Mats Hermansens spesialer

Real Madrid 24/25?

Mbappé er på plass, Endrick er på vei og Kroos er ute. Hvordan ser laget ut neste sesong?

Det har vært en dårlig holdt hemmelighet at Kylian Mbappé skulle ende opp i Real Madrid, men i dag er det endelig bekreftet. Spørsmålet nå blir hvordan franskmannen integreres i laget, hvordan man fyller tomrommet etter Kroos og om det er andre nødvendige endringer som bør gjøres.

 1. Spissproblemet er løst for årene fremover

Med verdens beste angrepsspiller i troppen er Real Madrids søken etter både Benzemas og Ronaldos arvtaker endelig over. Mbappé vil mest sannsynlig spille sentralt, selv om hans foretrukne posisjon både for Frankrike og PSG har vært på venstresiden. Venstresiden er per nå okkupert av verdens beste venstreving, så det er den sentrale posisjonen som er mest aktuell for den nye signeringen. Mbappé vil etter alle omstendigheter garantere for alt fra 25-40 + scoringer hver sesong og vil gi Real Madrid flere alternativer (han leverte 35 i ligaen og CL for PSG i år). Man skal også huske på at Endrick slutter seg til klubben neste år og vil mest sannsynlig være en del av troppen. Det er vel og bra med 2 spisser i troppen, men det er tross alt 2 spisser som ikke er en kjempetrussel i luften. Bør klubben beholde Joselu også neste år? Spissproblemet er i hvert fall løst.

2. Hvor ender Bellingham og Rodrygo?

Om Ancelotti velger å fortsette med den samme formasjon som i år, en slags 4-4-2, hva skjer så med Rodrygo? Real Madrids nummer 11 vil garantert oppleve lite spilletid om dette er tilfellet. En annen måte å se det på er at Ancelotti endret til denne formasjon etter at Benzema forlot klubben i fjor, nettopp for å fylle tomrommet. Nå som han har en spiller som mestrer spiss-posisjonen, hvorfor ikke gå tilbake til 4-3-3? Da kan Rodrygo fortsette utviklingen sin på høyresiden, men samtidig støter man på et annet problem. I en 4-3-3 posisjon vil ikke Bellingham kunne gjøre som han pleier. Bellingham har håndtert rollen som en slags spiss, boks til boks-spiller og ren offensiv midtbane denne sesongen. Om Mbappé fyller spissplassen vil rommene engelskmannen gjerne okkuperer i angrepsposisjoner være oppholdt av franskmannen. Bellingham er jo egentlig ikke en spiss og ingen forventet at engelskmannen skulle være en av toppscorerne denne sesongen, men han har vist at han har det i seg. Han vil score færre mål om dette blir tilfellet, men han vil allikevel havne i mange gode posisjoner. Dette løser nok Ancelotti uten store problemer.

3. Hvem fyller tomrommet etter Kroos?

Det korte svaret? Absolutt ingen. Lørdagens Champions League-finale er siste gang, i hvert fall på lenge, at en spiller i Real Madrid-drakt slår baller og pasninger like problemfritt som tyskeren. Kroos er den absolutt beste, kanskje i gjennom historien, til å gjøre akkurat det han gjør. Modric er absolutt kapabel til det, men foretrekker å ligge mer offensivt, samt at han kommer til å spille minimalt (om han blir). Det er enten Camavinga eller Tchouameni som kommer til å okkupere det samme rommet som tyskeren, men ingen av de håndterer lange pasninger like godt. Begge franskmennene foretrekker helst å føre ballen fremover og gjerne slå korte og lave baller. Det blir også mer utfordrende å spille seg ut bak, spesielt mot lag som står høyt, men dette kan absolutt både Camavinga og Tchouameni håndtere tålelig greit. Det vil selvfølgelig merkes at tyskeren er borte, men det vil nok ikke forårsake altfor store problemer. Blir spennende å se hvordan den franske midtbane-duoen håndterer rollene sine neste sesong.

