Kristian Schoutes spesialer

Rodrygos virkelige gjennombrudd

Rodrygos fantastiske prestasjoner denne sesongen har kanskje gått litt under radaren. Har brasilianeren vært en av Real Madrid viktigste spillere i år?

Årets fotballsesong nærmer seg slutten, men for Real Madrid sin del har sesongen i praksis vært over siden tapet mot Manchester City på Etihad 17.mai. De hvitkledde fra Madrid har vunnet tre trofé, men mange er likevel skuffet over den svake innsatsen i LaLiga og i semifinalen av Champions League. Kanskje man er bortskjemt som Real Madrid-supporter, men årets sesong kommer nok å bli sett på en skuffelse totalt sett. Noen lysglimt har det likevel vært!

Vinícius Jr. har tatt videre steg og blitt en av verdens aller beste og mest avgjørende spillere. Camavinga har kjempet seg til en ubestridt plass i startelleveren til Ancelotti, mens Militão har sett ut som en stopper i ypperste verdensklasse. Men en spiller som kanskje har havnet litt i skyggen bak andre spillere i troppen er Rodrygo Goes. Har Rodrygo vært en av Real Madrids viktigste og mest avgjørende spillere denne sesongen? Og kan vi snakke om årets sesong som hans virkelige gjennombrudd?

La oss først se på hvor mye han har spilt. Totalt har Rodrygo fått 3680 minutter på banen denne sesong. Dette er for det første en enorm økning fra sesongen før, hvor han spilte 2435 minutter, men det også ganske høyt på listen over spillere med flest minutter på banen i hele laget. Kun Vinícius, Valverde, Courtois, Militão og Rüdiger har spilt mer enn den brasilianske 22-åringen denne sesongen, som vil si at han har spilt mer enn spillere som Benzema, Kroos, Modric og Tchouaméni. Dette tyder på at Ancelotti ser på Rodrygo som en nøkkelspiller for laget.

Det er selvsagt flere årsaker til at Rodrygo har fått såpass mye spilletid denne sesongen. Han var nok spilleren som tjente aller mest på at Mbappé ikke kom til klubben forrige sommer, og Benzema sine skadeproblemer har gitt plass til Rodrygo i flere posisjoner. Men det er også Rodrygos egen fortjeneste at han har fått såpass mye spilletid. Han er en fleksibel spiller som kan spille overalt i angrep og som tier, og han har levert strålende prestasjoner i alle posisjoner. Å ha en spiller tilgjengelig som kan fylle så mange tomrom i laget er svært verdifullt, og noe som har gitt ham mye spilletid denne sesongen.

Saken fortsetter under bildet

Rodrygo har også vært svært viktig med scoringer og målpoeng denne sesongen. Det er kun Vinícius og Benzema som har flere mål enn Rodrygo, som står med 19 fulltreffere totalt. I tillegg har han registrert elleve målgivende pasninger, og også her er han kun slått av Vinícius. Rodrygo har altså ikke bare sett en økning i minutter på banen, men også i antall målpoeng. I fjorårets sesong endte han nemlig med ni scoringer og elleve målgivende pasninger. Søndagens oppgjør mot Sevilla var et godt eksempel på brasilianerens allsidighet i angrep, da han først scoret et flott frispark før han sikret seieren med et strålende dribleraid.

Men det er ikke bare de rene tallene som er imponerende med Rodrygos sesong. Målene hans kommer nemlig ofte på avgjørende tidspunkt mot god motstand. 22-åringen scoret to mål mot Chelsea på Stamford Bridge i kvartfinalen av Champions League, og han sikret også egenhendig cupseier med to mål i 2-1-seier mot Osasuna i finalen. Listen over sterke motstandere han har funnet nettmaskene mot fortsetter med lag som Atlético Madrid, Barcelona, Sevilla og RB Leipzig. I tillegg scoret Rodrygo i finalen i VM for klubb, som også er en stor anledning selv om motstanderen ikke var av høyeste kvalitet. Det er altså tydelig at Rodrygo har levert i de største anledningene, og han er en pålitelig spiller når det gjelder som mest.

