive og kreative posisjonen til Isco/Özil – litt til høyre. I så fall vil Ancelotti potensielt ha spillere som Alvaro Morata, Jesé, Isco, Kaká og Angel Di María på benken i en kamp, mens Benzema, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og Mesut Özil tar roller på banen.

Det er tvilsom at det er et stort behov for Gareth Bale i dagens Madrid, men det er ingen tvil om at han ville ha styrket både laget og troppen. Behovet for en ny 9’er (Suárez) er kanskje isolert sett større enn for Gareth Bale, ettersom Karim Benzema sitt scoringssnitt ikke har vært høyt nok i Madrid siden han ankom den spanske hovedstad i 2009. Suárez er også muligens flinkere enn Benzema til å finne medspillere i gode posisjoner og unngå for mange balltap. Samtidig kan en hevde at det ikke er nødvendig med en 9’er som skal være en pichichi-kandidat i Real Madrid. Ancelotti har Cristiano Ronaldo og kanskje holder det? Som Ancelotti sa etter nattens kamp: «Ronaldo is the man for Real Madrid». Så lenge scoringsmaskinen er i Madrid vil nok Ancelotti sitt Madrid score nok av mål uansett, men gode rekke-kamerater hjelper alltid.

Legg inn en kommentar