4. Hvilke andre signeringer trengs?

Klubben har nå godt med unge angrep og midtbanespillere, men det er i forsvaret ting begynner å haste. Carvajal er 32, Vazquez blir 33 i juli, Alaba blir 32 og Rudiger fylte nylig 31. Altså 4 viktige forsvarsspillere som alle er over 30 og i en alder da ting begynner å peke nedover. Det er absolutt ingen fare ennå, da Carvajal muligens har hatt sin beste sesong som Real Madrid-spiller og Rudiger har vært Europas aller beste midtstopper. Men det er på tide å tenke litt over dette. Venstresiden med Mendy og Fran Garcia er godt dekt inntil videre. Militao og til tider Tchouameni fungerer bra som midtstoppere i årene fremover. Men her bør det investeres fremover. Det har definitivt vært interesse for Davies, men da bør han i tilfelle omgjøres til høyre-back. Man har også muligheten til å investere i en yngre midtstopper eller eventuelt satse på Castilla-spillere (Marvel, Carrillo). Neste signering bør uansett være i forsvarsrekka. Men det er ikke noe som haster og man har på det meste 2 gode sesonger igjen med den samme forsvarsrekka. Her har nok Florentino og klubben en god plan.

Real Madrid vil utvilsomt være sterkere til neste år og med Mbappé på plass er det få lag der ute som kan matche kvaliteten. Det mest interessante blir å se hvordan franskmannen håndterer sin nye hverdag og hvordan dette påvirker den gode dynamikken som er der allerede. Men det er utvilsomt en styrkende signering og jeg gleder meg allerede til høsten!

1 comment

 1. Takk for gode kommentarer og entusiastiske podcaster.
  Men jeg er nok ikke så optimistisk med tanke på kvaliteten på midtbanen etter at Toni Kroos har sluttet i RM. RM har fungert svært godt det siste året pga 4 midtbanespillere, og hvor Kroos som playmaker og Tchouameni som defensivt anker utfyller hverandre perfekt, og hvor også løpsgutten Valverde dekker store områder, og hvor Bellingham går på smarte løp inn mot motstandermålet. Det er veldig flott at Mbappe kommer inn som ny spiss, men da mener jeg at Rodrygo må vike i de store kampene for å beholde 4 midtbanespillere med en playmaker. En midtbane bestående av Camavinga, Valverde og Bellingham, hvor ingen av de er strålende pasningsspillere, tror jeg vil bli utspilt av de beste ballbesittende lagene som Manc City, Bayern Munchen og Barcelona. Og da hjelper det ikke å ha en sterk angrepstrio. Det er bare å tenke tilbake på PSG med angrepstrioen Mbappe, Neymar og Messi som sto og så hjelpesløst på når midtbanen og forsvaret ikke fungerte, og hvor de ble knocket ut av CL gang på gang. Defensiv trygghet og spillekontroll er helt avgjørende for å vinne CL. Guardiola bruker å si at har man ballen, så scorer ikke motstanderen. Og det er selvsagt et faktum.
  Hvem skal så være playmakeren etter Toni Kroos? RM har ingen av hans kvaliteter, men de nærmeste må være Modric og/eller Ceballos. Det er vanskelig å forstå mentaliteten til Modric hvis han fornyer, og så blir sittende på benken. Han er tross alt en legende, men som snart er 40 år, og er på hell. Men skal han fortsette, så bør han sikre seg at han faktisk spiller jevnlig. Ceballos er jo yngre, og er en strålende pasningsspiller med svært godt blikk og høy løpskapasitet, men han når aldri sitt maks nivå når sitter på benken. Kampformen blir alltid på sviktende grunnlag.
  Jeg tipper RM som vinner av årets CL fordi laget var svært godt defensivt organisert, og med høy spillerkontroll i regi av Toni Kroos. Tar man vekk spillerkontrollen, så vinner man ikke neste år uavhengig av Mbappe’s inntreden i laget. For Mbappe og Vinicius er det også avgjørende med en playmaker som kan spille de og de andre gode.
  Så jeg er spent på neste sesong hvor RM blir styrket i angrep, men svekket på midtbanen. Tipper RM kanskje prøver 4-3-3 i starten, men hvis de skal vinne de store kampene, så må de tilbake til 4-2-2-2, og med en playmaker.
  Rodrygo vil sikkert også overveie andre muligheter grundig.

Legg inn en kommentar