Real Madrids skadeplager ville ingen ende ta gjennom 2020/2021-sesongen. Da laget tok fart inn i sesonginnspurten, stod de på et tidspunkt med flere skader enn ligamål. Selv om enkelte spillere stod for en god slump av skadene alene, var det ikke måte på hvor mange spillere som måtte kaste inn håndkleet uke etter uke. Ingen kunne helt forstå hvordan situasjonen kunne utvikle seg til å bli så stygg.
Hvordan kan det ha seg at Real Madrid har så mange flere skader enn andre toppklubber i Europa? 9. juli gjorde Twitter-brukeren Hechicero et dypdykk i arkivet for å undersøke Real Madrids skadehistorikk nærmere. Twitter-tråden ble skrevet på spansk og kan leses i sin helhet her. Kildebruken i tråden følger ikke gullstandarden som vi i Real Madrid Norge har satt oss, men vi mener likevel at tråden har en så god relevans at innholdet bør gjenfortelles.
2014/2015-sesongen: Ancelotti og Mauri
Det var i Carlo Ancelottis andre sesong som Real Madrid-trener at skadeproblemene for alvor begynte å oppstå. Dette gjaldt spesielt de muskulære, som regnes som skadetypene som er lettest å forebygge. MARCA meldte at klubben høye herrer peker på Real Madrids fysiske trener, Giovanni Mauri, som hovedansvarlig for disse utfordringene. Ancelotti forsvarte Mauri og nektet selv for at spillerne var slitne, men blant sjefene i klubben var oppfatningen en annen. Italieneren endte opp med å få sparken på slutten av sesongen, men MARCA skriver at klubben hadde bestemt seg for å sparke Giovanni Mauri (i tillegg til keepertrener William Vecchi) i god tid før Ancelottis fremtid var avklart.
På samme tid ble det spekulert i El Mundo om at Real Madrid vurderte å gå bort fra ordningen hvor treneren selv fikk bestemme sin fysiske trener. Real Madrid hadde tapt Champions League-semifinalen mot Juventus og gitt bort serieledelsen, mye på grunn av skader på Sergio Ramos, Luka Modrić og James Rodríguez, som alle var nøkkelspillere for Ancelotti. I den første halvdelen av sesongen hadde Real Madrid vært helt suverene og gikk på en eventyrlig seiersrekke på 22 kamper på rad. Etter å ha sviktet i andre halvdel, skal en klubbdirektør ha uttalt at «ligaformen gjenspeiler lagets fysiske form».
I 2018 snakket nevnte Giovanni Mauri til italienske Tuttonapoli (gjengitt av AS). Mauri uttalte selv at han gikk fra å bli erklært som «et skjult geni» i Real Madrid til å bli utnevnt som den hovedskyldige for skadeproblemene.
2015/2016-sesongen: Benítez og Paco de Miguel
Ancelottis troféløse sesongavslutning ble for mye for Real Madrid, og inn kom Rafa Benítez. Sistnevnte fikk også lov til selv å utpeke sin fysiske trener, og denne gangen var det Paco de Miguel som overtok ansvaret. Det ble spekulert i at en viktig grunn til at Benítez ble ansatt, var at klubben trengte en trener som ville sikre at laget også var god fysisk forfatning på tampen av sesongen. «Under Ancelotti mistet vi to ligatitler på grunn av lagets fysiske form», skal det ha blitt sagt på styrerommet.
Dessverre for Real Madrid, startet sesongen på samme måte som før. På bare 14 kamper pådro laget seg hele 19 skader, hvorav 13 var muskulære fordelt på 10 spillere. OK Diario gikk så langt som å hevde at Benítez skal ha lagt skylden på Ancelotti og hans team for at skadene fortsatte å oppstå. Ifølge Tomas González-Martín i ABC skal styrerommet på dette tidspunktet ha lagt skylden på det tette kampprogrammet, hvor spillerne måtte i aksjon hver tredje dag. Dette i tillegg til «FIFA-viruset», som det stadig snakkes om når spillere returnerer med skader etter landslagsspill.
