Mats Hermansens spesialer

Reality check 2.0

De fleste har landet litt etter den katastrofale exiten fra Champions League. Det er ikke mye man får gjort med fortiden, men Real Madrid må helt klart ta noen grep neste sesong. Her kommer noen ideer.

(Dette er en kommentar som gir uttrykk for skribentens meninger)

Sist jeg skrev en slik artikkel var etter 0-4 tapet for Barcelona forrige sesong. Den sesongen endte forholdsvis godt for Los Blancos, med seier i både liga og Champions League, men det var flere gjennomgående problemer hele året. Mange av problemene stammet fra Ancelotti sin totale mangel på rotering og rovdrift på veteranene. Forrige sesongs suksess var mest basert på individuelle prestasjoner, ikke nødvendigvis taktikk fra Ancelotti sin side. Allikevel traff han bedre på et par ting. Real Madrid hadde en mye mer defensiv tilnærming til hele sluttspillet, inkludert finalen. I år har tilnærmingen vært utelukkende offensiv, med Rodrygo som høyre-ving i steden for Valverde, og  Camavinga som offensiv venstre-back. Det fungerte godt mot et glissent Liverpool og Chelsea, men straffet seg hardt mot City, dog bare i returkampen. Hva bør gjøres annerledes fremover nå?

1.Spiss, spiss, spiss

Problemet har vært der hele tiden. Siden Ronaldo dro fra klubben har spissproblematikken vært som en sprukken demning. Benzema har forsøkt å tette alle hullene selv, men makter ikke stort mer nå. Benzema var den definitivt svakeste spilleren på 17.mai, like så sist uke, og har vært generelt svak gjennom hele sesongen. Det er dermed ikke direkte Benzema sin feil at Real Madrid ble kastet ut av CL. Real Madrid har nå gått omtrent 5 kalenderår uten et godt spissalternativ til franskmannen og i løpet av de 5 årene har også franskmannen blitt både eldre og veikere. Både jeg og andre i supportklubben har uttrykt at det må hentes inn et alternativ til sommeren, helst Firmino i følge meg, men det er ingen rykter eller nyheter som antyder at det er i ferd med å skje. Det er nesten 100% sikkert at Mbappe en gang ender opp i klubben, eller i hvert fall er tilgjengelig, om klubben ønsker å hente han. Men inntil da må det hentes inn ett alternativ. Spørsmålet er uansett om Ancelotti ville valgt en annen spiss til dette oppgjøret, men han hadde nok byttet ut franskmannen om han hadde muligheten.

2. Taktisk bom

Mange snakket om Rudiger før dette oppgjøret, men avgjørelsen om å benke tyskeren ville kanskje ikke endret resultatet nevneverdig. Haaland var relativt godt isolert gjennom kampen, selvom han kom til to gedigne sjanser, men Haaland trakk allikevel til seg mye av oppmerksomheten. Den mest interessante endringen for dette oppgjøret var Guardiolas tilnærming. Han valgte her å «kvele» Madrid med klart overtall på midtbanen og strekte ut laget så mye som banen tillot. Jeg kan også forstå at Ancelotti kjørte samme 11`er og formasjon som forrige uke, med tanke på prestasjonen den gang, men ble utmanøvrert taktisk i dette oppgjøret. Planen var å ligge dypt som sist, men med vanvittig overtall på midtbanen og enorm intensitet fra hjemmelaget, ville det vært mulig å unngå baklengsmål. City vant også nesten alt av andre-baller, samt at Real Madrid var uvanlig svake i utspillingsfasen. Kan det være at Ancelotti ble lurt av kampene mot Liverpool og Chelsea? Italieneren valgte en mye mer defensiv tilnærming mot disse to i fjor, men valgte annerledes i år. Det betalte seg med 5-2 og 4-0 sammenlagt, men årets utgave av Chelsea og Liverpool var en skygge av det de var i fjor. Også med forrige ukes kamp i bakhodet, kan Ancelotti ha tenkt at han hadde knekt knoden. Jeg tror kampen ville sett annerledes ut med Valverde som høyre-kant, Tchoumeni inne på midten med Kroos og Modric (muligens Ceballos/Camavinga) og Mendy/Alaba på venstre-back. Jeg kan forstå at Camavinga startet foran Mendy og Ancelotti tok faktisk grep ved å flytte Camavinga opp og bytte Rudiger inn, men det burde vært gjort tidligere. Alt skal til syvende og sist ikke ligge på Ancelotti. Både Camavinga og Carvajal var vanvittig svake i forhold til forrige uke og det kunne ikke Ancelotti vite på forhånd. Modric gjorde uvanlig mange feil, samt at Benzema var helt fraværende. Men den taktiske tilnærmingen burde vært endret tidligere underveis i kampen.

