Harald Natviks spesialer

Real Madrid XI 2000 – 2010

Real Madrid har hatt mange stjerner og kanskje aldri så mange som gjennom dette tiåret. Hvilke spillere får en plass på tiårets Real Madrid lag? 

Gjennom dette tiåret har Real Madrid vokst enormt som klubb og blitt en institusjon lik få andre. Real Madrid har vært gjennom ulike perioder hvor man har opplevd stor suksess etterfulgt av frustrasjon. Man har hatt forskjellige presidenter, trenere, drakter og ikke minst spillere. Klubben har brukt massive summer på sitt stjernegalleri, og sitter igjen på toppen av verden når det gjelder sine inntekter. Dessverre har man ikke alltid vunnet like mange titler som man har ønsket, men klubben har likevel tatt to Champions League gull og fire seriegull. Det forrige tiåret er uansett forbi, og nå venter et nytt ett. Vi håper alle at Real Madrid igjen vil trone øverst i Europa, men la oss ta et blikk tilbake på de profilene som har preget klubben i det forrige tiår.

Før jeg presenterer min liste, må jeg få frem at dette er mine utvalgte spillere (dere vil sikkert være uenige med noen av valgene) og at jeg har valgt dem ut på bakgrunn av hvor mye de har preget denne klubben gjennom sesonger fra 2000 til 2010. I noen tilfeller vil man ha spillere som «overlapper», det vil si at de endte sine karrierer i Madrid tidlig på 2000-tallet, eller først kom for noen få år siden. I noen tilfeller vil det bety at de faller mellom to stoler, og ikke når opp i denne kåringen.

KEEPER – IKER CASILLAS

Det kommer som ingen overraskelse at valget falt på Iker Casillas. Han var den mest selvskrevne spilleren i dette laget. Ikke rart all den tid han har vært klubbens ener i denne posisjonen gjennom hele tiåret, selv om han mistet plassen sin i mål i noen måneder i 2002 da Cesar ble foretrukket. Kanskje var det passende at Casillas kom inn i sluttminuttene og «avgjorde» finalen med noen mesterlige redninger rett før slutt. Iker Casillas stod også i finalen i 2000, og har vært på banen i begge de siste Champions League triumfene.

Gjennom dette tiåret har Iker Casillas spilt mer enn 400 ligakamper for Real Madrid, 116 landskamper for Spania og står med over 500 kamper totalt for los merengues. Han har vært med på å vinne det som kan vinnes innenfor klubbfotballen, og også på landslaget i 2008 og 2010 da Spania tok EM og VM gull med Casillas som kaptein.

VENSTREBACK – ROBERTO CARLOS

Roberto Carlos var også rimelig selvskreven på dette laget. Brassen med det vidunderlige skuddet og smilet spilte i Madrid fra 1996 til 2007, og var dermed førstevalget på backposisjonen i syv år gjennom dette tiåret. Passende var det at hans arvtaker også kommer fra Brasil og deler mye av hans spillertype og personlighet. Marcelo kan fort ende opp som et selvskrevent valg i det neste tiår, men det forrige tilhørte Roberto Carlos.

Roberto Carlos var i likhet med Casillas med å vinne to Champions League gull, og har vunnet tre ligatitler gjennom dette tiåret. Han scoret 29 ligamål for Real Madrid fra 2000 til 2007 og har gitt oss mye glede.

MIDTSTOPPER – SERGIO RAMOS

Etter to ganske åpenbare valg, begynner det nå å bli mer komplisert. Det var ikke vanskelig å få plass til Sergio Ramos på tiårets lag. Ramos tok over Hierro sitt draktnummer da han ankom klubben i 2005, og har fått fem år i forrige tiår i verdens største klubb. Spørsmålet var om Ramos skulle på backen eller som midtstopper. Jeg har valgt å sette han inn som stopper av to grunner: man har en selvskreven kandidat på høyrebacken som må få en plass i laget, og man mangler klare kandidater på stopperplass.

