Kristian Schoutes spesialer

Rodrygo sin tur?

(Kommentar): Real Madrid har vært koblet til flere høyrekanter denne sommeren, men klubben virker trygge på at Rodrygo skal ta det neste steget. Det har de all grunn til.

Det er ingen tvil om at Real Madrids planer for angrepsrekken i fremtiden tok seg et stort skudd for baugen da Mbappé valgte å fornye kontrakten sin hos PSG. Siden midten av mai har klubben blitt linket til en rekke spillere som skal være sistemann i angrepstrioen med Vinícius Jr. og Karim Benzema. Navn som Gnabry, Nkunku, Rafael Leão og Gabriel Jesus har alle blitt nevnt i forbindelse i med Real Madrid. Likevel virker det som at klubben allerede har sin mann på plass i den spanske hovedstad, og at

For noen dager siden stilte Florentino Pérez opp til et sjeldent intervju på El Chiringuito. Der pratet han åpent om flere ting, men det var spesielt måten han pratet om Rodrygo Goes på som mange bet seg merke i. «Rodrygo kan også vinne Ballon d’Or i fremtiden», sa klubbpresidenten om brasilianeren. «Han er en fantastisk spiller, og han kan overraske mange», fortsatte han. Det er altså ingen tvil om at klubben har stor tro på at Rodrygo kan ta store steg neste sesong, som fast førstevalg på høyrekant.

Vinícius-modellen

For å virkelig vise hvorfor Real Madrid burde gi Rodrygo sjansen som førstevalg på høyrekant, trenger man ikke se lenger enn landsmannen på motsatt kant. I begynnelsen av forrige sesong var Real Madrids startellever veldig annerledes enn den var mot slutten av sesongen. Det er lett å glemme etter den sesongen han har levert, men Vinícius Jr startet ikke de første kampene av sesongen. Real Madrids angrepsrekke i de to første kampene var Gareth Bale, Karim Benzema og Eden Hazard. Vini Jr. scoret tre mål som innbytter i de to første kampene, og siden det var han fast i laget. Sesongen ble avsluttet med matchvinnerscoring i Champions League-finalen, og det er ingen tvil om at Real Madrid ikke hadde maktet å levere en såpass suksessfull sesong uten at brasilianerens utvikling. Nå er det Rodrygo sin tur til å ta de samme stegene.

Det som ga Vinícius muligheten til å ta de stegene forrige sesong var spesielt to ting; full tillit fra treneren og selvtillit, å ha troen på seg selv. Vi hadde sett glimt av hvor god Vini Jr. kunne være tidligere, men under Ancelotti var han et av de første navnene i lagoppstillingen. Presset lettet litt, og han utviklet seg fort til å bli en av de mest innflytelsesrike angrepsspillerne i verden. Rodrygo har nå gjort seg fortjent til denne samme tilliten, og det virker som at klubben har tro på at han kan ta de samme stegene som Vinícius har gjort.

Og hvorfor skulle klubben ikke hatt troen på Rodrygo? For det første er han bare 21 år gammel, til tross for at han nå har tilbragt to og en halv sesong med Real Madrids førstelag. På samme måte som Vinícius har prestasjonene variert, men potensialet har vært tydelig for alle som har sett han i aksjon. Han er et år yngre enn Vinícius, og han ligger også et år bak sin landsmann når det kommer til erfaring og tid på førstelaget. Hvis du sammenligner tidslinjen, går Rodrygo nå inn i den absolutte gjennombruddsesongen, den sesongen Vinícius nettopp har levert. Det tok Vinícius to en halv sesong med førstelaget før sesongen hvor han spilte seg til fast plass og tok steget opp blant de beste angrepsspillerne i verden. Rodrygo har nå spilt to en halv sesong på førstelaget.

Det var uunngåelig at Rodrygo kom til å bli sammenliknet med Vinícius Jr., men det er faktisk påfallende hvor like karrierer de har hatt så langt. Begge ble hentet fra Brasil til Real Madrid for enorme pengesummer, men startet sin første sesong i klubben med Castilla. Det tok likevel ikke lang tid før de begge to fikk muligheter på førstelaget og tok Real Madrid-fansen med storm. Så har prestasjonene variert, men det er for så vidt ikke så rart for såpass unge spillere. Noen perioder startet de mange kamper, andre perioder var de innbyttere. Så selv om det kanskje ser litt rart ut at Vinícius Jr. får såpass mye plass i denne artikkelen, er det ingen tvil om at Rodrygo, i følge «Vinícius-modellen», nå skal gå inn i sin store gjennombruddsesong. Dette burde i seg selv gi klubben og supporterne gode forhåpninger for den kommende sesongen.

