Retroartikler Ruben Skjerpings spesialer

Derfor trenger vi Bale

Real Madrid ser ut til å sikre seg Tottenhams walisiske stjernespiller, men til hvilken pris? Ruben Skjerping kommenterer.

For en gangs skyld har ikke Real Madrid vært innblandet i de største overgangene denne sommeren. Man har riktignok svidd av mye penger på Isco og Asier Illarramendi, men de store stjernene har alle endt opp i andre klubber enn Real Madrid.

Les også: Bale? Nei, takk!

For en gangs skyld virker også Real Madrid-fansen fornøyd med overgangsvinduet. Klubben har opptrådt fornuftig og fikk unnagjort de viktigste signeringene allerede før pre-season ble sparket i gang.

Kanskje er det ikke så rart at de fleste river seg i håret nå som Real Madrid vender tilbake til gamle synder og prøver å knuse alle rekorder for å hente Gareth Bale, en spiller de fleste anser som en unødvendig tilvekst.

Det er ingen tvil om at både Florentino Pérez og Zinedine Zidane er blant Bales største beundrere, men hva er det som gjør at duoen er villig til å legge rundt €100 millioner på bordet for en spiller som knapt har vunnet titler, aldri har vært i nærheten av å vinne Ballon d’Or og bare har noen få virkelig gode sesonger bak seg i Premier League?

Fotballspilleren Bale

Først og fremst er det selvsagt waliserens ferdigheter på fotballbanen som har tiltrukket Real Madrids interesse. Forrige sesong scoret Bale 31 mål, hvorav 22 av dem kom etter glimrende individuelle prestasjoner. Vanligvis får spillere som scorer over 30 mål i løpet av en sesong majoriteten av målene servert på et sølvfat. For Bale har realiteten vært en helt annen.

Tottenham endte på femteplass i Premier League forrige sesong, men Bale stakk likevel av med prisen som årets spiller og årets unge spiller i England. Dette setter selvsagt Bales prestasjoner i et enda bedre lys, ettersom 24-åringen spilte for et langt dårligere lag enn for eksempel Robin van Persie, som kunne feire et suverent seriegull sammen med lagkameratene i United. I tillegg spilte Bale først og fremst på venstrekanten og som hengende spiss, hvor det er langt vanskeligere å score enn som ren spiss.

100 millioner euro

Kan imidlertid Bales prestasjoner forsvare en prislapp på €100 millioner? Enkelte aviser spekulerer i at summen kan komme opp i kolossale €145 millioner, noe som virker urimelig nesten uansett hvilken spiller det snakkes om. Selv ved et salg av Cristiano Ronaldo, mannen som står med 201 mål på 199 kamper i kongehvitt, ville Real Madrid slitt med å innkassere €145M.

Samtidig er det viktig å huske på at overgangsmarkedet har endret seg veldig de siste årene. Bare i sommer har Edinson Cavani (26) blitt solgt for €65 millioner, mens Radamel Falcao (27) gikk til et nyopprykket fransk lag for €60 millioner. I tillegg ble Neymar hentet til Barcelona for €57 millioner, til tross for at han bare hadde ett år igjen av kontrakten med Santos og aldri har spilt klubbfotball utenfor den brasilianske ligaen.

Bale blir dyr, men Real Madrid vil ikke ha noen problemer med å betale summen det snakkes om. I sommer har klubben solgt for nesten like mye som hva man har handlet for, i tillegg til at flere spillere er på vei ut dørene. En vellykket forretningsmann som Florentino Pérez ville heller aldri brukt €100 millioner uten å være sikker på at investeringen vil lønne seg over tid. Real Madrid sikrer seg som kjent 50% av spillernes inntekter fra reklame, sponsorer og lignende, og Bales markedsverdi ventes å eksplodere i løpet av de neste årene.

Cristiano Ronaldo hadde allerede vunnet Ballon d’Or da han signerte for Real Madrid.

Cristianos erstatter

Det er ikke uten grunn at Bale verdsettes så høyt av Tottenham. Waliseren er Premier Leagues beste spiller, han er fortsatt ung, og alt tyder på at han vil være blant verdens aller beste spillere i mange år fremover. I fotballverdenen er det nok bare Lionel Messi og Cristiano Ronaldo som kan matche Bales evne til å avgjøre kamper med enkeltprestasjoner. Med andre ord er han den perfekte mannen til å erstatte Cristiano, som tross alt fyller 30 om under to år.

Kanskje er Real Madrids desperate jakt etter Bale et tegn på at Florentino kjenner til noe vi andre ikke gjør. Presidenten har lenge vært klokkeklar på at hovedprioriteten er å fornye kontrakten med Ronaldo, men i skrivende stund sitter portugiseren fortsatt på avtalen han signerte i 2009. Hvis Ronaldo faktisk ender opp med å forlate Real Madrid ved sesongslutt, vil det være katastrofalt for klubben om en erstatter ikke er på plass.

Viktigheten av Cristiano

Spørsmålet er om Real Madrid kanskje er i overkant avhengig av sin største stjerne. Forrige sesong var Ronaldo den eneste spilleren som scoret jevnt og trutt, takket være Karim Benzema og Gonzalo Higuaíns ustabile prestasjoner. Sistnevnte forlot nylig den spanske hovedstaden til fordel for Napoli, men selv om Higuaín feilet når det gjaldt som mest, vil det være merkelig om en ny angriper ikke hentes inn for å fylle hullet etter argentineren.

Benzema noterte seg for skrøpelige 11 mål på 30 ligakamper forrige sesong, mye takket være selvtillit- og motivasjonsproblemer. Franskmannen har underprestert i tre av fire sesonger, og det bør bekymre Real Madrid-tilhengerne om en ny målgarantist ikke hentes inn før slutten på overgangsvinduet. Bale er på langt nær en komplett fotballspiller og vil bidra med de nødvendige scoringene, noe videoen under er et prov på.

Hvor skal Bale spille?

Mange spør seg om hvor Bale skal spille, men Ancelottis eksperimentering i treningskampene tyder på at man allerede er i ferd med å finne en løsning. Mot Los Angeles Galaxy spilte man med en slags 4-3-3-formasjon. Kaká fungerte som falsk nier og leverte en fryktelig svak kamp, men Ronaldos stadige bakromsløp beviste at en ren spiss ikke er nødvendig med portugiseren på laget. Både Bale og Ronaldo kan spille i relativt frie roller uten at det byr på problemer.

Mot Galaxy hadde Real Madrid også en rytme i spillet vi ikke har sett på veldig lang tid. Backene stormet fremover i hvert eneste angrep og skapte rom, mens Isco, Modric og Casemiro dro utnytte av dette og kombinerte seg imellom på imponerende vis. Cristiano og Di María spilte bra på kantene, mens Kaká forståelig nok så litt forvirret ut i sin nye rolle. Blir brasilianeren erstattet med Bale, vil Real Madrid ha et fenomenalt angrep, både på kontringer og mot etablert forsvar.

Gareth Bale innfrir de nødvendige kriteriene for Real Madrid. Han er en ung målscorer, tilrettelegger og blant verdens aller beste spillere, men viktigst av alt, han kan erstatte Cristiano på lang sikt.

Derfor trenger vi Bale.

Legg inn en kommentar