Gjennom 2010/2011-sesongen og frem til 2013/2014, var bare 25 prosent av Real Madrids skader muskulære. I 2014/2015-sesongen steg dette til 80 prosent, og det fortsatte å stige i den påfølgende sesongen:
Antall muskelskader fra august til oktober per sesong (El País):
- 2011/2012: To
- 2012/2013: Én
- 2013/2014: Én
- 2014/2015: Seks
- 2015/2016: Ni
2015/2016-sesongen: Zidanes inntreden
Benítez måtte gå på grunn av svake resultater. Spanjolen forsvarte sin fysiske trener, Paco de Miguel, og understrekte at arbeidet deres ble gjort med hensikt om å være i god form ved sesongslutt, som klubben også hadde ønsket seg. Inn kom Zinédine Zidane, som umiddelbart høstet skryt fra spillerne.
Etter 6-0-seieren over Espanyol, uttalte Cristiano Ronaldo til Movistar at spillergruppen hadde behov for ekstra trening, fordi sesongoppkjøringen «ikke hadde vært bra». Portugiseren fremhevet de mange reisene som laget måtte gjennom, og påpekte at Zidane hadde kommet med «nye og bedre ideer».
– Laget jobber veldig godt. Zidane har gjort en fenomenal jobb. Jeg føler meg i mye bedre form enn før, sa Cristiano. Zidane hadde på dette tidspunktet vært Real Madrid-trener i en knapp måned.
Real Madrid endte opp med å vinne sin 11. Champions League-tittel på San Siro i Milano.
2016/2017-sesongen: Antonio Pintus
Sommeren 2016 ble Antonio Pintus hentet inn til Zidanes trenerteam. Zidane kjente Pintus fra tiden i Juventus og hadde klokketro på italienerens kompetanse.
2016/2017-sesongen startet imidlertid ikke helt som man hadde ønsket. I oktober hadde man fire spillere ute med skade i hver ligakamp. I januar hadde man pådratt seg 33 skader fordelt på 19 spillere, og til sammen hadde spillerne samlet opp 954 dager med skadefravær og mistet 118 kamper. Blant de mest skadeutsatte var Coentrão, som hadde mistet over 17 kamper. Casemiro, Bale og Pepe hadde stått over 13 kamper hver. Ramos hadde mistet 9 kamper, mens Navas og Modrić hadde stått over 7 kamper hver.
Selv om dette inkluderte alle typer skader, ikke bare muskulære, var det oppsiktsvekkende at samtlige spillere hadde pådratt seg skader ved utgangen av januar, bortsett fra Nacho og Mariano. Ifølge José Félix Díaz i MARCA valgte ledelsen denne gangen å fokusere på et nytt hovedproblem, nemlig «spenninger og høye forventninger». Hverken medisinske årsaker, fysisk forberedelse eller «fysisk slurv» blant spillerne ble pekt på. Nei, denne gangen handlet det om hvilken følelsesmessig påkjenning som livet som Real Madrid-spiller fører med seg.
2017/2018-sesongen: Mye av det samme
Etter at 2016/2017-sesongen ble avsluttet med strålende resultater og en etterlengtet dobbel i LaLiga og Champions League, fikk Zidane og Pintus starte nok en sesong. Samme oppskrift førte til stort sett samme resultat, i hvert fall på skadefronten. På de 12 første kampene pådro man seg 10 skader, denne gangen på Vallejo, Kovacic, Varane, Asensio, Benzema, Kroos, Theo Hernández, Marcelo, Carvajal og Bale.
I februar 2018 hadde man allerede pådratt seg 30 skader fordelt på 18 spillere, hvorav 20 var muskulære. Real Madrid ender opp med å avslutte sesongen med hele 49 skader. Champions League-tittel nummer tre på rad ble sikret, men håpet om LaLiga-tittelen ble tapt i god tid før sesongslutt, og det hele endte med at Zinédine Zidane trakk seg som Real Madrid-trener.
2018/2019: Lopetegui, Solari og Pintus
Sommeren 2018 kommer Julen Lopetegui inn etter en mildt sagt trøblete avgang som spansk landslagssjef. Denne gangen fikk Antonio Pintus bli værende videre, men Lopetegui fikk ta med seg to av sine egne fysiske trenere også: Óscar Caro og José Conde. Det er usikkert hvordan den nøyaktige arbeidsfordelingen var mellom Pintus, Caro og Conde, men det ble antatt at de to sistnevnte hadde størst ansvar.
Ny trener, men samme skadeutfordringer. Denne gangen startet sesongen med 14 skader på 3 måneder, hvor hele 12 av disse var muskulære. Lopetegui varte ikke lenge som Real Madrid-trener, og inn kom Santiago Solari, som inntil da hadde trent Castilla. Óscar Caro og Antonio Pintus fortsatte, men sistnevnte fikk etter rapportene større ansvar herfra. Likevel ville ikke skadeutfordringene stoppe. I november kunne Real Madrid notere seg 17 skader, fire ganger flere enn Barcelona.
