Retroartikler

Pros y contras, Benzema eller Morata?

Våre skribenter Magnus Ra og Bendik Eftang har satt sammen en pros y contras-liste hvor de har sett på fordeler og ulemper ved å satse på Morata og Benzema.

Mange har stilt seg kritiske til Karim Benzemas form den siste tiden og mener at franskmannen på langt nær er god nok til å spille for verdens største fotballklubb. Noen ønsker at klubben skal hente inn en ny spiss, noen mener at unggutter fra canteraen slik som Morata bør få sjansen, mens andre mener at Benzema kun trenger tid og tillit.

Karim Benzema var et av foballeuropas største talenter i 2008 da han slo gjennom for moderklubben Lyon som 19-åring og han overtok draktnummer 10, skåret 20 mål i serien og seks i den franske cupen og førte Lyon til klubbens første ”dobbel” noensinne. To år senere signerte han for Real Madrid for hele €35millioner. Det var ifølge franskmannen selv det største han kunne oppnå. Første sesongen hans endte med totalt 33 kamper og 9 mål i alle turneringer, noe som ikke kan sies som noe annet enn skuffende med tanke på forventninger og overgangsum.

Mange stilte seg tvilende til om han hadde en fremtid i klubben, men han ble ikke solgt i sommer og det kom fram at han hadde hatt det vanskelig i sitt første år både fordi han hadde problemer med språket og fordi han var sjenert av natur, noe som gjorde det vanskelig for Benzema å bli en del av laget.

I sin andre sesong har det gått litt bedre så langt. Higuain ble skadet i november og frem til april/mai, noe som har gitt mer spilletid. I desember skåret franskmannen 2 hat-trick (Auxerre og Levante). Likevel har ikke Benzema vært så stabil som man hadde ønsket/håpet og med en Morata som banker på døren er det flere som lurer på hvorfor Mourinho ikke gir en Madrilleño sjansen.

Morata på sin side, har vi ikke like mye informasjon om. Gutten kommer fra canteraen og er født så sent som 1992, som betyr at han nettopp har fylt 18 år. Dette betyr at han er hele 5 år yngre enn Karim Benzema. Morata skal tydeligvis ha alt en spiss trenger, hurtighet, duellstyrke, teknikk, nese for mål, vilje og stor løpskapasitet.

Hvorfor satse på Benzema?

1. Han har et ekstremt potensial, noe han viste i Frankrike og nå glimtvis i sin andre sesong i klubben. Gi franskmannen tid + tillit og klubben får en spiss i ypperste klasse. Husk at Berbatov brukte 2 år på å tilpasse seg i Manchester.

2. Han er fremdeles ung, kun 23 år, og har minst 10 år igjen på toppnivå inne. Real Madrid har kanskje den mest talentfulle spillerstallen i verden med mange unge dyktige spillere. Hvis man beholder de fleste og lar de spille sammen under samme trener i noen år vil man mest sannsynelig være det beste laget i verden. Da menes det best i verden i den forstand at det ikke er noen tvil, slik Barcelona har vært de siste årene.

3. Han har vært madridista siden han var en liten unge. Viktigheten av å ha spillere som spiller for klubben på grunn av hjertet fremfor penger må ikke undervurderes.

4. Hva er alternativene? En Tevez som alltid surmuler eller en Adebayor som er langt fra god nok? Behold i alle fall Benzema frem til det kommer et skikkelig alternativ til han. Morata er ikke det per dags dato, men dog en spennende spiller som burde få noen innhopp her og der.

5. Spillere som Anelka og Cassano var begge unge storsatsinger, men ble begge flopper. Problemet deres lå i det utenomsportslige. Et salg av storsatsingen Benzema vil skade klubben på en måte. Benzemas problem er ikke utenomsportslig men evnen til å ta i bruk det rå talentet som befinner seg i gutten. Ved å slippe Benzema og se han eventuelt blomstre et annet sted vil sende signaler om at klubben ikke har evne til å få ut spilleres potensial.

Hvorfor satse på Morata?

1. Først og fremst er han fra egne rekker og beskrives som absolutt en av de største spisstalentene i verden av profilerte magasiner.

2. Bøtter inn mål for Castilla, senest to mål forrige helg, en av scoringene var et praktmål med hælen som minnet mer om en scoring av Cristiano, enn av en unggutt fra Castilla.