Men det er ikke bare «Vinícius-modellen» som gjør at Rodrygo tilsynelatende blir førstevalg på Real Madrids høyrekant neste sesong. Det faktum at Asensio går en usikker fremtid i møte, med mange rapporter som linker ham til en overgang vekk fra klubben, gjør at det blir mindre konkurranse i den posisjonen. I store deler av forrige sesong var Asensio faktisk foran Rodrygo i køen, og det var ikke før mot slutten av sesongen at Rodrygo virkelig jobbet seg inn i laget. De minuttene som Asensio tok fra Rodrygo forrige sesong virker det altså som at han ikke kommer til å ta neste sesong, og Rodrygo står igjen som det eneste klare alternativet på høyrekant. Valverde kommer fortsatt til å være et alternativ når kampene og det taktiske aspektet krever en mer defensiv tilnærming, men i hovedsak burde kanten være Rodrygo sin neste sesong.

Tallenes tale

Rodrygo har også gjort seg fortjent til denne muligheten. Brasilianeren hadde ikke scoret et ligamål før slutten av april, men på ti kamper leverte han plutselig syv mål og tre målgivende pasninger. Han scoret mot Chelsea i kvartfinalen av Champions League, og han leverte en scoring og målgivende i snuoperasjonen mot Sevilla. I tillegg hadde brasilianeren en magisk kveld og en legendarisk prestasjon da han snudde semifinalen mot Manchester City med to mål på to minutter. Rodrygo har alltid vært god i de store kampene, Champions League er tross alt hans favoritturnering, men mot slutten av forrige sesong tok han det til et nytt nivå. Innhoppene hans i de avgjørende kampene har vist at Rodrygo kan være avgjørende for Real Madrid i de aller største øyeblikkene.

Saken fortsetter under bildet

HELTESTATUS: Rodrygo Goes har fått heltestatus i Real Madrid etter snuoperasjonen mot Manchester City, der han scoret to mål på to minutter.

Når man ser på tallene er det ingen tvil om at Rodrygo har gjort seg fortjent til å være Real Madrids førstevalg på høyrekant den kommende sesongen. Hvis man kun ser på målpoeng har Rodrygo levert en helt brukbar sesong. 9 mål og 10 målgivende pasninger er gode tall for en spiller som langt ifra har vært fast gjennom hele sesongen. Men hvis du ser målpoengene i henhold til hvor mange minutter han har spilt, ikke bare antall kamper, så ser man at behovet for en ny høyrekant ikke er så enormt. Faktisk ligger han på nivå med mange av de beste spillerne i verden.

Rodrygo har forrige sesongen levert et målpoeng per 128. minutt han har tilbragt på banen i alle turneringer for Real Madrid. Dette er bedre tall enn for eksempel Sadio Mané, som lever et målpoeng omtrent hvert 140. minutt han tilbringer på banen. Mané regnes av mange som en kandidat til å vinne Ballon d’Or. Lagkamerat, og en spiller mange anser som en av sesongens signeringer, Luis Díaz leverer et målpoeng hvert 153. minutt. Vinícius Jr. ligger et lite stykke foran Rodrygo på denne statistikken, men ikke så langt som man kanskje skulle tro. Vini Jr. leverte et målpoeng hvert 101. minutt han var på banen for Real Madrid forrige sesong. Serge Gnabry, en spiller Real Madrid har blitt koblet til denne sommeren, ligger på samme nivå som Vinícius, men tyskeren er også langt foran Rodrygo i utvikling.

Hvis man sammenligner med noen av de andre unge stjernene i LaLiga, ligger Rodrygo også svært godt an. Brasilianeren ligger jevnt med både João Félix og Ousmane Dembélé, mens Ferran Torres bruker over 20 minutter mer på banen mellom hvert målpoeng enn Real Madrid-spilleren.

