Kristian Schoutes spesialer

Sesongens største kamp – hvem starter?

I morgen er det duker for sesongens aller største kamp for Real Madrid. Men hvem starter mot Manchester City på Etihad, med en finalebillett i potten?

I morgen kveld, på selveste Grunnlovsdagen her i Norge, skal den siste finalebilletten i Champions League deles ut. To av de beste lagene i verden står på hver sin banehalvdel, og da de møttes til første runde for en uke siden var det dødt løp mellom lagene. Oppgjøret mellom Real Madrid og Manchester City er kanskje det største oppgjøret i klubbfotball denne sesongen.

Ancelotti har noen tøffe valg å ta foran returoppgjøret i morgen kveld. Han har hele troppen tilgjengelig til kampen, noe som er ganske sjelden kost. Det er selvsagt en kjempefordel å ha full stall til en kamp som dette, og vi vil jo også se de beste spillerne i aksjon på den største scenen. Men for Ancelotti sin del betyr det også at han må velge mellom alle disse klassespillerne. Det er bare elleve spillere som kan starte, og derfor må noen plasseres på benken fra start.

Men selv om en spiller ikke starter, så betyr ikke det at han ikke kan påvirke kampen i det hele tatt. Slik Ancelotti også har sagt mange ganger; det er like viktig hvem som avslutter som hvem som starter. I oppgjøret mellom de to lagene i fjor var det spillere fra benken som snudde det hele i Real Madrids favør, og innbytterne blir nok viktige også i år.

Så hva er vitsen i at vi diskuterer hvem som skal starte da? For det første sier startelleveren en del om Ancelottis taktiske tilnærming til kampen. I Madrid skulle Real Madrid være med på Citys spill. De skulle ta kontroll over ball når de hadde mulighet, presse høyt og alltid ha offensive intensjoner med ballen. På Etihad Stadium i morgen kan tilnærmingen fort bli en helt annen. Så hvem starter for Real Madrid i morgen? Og hva kan det fortelle oss om Ancelottis kampplan?

Saken fortsetter under bildet

UUNVÆRELIGE: Benzema og Vinícius Jr. er bankers i laget som møter Manchester City i morgen kveld.

Det er noen spillere som er helt spikret i en Ancelotti-ellever i 2023. Vinícius Jr., Benzema, Kroos, Modric, Carvajal og Courtois kommer alle til å starte. Det betyr at man står igjen med fem posisjoner som er mer usikre. Ifølge rapportene fra spansk presse den siste uken er det seks spillere som konkurrer om disse fem posisjonene: Militão, Rüdiger, Alaba, Camavinga, Valverde og Rodrygo. I tillegg er Ferland Mendy tilbake fra skade, men han har vært ute lenge og er ikke kampform. Mange reagerer kanskje også på at Tchouaméni ikke er aktuell for å starte, men det virker som at Ancelotti foretrekker både Camavinga og Valverde i den rollen for øyeblikket. I tillegg spilte Tchouaméni hele kampen mot Getafe, noe som er et sterkt signal før City-kampen.

Hele Real Madrids taktiske tilnærming til denne kampen kommer nok å dreie seg særlig om to posisjoner: høyrekant og venstreback. Eduardo Camavinga har vært strålende på venstreback i Mendys skadefravær, men han har vært åpen om at han foretrekker å spille på midtbanen. I oppgjøret på Santiago Bernabéu spilte han der også av nødvendighet, ettersom Militão var ute med suspensjon. I brasilianerens fravær var stopperduoen med Alaba og Rüdiger bunnsolide, og da særlig sistnevnte. Tyskeren fikk oppgaven med å markere Haaland, og det løste han bedre enn de fleste midtstoppere i verden har klart denne sesongen. Derfor virker det svært sannsynlig at Rüdiger får fortsette i midtforsvaret, men med Militão ved siden av seg og Alaba på venstreback. Denne forsvarssammensetningen åpner mange dører for Ancelotti.