 

3. Generasjonsskiftet

Dette er et vanskelig dilemma. Modric har til tider vært helt fantastisk denne sesongen, til tross for alderen, og det er helt forståelig at Ancelotti fortsatt satser på kroaten i store kamper. Det samme kan man si om Kroos og forsåvidt Benzema, selv om det ikke finnes noe godt alternativ til franskmannen på benken. Men i denne kampen manglet det intensitet og det ble også begått en haug av individuelle feil. Jeg er omtrent helt sikker på at Ceballos og Tchoumeni hadde gjort en mye bedre jobb her og vi så hvor stor effekt det fikk når Camavinga ble flyttet opp. Tviholder Madrid for lenge på sine gamle gode? En annen trener ville nok spart mer på Kroos og Modric og heller prioritert den yngre garden i de store kampene. Spesielt i en kamp som dette, der Kroos ikke har sjans til å dekke alt rommet, burde endringen vært gjort tidligere. Andre klubber har vært tidligere ute med disse endringene, som Barcelona med Xavi og Iniesta, mens Real Madrid har tviholdt på legendene sine. Jeg kan igjen forstå Ancelotti sitt synspunkt i forhold til denne kampen, basert på forrige ukes prestasjon, men endringen burde vært gjort tidligere. Ser vi nå slutten på Real Madrids gylne generasjon?

Konklusjon:

For å oppsummere litt, så mener jeg ikke at Ancelotti skal ta for mye av skylden her. Ja, han kunne startet Alaba på venstre, Rudiger i midtfosvaret og Camavinga på midtbanen, men basert på dataen han kunne jobbe med, så ga det ikke mening å endre noe særlig fra sist kamp. Han kunne også benket Modric eller Kroos, men igjen basert på forrige ukes kamp, ga ikke dette mening heller. Hadde Ancelotti gjort disse endringene, og hvis Real Madrid allikevel tapte, ville man kritisert han for å endre noe som fungerer. Men en ting er klart. Det er ingen tvil om at klubben må få inn en god spiss til sommeren, og ikke en unggutt som er klar om 2-3 sesonger, men et alternativ som kan levere fra dag 1. På midtbanen må det også skje noe. Camavinga, Tchoumeni, Ceballos og Valverde er bra, men skal Kroos og Modric fases ut, må et nytt alternativ inn. Bellingham overgangen ser veldig sannsynlig ut akkurat nå og går forhåpentligvis i boks. Man må også inn med en ny høyre-back. Fran Garcia kommer til sommeren, som igjen fører til at Mendy mest sannsynlig selges, men det er stille rundt høyre-back posisjonen. Jeg velger å gi Ancelotti ny tillit neste år og jeg er også sikker på at italieneren selv forstår hva som må til. Klubben trenger noen friske puster for å komme helt på topp igjen. Hva mener dere?

 

 

9 comments

 1. Benzema generelt svak gjennom sesonge? Jeg tror du har glemt hvor mye skadet han var i år. Fyren har spilt 40 kamper og har hele 29mål!!! Kun spilt 20 kamper i ligaen og har 17mål.. Problemet er ikke Benz, problemet er laget uten Benz. Orker ikke å lese resten as.. Hodeløst.. viser ingen dybde i analysen din

   1. Ser man på statistikken så har han det ja. 29 mål og 6 assist på 40 kamper er ikke godkjent sesong? hva faen er godkjent sesong da?

  1. 17 mål i La Liga og 4 i CL er langt ifra godkjent sesong etter min mening, hvertfall når du spiller som spiss.