I løpet av de to siste månedene av sesongen, perioden hvor Rodrygo var fast i de aller fleste LaLiga-kampene og leverte sine avgjørende innhopp i viktige kamper, leverte han et målpoeng per 77. minutt på banen. Dette er flere mål per minutt enn det Mohamed Salah leverte hele forrige sesong og ikke fryktelig langt unna Karim Benzema. Det er lett å velge ut en god periode for enhver spiller i løpet av sesong, men de siste to månedene er også den eneste perioden hvor Rodrygo har vært relativt fast i Real Madrid-laget. Brasilianeren har utvilsomt tatt vare på mulighetene han fikk i løpet av de siste to månedene av sesongen.

Hvor bra må alternativet være?

Når Rodrygo leverer sånne tall og scorer avgjørende mål mot de beste lagene i verden, til tross for å ha startet under halvparten av kampene denne sesongen, da er han verdt å satse på. Og spørsmålet man sitter igjen med da er: hvor god må en spiller være for å hindre Rodrygo sin utvikling? Det er ingen tvil om at Mbappé var en slik spiller, men han blir ikke Real Madrid-spiller med det første. Og av spillere som er tilgjengelige for Real Madrid å hente, så er det ingen som etter min mening er gode nok til å ofre Rodrygo sin utvikling for.

Den spilleren som har blitt nevnt aller mest er Bayerns Serge Gnabry, og det er nok den spilleren som er nærmest å være aktuell for Real Madrid spør du meg. Han passer godt inn i systemet, kan score mål og har erfaring fra det øverste nivået. Han blir 27 år om noen uker, og sånn sett er heller ikke alder noen problem. På en annen side kommer han til å kreve mye spilletid, noe som vil gå utover Rodrygo. Og han er nok heller ikke god nok til å at det være verdt det å ofre utviklingen til brasilianeren.

Saken forsetter under bildet

AVGJØRENDE: Rodrygo var avgjørende i Real Madrids snuoperasjon mot Sevilla med en scoring og en målgivende pasning.

Asensio må fortsatt erstattes på en eller annen måte dersom han forlater klubben. Rodrygo kan ikke være den eneste spilleren i troppen som kan spille høyrekant, men det er han ikke heller. Hazard kan spille en slags høyrekant/tier-rolle, slik han gjorde i enkelte kamper forrige sesong. Valverde er et fint alternativ i den posisjon til kamper som krever en hakket mer defensiv tilnærming, og Lucas kan vikariere hvis det virkelig trengs. I tillegg har man muligheten til å gi en ung spiller som Arribas en sjanse i førstelaget. Om et år kommer Brahim Díaz trolig tilbake fra låneoppholdet i Milan, og da er han også en brukbar spiller som rotasjonsalternativ. Man trenger altså ikke å kjøpe en såpass god spiller som Gnabry til høyrekantposisjonen, dersom ønsket er å ha en annen spiller i troppen som kan spille høyrekant.

Rodrygo sin tur?

Den spilleren i Real Madrid som tjener aller mest på at Mbappé signerte en ny kontrakt med PSG er utvilsomt Rodrygo. Hadde franskmannen blitt Real Madrid-spiller, hadde ikke Rodrygo blitt noe mer enn et rotasjonsalternativ i angrep. Mot slutten av sesongen overbeviste han likevel mange Real Madrid-supportere om at nettopp han burde få muligheten som førstevalg på høyrekanten, og at det ikke er nødvendig å bruke masse penger på en «Mbappé-erstatter». Faktisk vil jeg påstå at Real Madrid-fansen ville vært ganske fornøyd med signeringen dersom klubben hadde kjøpt Rodrygo i dag – en Champions League-vinner som scoret avgjørende mål mot de beste lagene i verden.

Vi får se hva som skjer de neste månedene, sommeren er lang og Real Madrid er alltid pragmatiske på overgangsmarkedet. De kommer nok ikke til å la en god mulighet gå fra seg. Men om man ikke finner en mulighet i løpet av sommeren, er det ingen tvil om at Rodrygo har alle muligheter til å eksplodere som høyrekant neste sesong, på samme måte som Vinícius Jr. gjorde i sesongen som var.

1 comment

  1. Det er så trist å se at Real Mardid hjemmeside har tapt så mye. For 5 år siden kunne man lese en ny artikkel hver dag, mens nå sjelden blir det publisert noe her. Shame on you.

Legg inn en kommentar