Sergio Ramos fortjener uansett denne plassen. Mannen har kanskje fått mange røde kort og spilt tidvis uten selvtillit i perioder på backen, men det er ingen som betviler hans klasse. Ramos var tidvis glimrende som stopper i 2005/2006, og like god på backen i 2007/2008 sesongen. Han har vært med å vinne to serietitler med Real Madrid, samt både EM og VM gull for Spania. Han har spilt snart 240 kamper for Real Madrid og har vært en verdig arvtaker med draktnummer 4 på ryggen.

MIDTSTOPPER – IVÁN HELGUERA

Her kunne man gått for ulike løsninger, men jeg velger Iván Helguera som var meget god gjennom flere sesonger får alderdommen tok han igjen. Helguera var også med på storhetsperioden til Real Madrid tidlig på 2000-tallet og bidro både som stopper og på midtbanen. Helguera kom fra Espanyol til Real Madrid i 1999, og var en fast inventar på laget fra 2000 til 2005. Helguera slet mer med tempo de to siste sesongene sine i Madrid i det forrige tiår, men fortjener likevel en plass på dette laget. Gjennom denne perioden fikk han mer enn 200 ligakamper for Real Madrid og var med å vinne både Champions League og ligatitler. Han etablerte seg også på landslaget tidlig på 2000-tallet.

HØYREBACK – MÍCHEL SALGADO

Man finner flere likheter mellom Míchel Salgado og Iván Helguera. Begge er de spanske, de var jevnaldrede, begge kom de til klubben i 1999 og begge var de i sin storhetstid glimrende fotballspillere. Míchel Salgado var selvskreven på dette laget all den tid han i flere sesonger tidlig på 2000-tallet kanskje var Europas beste høyreback.

Salgado spilte fast på Real Madrid fra 1999 til 2006 før skader og alderen tok han igjen. Han fikk i likhet med Helguera over 200 ligakamper og var med å vinne det som kunne vinnes i klubbfotballen. Salgado hadde et fantastisk driv med ballen når han krummet nakken og går inn i historiebøkene som en av våre beste backer gjennom tidene.

MIDTBANE – CLAUDE MAKÉLÉLÉ

Dette var neppe et populært valg all den tid franskmannen forlot Real Madrid allerede i 2003 etter bare tre sesonger i det forrige tiåret og det hjalp heller ikke hvordan han forlot klubben. Dessverre har Real Madrid gjennom hele dette tiåret slitt med å få inn kvalitetsspillere på den sentrale midtbanen, et problem man ikke hadde i 1990 – 2000. Makélélé var et ubestridt førstevalg i laget fra 2000 til 2003 og var en av verdens beste spillere i sin posisjon og rolle. Det kan ingen argumentere i mot. Man kan neppe heller argumentere mot at det ikke finnes så voldsomt mange andre gode alternativer hvis man først skal ha inn en sentral midtbanespiller fra Real Madrid i det forrige årtusen.

Makélélé var med å vinne Champions League i 2002 og var også med å vinne ligagull i 2001 og 2003. Han fikk oppleve Real Madrid på sitt beste, og var også en av grunnene til at Real Madrid var så gode.

MIDTBANE – GUTI

Guti var den andre kandidaten som burde på plass på et lag i en rolle sentrale på midtbanen. Det må her nevnes at Guti har spilt i mange ulike roller. Alt fra angriper helt på starten i det forrige århundre, offensiv midtbanespiller og også sentralt på midtbanen. Guti er uansett en av få som har fått oppleve å spille for Real Madrid helt fra 2000 til 2010 og var således også selvskreven i dette laget. Guti har vært med på alle våre oppturer, både i det forrige årtusen og på 90-tallet, samt alle våre nedturer. Det har vært skrevet mye om Guti, og det meste av det er sant. Han er genial på sitt beste, og selvdestruktiv på sitt verste. Guti er Guti, og derfor har han også hatt – og har enda – en slik stor stjerne på Bernabéu.

Guti fikk oppleve seriegull, Champions League, landskamper for Spania og det aller meste. Han fikk bære kapteinsbindet ved flere anledninger og gjorde det med en tyngde og en stolthet.