Alaba slet som venstreback mot Liverpool på Anfield, men Manchester City har ikke en høyrekant med like mye fart som Mohamed Salah. Derfor kan det fungere bra. Men viktigst av alt: det betyr at Camavinga kan flyttes opp på midtbanen. Franskmannen har kanskje vært Real Madrids beste spiller i 2023, og det hovedsakelig fra venstreback. Men han er enda bedre på midtbanen. Camavinga er en av de beste ballvinnerne i verden, og han kommer til å bli kjempeviktig også på Etihad i morgen. Han har blitt selvskreven i laget, og det er egentlig bare et spørsmål om hvor han skal spille.

Og det tar oss videre til den andre posisjonen på banen som male et bilde av Ancelottis plan for kampen: høyrekant. Der har Rodrygo nå klart å etablere et godt tak om plassen, men det spørs om han får sjansen fra start på Etihad i morgen. Rapportene tyder nemlig på at Valverde starter på høyresiden og at Rodrygo blir benket. Dette virker på mange måter også som det mest sannsynlige scenarioet. Da får Ancelotti Camavinga opp på midtbanen og samtidig mer defensiv trygghet med Valverde langs høyresiden. Det er en mer defensiv tilnærming til kampen enn det man så i Madrid, men det gir på mange måter også mer mening. Real Madrid er dødelige med Vinícius, Benzema og Valverde på overganger. Men hva mister man når Rodrygo ikke er på banen? Og kan det være mer ødeleggende enn hjelpsomt å ha Valverde på høyrekant på bekostning av brasilianeren?

For det er mulig for Ancelotti å ha Rodrygo fra start uten store problemer. Da må enten Camavinga spille venstreback og Alaba benkes, eller at Valverde starter på benken. For man mister faktisk ekstremt mye i den offensive delen av spillet når Rodrygo ikke er på banen. For det første mister man en målscorer, men også en spiller som er ekstremt god på overganger. Han er rask, god til å drible av en mann eller to og er smart i avgjørelsene sine. Men kanskje viktigst av alt er at Rodrygo gir City en ekstra ting å tenke på. Han trekker ofte inn i sentrale posisjoner i banen, hvor han kan kombinere med Benzema og Vinícius. Vinícius blir ofte ganske alene på venstresiden, uten særlig hjelp fra backen. I denne fasen har Rodrygo vært kjempeviktig de siste månedene. Han trekker til seg litt ekstra oppmerksomhet og gir Vinicius litt mer plass. Alt dette mister man når Rodrygo ikke er på banen, og det er utvilsomt et enormt tap offensivt.

Saken fortsetter under bildet

VIKTIGE: Rodrygo og Vini Jr. har vært viktige for Real Madrid denne sesongen, men de er også viktige for hverandre på banen.

Men som sagt – det kan være like viktig hvem som avslutter kampen. Rodrygo er en perfekt spiller å hive innpå med en halvtime igjen av kampen for å løpe og utfordre slitne City-ben. Og det er nok også planen til Ancelotti, hvis rapportene fra Madrid stemmer. Planen er rett og slett defensiv trygghet fra start og ikke la kampen forsvinne før det i det hele tatt blir pause. Da kan man sette inn kjappere, mer offensive bein etter hvert i kampen, og ta enda bedre vare kontringsmulighetene man får.

I tillegg virker det som at Ancelotti har stor tiltro til at spillerne kan levere i de største øyeblikkene, og med rette. Det har de absolutt bevist før. Dette er et oppgjør som fort kan bli avgjort mot slutten av kampen, og det er tydelig at Ancelotti er forberedt på dette. Så gjenstår det å se om det blir Valverde fra start som høyrekant, eller om Rodrygo får sjansen likevel!

2 comments

  1. Tabbe at ikke Rüdiger startet. Militao burde spilt høyreback istede for Carvajal. Vini og Benz helt borte idag får ikke de 1-2 på børs Skjønner jeg ingen ting. Tragiskt å se på. Det ser ut som det er lenge til Real kan vinne CL slik som City ser ut nå. City bedre i 90 min her idag. Kunnet vunnet 7-0 om de hadde trengt det. Trist match. Spiss og høyreback trengs så innmari mye mer enn Bellingham. Mendy er jo grise god deffensivt, skjønner at han har vært ute lenge med skade, men savna han på sitt beste her ikveld.

Legg inn en kommentar