I tillegg til alle skadene, ble det snakket mye om at enkelte spillere var under forventet fysisk forfatning, og da særlig Isco og Marcelo. Mediene hevdet at Isco og Marcelo veide henholdsvis var 4 og 7 kilo mer enn de skulle. Isco la til og med ut et bilde på Instagram hvor han stod i bar overkropp og retorisk spurte følgerne sine om han var feit eller ikke.
Både Isco og Marcelo to ble satt på benken av Solari, som var meget tydelig i sine uttalelser, særlig om Isco. Om sistnevnte sa Solari følgende på en pressekonferanse: «For å kunne spille for meg, må man først vise at man er i form.»
2019: Zidane inn, Solari og Pintus ut
I januar 2019 stod Real Madrid med 31 skader og totalt 500 dager med skadefravær. 23 av disse skadene var muskulære. I løpet av kalenderåret 2018 hadde man hele 50 skader, det samme antallet som man landet på i 2018/2019-sesongen. Dette var én mer enn i 2017/2018.
Zidane kom inn på våren i 2019, og med dette hadde Real Madrid sikret seg tre ulike trenere på bare én sesong. Pintus ble kastet ut av Zidane, ettersom franskmannen anså det som illojalt at Pintus hadde valgt å bli da Zidane forlot klubben. Inn kom Grégory Dupont, som tidligere hadde jobbet for Lille, Celtic og det franske landslaget.
Resultatet? Har du lest så langt, kommer det vel ikke som noen overraskelse at skadene fortsatte i samme tempo. I desember 2019 stod Real Madrid oppført med 29 skader fordelt på 16 spillere, hvorav 19 var muskulære. Til sammenligning stod Atlético Madrid med 12 skader fordelt på 8 spillere, mens Barcelona hadde 22 skader fordelt på 15 spillere.
2019/2020: Pandemien inntraff
2019/2020-sesongen ble avsluttet langt senere enn opprinnelig planlagt, ettersom COVID-19 medførte en solid påkjenning for hele verden, inkludert Fotball-Europa. Da Real Madrid endelig fikk avsluttet sesongen, fikk man feire sitt 34. ligagull, men det hadde smertet på mange måter. Også denne gangen hadde skadeomfanget vært stort: 55 i tallet. Zidane, Grégory Dupont og resten av trenerteamet ble trukket frem som «de usynlige heltene» i ligainnspurten, men for de fysiske trenerne skulle ikke lovordene vare lenge.
2020/2021-sesongen ble et skademareritt nesten uten sidestykke. Som det ble nevnt innledningsvis, stod Real Madrid lenge med et høyere antall skader enn ligamål, og man endte til slutt på 59 skader, hvor 40 av disse var muskulære. Dupont trekkes frem som en av de største synderne i det som ble beskrevet som svak fysisk forberedelse av spillergruppen, og selv assistenttrener Davide Bettoni ble trukket frem.
MARCAs oversikt over Real Madrids skadeantall per sesong:
- 17/18: 49 skader
- 18/19: 50 skader
- 19/20: 55 skader
- 20/21: 59 skader
Ved første øyekast seg det ut til at økningen har vært betydelig. Tar man med COVID-19 i beregningen, hvor tallene har vist at de fleste klubber har opplevd en økning i skadeomfang på 10-15 prosent, ser man at forskjellen er langt mindre bemerkelsesverdig.
Sesongoppkjøringen er allerede i gang for Real Madrid, denne gangen ledet av Carlo Ancelotti, som er i gang med forberedelsene til 2021/2022-sesongen. Antonio Pintus er tilbake, og klubben har allerede delt treningsvideoer der spillerne benytter seg av avansert utstyr for å måle deres fysiske forfatning til punkt og prikke. Optimismen reiser seg i den spanske hovedstaden, og Madridistas verden over har gjenvunnet troen på at man kan vende tilbake til en hverdag som ikke er preget av skadenyheter hver eneste uke. Så gjenstår det bare å se om klubben klarer å snu en vond trend som har eksistert helt siden etterdønningene av La Décima.
Vil du lese mer om endringene som skjedde i Real Madrid i 2013? Klikk her!