OFFENSIV MIDTBANE – ZINEDINE ZIDANE

Zinedine Zidane er en av tidenes fotballspillere og Real Madrid var så heldige (og rike) at man fikk oppleve han i den hvite drakten. Han ankom Madrid i 2001 som verdens dyreste fotballspiller og forlot klubben fem år senere som en folkehelt i Madrid. Magikeren fra Marseille var selvskreven på dette laget, og de fleste Real Madrid lag uansett hvor langt man trekker linjene tilbake i tid. Zidane fikk oppleve mye i Madrid og han vil for alltid bli husket som en av de virkelige store.

Han vant Champions League i 2002 etter å selv ha scoret seiersmålet. Et seiersmål som kanskje går inn i bøkene som det mest spetakulere seiersmålet som har blitt scoret i en Champions League finale. Han var selve symbolet på fotballmagien mange assosierte med Real Madrid. Zizou fikk mer enn 200 kamper for Real Madrid og gjennom disse serverte han så mange høydepunkter at det er lett å glemme de fleste. Men noen øyeblikk vil for alltid være risset inn i hjernebarken på oss alle, og han vil aldri bli glemt.

OFFENSIV MIDTBANE – LUÍS FIGO

Zidanes gode venn, Luís Figo, får også en plass på dette laget. Lik Zidane ankom Luís Figo Madrid som verdens dyreste fotballspiller, men det fra Cataluña og Barcelona. Overgangen skapte overskrifter, men for madridistas vil han alltid bli husket for hans fotballkvaliteter. Figo regjerte på høyrevingen som få andre, og man må vel tilbake til Paco Gento sine dager for å finne en like god ving i Madrid. Det må her nevnes at Míchel nok også vil ha med et ord i laget. Figo spilte for Real Madrid fra 2000 til 2005 og var stor de første sesongene. Portugiseren slet mer i hans siste sesong da tempo i beina forsvant sakte men sikkert, men han kunne på sine bedre dager fremdeles skape problemer for et forsvar og innleggene hans var som alltid presise.

Figo fikk til slutt mer enn 160 ligakamper for Real Madrid og scoret nærmere 40 ligamål. Han var med å vinne Champions League i 2002, og var toneangivende i begge seriegullene i 2001 og 2003.

ANGREP – RAÚL

I likhet med Guti og Casillas er Raúl de eneste som har opplevd å spille for Real Madrid gjennom hele det forrige århundre. El Capitan har virkelig opplevd det meste, slått alle rekorder og vil bli husket for alltid. Raúl var i starten av det forrige årtusen blandt verdens beste fotballspillere og holdt dette nivået i flere år. Dessverre ble Raúl tidvis preget av problemene i klubben i midten av det forrige tiår, og hans form dalte også som et resultat av dette.

Raúl var likevel selvskreven på dette laget all den tid han var kaptein i åtte år i det forrige tiåret, fast inventar på laget gjennom store deler av perioden og leverte mål på bestilling i flere sesonger. Han endte opp på 766 kamper for Real Madrid og 335 mål. Han var seksten år i denne klubben på a-laget, og ti av dem fikk vi gjennom det forrige tiår.

ANGREP- RONALDO

Real Madrid har hatt mange gode angrepsspillere gjennom tidene, og Ronaldo er en av dem. Det må her nevnes at man hadde flere andre åpenbare kandidater, og de bør nevnes. Van Nistelrooy spilte i Madrid fra 2006 til 2010, Cristiano Ronaldo har vært i Madrid i for få sesonger i det forrige tiåret, Gonzalo Higuaín hadde for få sesonger på toppnivå i det forrige tiåret og andre kan nok også nevnes.

Ronaldo står frem fordi han fikk fem sesonger fra 2002 til 2007, og scoret 83 ligamål på 127 kamper for Real Madrid. Ronaldo var med å vinne seriegull i 2003, og det gjorde man mye takket være brassen som avgjorde kamper borte mot Atlético og Valencia i sluttspurten med noen utrolige prestasjoner. Det er ingen tvil om at Ronaldo slet i hans siste sesong, og også tidvis på vårparten i den nestsiste, men han var strålende i flere sesonger i Madrid.

REAL MADRID XI 2000 – 2010

__________Ronaldo_________Raúl___________

Zidane________________________________Figo

______________Guti_____Makélélé____________

Carlos________Ramos___Helguera_______Salgado

__________________Casillas___________________

Hva tenker du om denne elleveren? 

Legg inn en kommentar