   1. Sammenligner du med fjor sesongen for eksempel, så hadde han 27 mål og 12 assist i bare La Liga. Samtidig klarte han å bøtte inn hele 15 mål i CL (mer enn Haaland har i år). DET er godkjent sesong som spiss!

   2. her er problemet, man sammenligner med fjoråret. hans beste år i hans karriere. og det andre folk glemmer er skadene.

    17mål på 21 kamper i ligaen er bra. gjennom hele gruppespillet i cl var han av og på med skader. etter gruppespillet scorte han 4 mål i 6 kamper, ikke dårlig heller.

    Så nei, ikke dårlig sesong med tenke på mål, kamper og skader. utenom haland, gå og sjekk hva andre spisser har scoret i år.

   3. harry kane – 48 kamper, 30mål
    Lewandowski – 43 kamper – 32mål
    Mbappe – 40kamper – 38må
    Lauro martinez – 50+ kamper – 25mål.. kun 3 mål i 13 kamper i cl, i finalen nå..
    Benz – 40 kamper – 29mål..
    Haaland -49kamper – 600mål

    SÅ nei, ikke dårlig, ihvertfall ikke når du legger på at han har vært skadet mer enn alle de her.. At han var et stykke unna fjorårets form, fakta. Men at han har vært drit, nah. Han dro hele lasset ifjor, nå når han har vært skadet og av og på i form, da ser man krisen i real.

    Å hente en spiss til er absolutt riktig, men fordi benz er dårlig? Nei, det er jeg ikke enig i

 2. Må få inn en spiss og Høyreback. Det har jeg sagt siden starten av sesongen. Sa tidlig at vi kunne gått for Cavani som backup i år for Benz. Nå håper jeg vi kjøper en klassespiss som kan ta opp kampen med Benz med engang(og la den som presterer best spille, og ikke pga gamle meritter og navn). Oshimen hadde vært som en våt drøm der. Høyreback er Cancelo, Reece James eller hakimi høyt ønsket her ifra, men hadde også vært herlig og slippet å kjøpe når man har Vinicius Tobias i egne rekker , om han er god nok? Gi han sjansen de siste kampene av sesongen og test gutten!??!

 3. Det er mange kommentarer om enkelt spillere, og få eller ingen om hvilket system RM spiller i store CL-kamper, og da særlig på bortebane. Mot City er 4-3-3 systemet for naivt. RM har fantastiske midtbanespillere i Kroos, Modric og Valverde, men de var sjanseløse mot City’s 6 midtbanespillere. I fjor hadde i praksis RM 4 midtbanespillere i de store kampene i Kroos, Modric, Casemiro og Valverde. Selv da hang de i tauene, men berget seg gjennom fantastiske individuelle ferdigheter. Jeg mener at den største feilen som trenerteamet til RM har gjort er ikke å trene inn en mer defensiv struktur for de store bortekampene, f.eks. 4-5-1 eller 5-4-1. Det å ha en så god stopper som Rudiger på benken i en kamp mot City er fullstendig meningsløst. Skal Camavinga spille back (men han har betydelige problemer med posisjoneringen), så burde RM hatt tre midtstoppere i Militao, Rudiger og Alaba. Kontringsstyrken til RM er så rå at har de mer defensiv kontroll, så kommer også mulighetene. Benzema kan konverteres til en midtbanespiller i slike kamper ved at han er ballsikker, godt blikk for spillet, og er stor og sterk, og da blir midtbanen Kroos (ev med Tchouameni som balanserende i tillegg til Kroos hvis 5 midtbanespillere), Modric, Valverde og Benzema. Vinicius er enslig og superrask spiss. Får Kroos/Modric/Benzema litt rom og ballen så spiller de gjennom Vinicius. Rodrygo er litt for lett, og kommer best til sin rett når RM fører spillet. Jeg mener RM bør bytte ut Ancelotti da han ikke er taktisk god nok, og at laget egentlig ikke utvikler seg. Det er egentlig liten utvikling spillemessig sett fra Zidane til Ancelotti. Man bør studere hvordan Guardiola setter opp sine lag, og implementere noe derfra. Jeg tror RM hadde vunnet hvis de hadde hatt en bedre defensiv struktur med flere spillere særlig på midtbanen, og selvsagt med Rudiger som midtstopper.

Legg inn en kommentar