I tillegg til de 30 målpoengene Rodrygo har levert denne sesongen har han også vært helt avgjørende for Real Madrids angrep på andre måter. Brasilianeren har som regel hatt utgangsposisjon fra høyre, men har trukket inn i sentrale posisjoner for å kombinere med Benzema og Vinícius og skape sjanser. Dette har også gjort at Vinícius har fått mer rom og blitt mindre alene, ettersom motstandernes forsvar har måtte tenke på flere ting enn kun Real Madrids venstrekant.

I siste halvdel av sesongen, da Real Madrid ble mer og mer avhengige av produksjon fra Vinícius, var Rodrygo rett og slett en helt essensiell brikke i lagets offensive struktur. Uten Rodrygo i angrepet ved siden av seg hadde Vinícius neppe vært så produktiv som han har vært denne sesongen. Det er altså ikke bare mål Rodrygo kan bidra med. Han har også gjort Real Madrids angrep mer uforutsigbart og produktivt.

Så kan man si at årets sesong har vært Rodrygos virkelig gjennombrudd i Real Madrid-drakta? Mange vil nok si at det skjedde forrige sesong, da han scoret to mål i semifinalen av Champions League mot Manchester City og scoret flere viktige mål i sluttspurten av sesongen. Men det er først i årets sesong at 22-åringen har spilt seg til en fast, etablert plass i laget. Han har mer enn doblet antallet scoringer fra forrige sesong og levert på de aller største scenene. Han er en av Real Madrid-spillerne som har spilt mest denne sesongen, og han har blitt brukt fra start i de aller største kampene.

Rodrygo er ikke lenger en «impact innbytter» slik han var i slutten av forrige sesong, men en starter i Real Madrid-laget, og en av lagets viktigste spillere. Derfor kan man si at årets sesong har vært Rodrygos virkelige gjennombrudd som en helt avgjørende spiller for Real Madrid.

2 comments

 1. Enig!

  Hvordan håper folk at laget ser ut neste sesong? Lov å drømme stort, gi gjerne en forklaring også.

  Selv håper jeg på disse: (regner med at Benz reiser)

  Courtois

  Hakimi-Militao-Alaba-Davies

  Valverde-Tchouamén-Camavinga

  Rodrygo-oshimen-Vini jr.

  Pluss masse kvalitet og rutine på benk.

  Blir (kanskje) nok ingen titler med det laget allerede neste år, men kan bli veldig kult om et år eller to.

  Deres tanker?

  1. Jeg ville også vært en stor fan av å hente Davies, med Fran Garcia som andrevalg. Kunne likt å se Reece James på høyrebacken. Da blir Carvajal andrevalg. På midtbanen ville jeg startet med Modric, Tchuameni og Bellingham, men variert med både Kroos, Valverde og Camavinga ut ifra taktikk og motstander. Det ville neppe fungert bra under Ancelotti, som varierer alt for lite etter min mening. Dersom Benzema blir værende ville jeg startet han og Vini, og variert mellom Rodrygo og Valverde. Dessuten bør en manager klare å få mer ut av Hazard som knapt spiller. Om ikke annet burde han komme inn for Vini og Benzema i andreomganger hvor man leder med grei margin, og mot antatt svakere motstandere. Tror han kan vise glimt av storhet om han får selvtillit. Det er dessuten helt nødvendig å avlaste spillere som Benzema. Jeg vet det er upopulært å mene, men jeg er en stor fan av både Alaba og Rudiger, og ville startet dem foran Militao i de største oppgjørene. Til tross for at jeg liker Militao også, er de bedre i utspillsfasen og fremstår litt mer kontrollerte i spillestilen etter min mening. Jeg ville solgt Mariano, Odriozola, Mendy og Ceballos, mens Alvaro burde dra på lån. Med såpass mye konkurranse i flere posisjoner på banen, tror jeg det ville fått frem det beste i flere, samt gitt eldre spillere nødvendig hvile.

Legg inn en kommentar