3. Han har ikke kostet klubben ”noe som helst”, sammenligner vi med Benzema er prisforskjellen på langt over 300 millioner kroner.

4. Imponerte mot Zaragoza og Levante. Morata har fått to sjanser og spilt rundt 18 minutter for A-laget. 18 minutter er alt han har trengt for å vise seg meget positivt frem. Enorm vilje og ikke minst slepen teknikk.

5. Gutten er 18 år, mens Benzema er 23 år.

Jeg ber ikke om å starte med Morata hver kamp, men Benzema har fått alt for mange sjanser nå. Det hadde vært ekstremt interessant å se hvordan Morata hadde klart seg hvis han hadde startet ett par kamper. Benzema virker per dags dato utrolig, umotivert, slapp, dårlig trent, dårlig førstetouch, rett og slett generelt dårlig om dagen.

Hvorfor ikke starte med Benzema?

  1. Ikke til å stikke under en stol at han har vært helt elendig siden han kom til hovedstaden. En enorm skuffelse og jeg har rett og slett blitt overrasket over hvor dårlig han egentlig er.
  2. Kostet like mye som det menes at Llorente er vært, hele 35 millioner euro. Personlig ser jeg på Bilbao omtrent hver eneste helg og det er ikke til å stikke under en stol at han er mye bedre enn Benzema per dags dato.
  3. Umotivert og slapp. Noen ganger, spesielt de tre første kampene i 2011, har det rett og slett sett ut som om Mourinho har latt han spille mot sin vilje. Løper lite, og gjør generelt lite ute på banen som kan karakteriseres som konstruktivt.
  4. Elendig scoringssnitt. Står med én fattig scoring i La Liga i år, noe som er veldig dårlig når vi sammenligner med hvor mye spilletid han har fått. Han har dog scoret to hat-trick, men med all respekt, mot elendige lag.
  5. Hvis vi tar utgangspunkt i de tre siste kampene han har spilt (Getafe, Levante og Atletico), har han gjort noe i det hele tatt som kan karakteriseres som positivt? Har han gjort absolutt noe som helst som er bra? Det eneste jeg kommer på er når han var tredje sist på ballen når man reduserte mot Villarreal. Han har blitt byttet ut etter ca 60 minutter hver kamp, noe som betyr at han har spilt 180 minutter, og da syntes jeg virkelig det ikke holder å være tredje siste på ballen én gang.
  6. Benzema var et fantastisk talent, på linje med hva Morata er den dag i dag. Har ikke klart å få ut talentet i Madrid, og man krever rett og slett mer av en 23 år gammel mann, enn et utstabilt talent på 18 år. Derfor må en 23 åring så å si levere hver kamp.

Selvfølgelig settes dette litt på spissen, men det er viktig at ingen misforstår. Jeg ønsket og ønsker virkelig at denne mannen skal få det til og er veldig motstander av at klubben skal signere en ny spiller i januar, men jeg syntes rett og slett Benzema har fått alt for mange sjanser uten å overbevise i det hele tatt. Jeg ber ikke om å gjemme han på benken, men kanskje la Morata prøve seg fra start ett par kamper og se hva han klarer å utføre. Det eneste jeg ber om er at Morata skal få en reell mulighet.

Hvorfor ikke starte med Morata

  1. Benzema er bedre en bedre spiller per dags dato.
  2. Utviklingen av unge spillere må selvfølgelig prioriteres, men ikke hvis det går ut over lagets evne til å vinne slik man har sett i Arsenal(ingen tittel siden 2005)
  3. Morata har ikke de samme merittene som Benzema har med Champions League og landslagsspill. Benzema har lykkes tidligere og har de beste forutsetningene for å lykkes raskest for klubben på det aller høyeste nivå akkurat nå.
  4. Det er noe helt annet å starte en kamp enn å komme inn de siste ti minuttene. Morata er foreløpig ikke klar til å starte, noe Mourinho viser ved å kun la han få sluttminutter for å tilegne seg nyttig erfaring.

Det er viktig å få frem at jeg ikke mener at Morata er en spiller uten potensial som ikke bør få spilletid. Dette er en artikkel hvor man har satt Morata opp mot Benzema i henhold til en plass i startoppstillingen.

Hva er ditt syn i saken? Bør Benzema benkes og Morata få sjansen fra start?

Skrevet av Magnus Ra og Bendik Eftang

Legg inn en kommentar