Harald Natviks spesialer

Toget går for Kaká

Ricardo Kaká var for få år siden kanskje verdens beste offensive spiller. I Madrid sliter brassen med å få spilletid, og kan ha ofret hele sin karriere i den spanske hovedstaden for å spille VM i Sør Afrika.

Ricardo Kaká kom til Real Madrid sommeren 2009 for €64mil. En avtale som ble klar noen få dager etter at Florentino Pérez på nytt tok lederskap i klubben i sitt hjerte. Det var en overgang som signaliserte at Real Madrid igjen var klare til å hente de største profilene i Europa. Noe senere ble det også klart at Cristiano Ronaldo skulle til Real Madrid, en overgang som fikk Kaká til å havne i skyggen. Selv om portugiseren kostet €30mil mer enn Kaká, har portugiseren tidvis vært verdt pengene man brukte på han. Der hvor Cristiano Ronaldo har levert i ett og et halvt år, har Kaká slitt med å nærme seg et gjenkjennelig nivå fra hans tid i Serie A og på det brasilianske landslaget.

Kaká sin sesong var en skuffelse i fjor, til tross for en del mål og målgivende. Men det var jo bare en forsmak på problemene han så skulle oppleve. Kroppen hanglet på slutten av forrige sesong, og Kaká fikk et råd om å la seg operere ved sesongslutt. Dermed kunne han være klar for spill i Madrid tidlig på høsten, men dette var aldri aktuelt all den tid Brasil skulle ut i et VM sluttspill juli 2010. Kaká trosset rådene og valgte å spille mesterskapet, før han så la seg under kniven. Beskjeden var knusende for alle parter da det kom frem at han ville miste halve sesongen til Madrid og ikke var klar for spill før i januar. Likevel var enkelte positive og håpet at Kaká ville kunne bruke tiden til å trene seg opp igjen og returnere i januar i god form, spille seg inn på laget igjen og endelig bli en nøkkelspiller i Real Madrid.

Dessverre for Kaká, og for klubben som investerte så mye penger i Ballon D’Or vinneren fra 2007, har Kaká nok av vanskeligheter med å få spilletid og er langt unna med å være en nøkkelspiller. Mesut Özil kom til Madrid sent i august, og har siden ikke bare vunnet denne plassen og rollen i dagens lag, men vist mer enn hva Kaká klarte på en hel sesong i fjor i Madrid. Toget har kanskje allerede gått for Kaká. Mourinho har prøvd å la han få sjansen i noen kamper, og noen av dem fra start. En av disse avgjørelsene, motivert av å gi brassen muligheten til å vinne tilbake plassen, kan ha kostet Real Madrid seriegullet. Almería var stedet, men Kaká var knapt tilstede under kampen.

Sannheten er at Kaká ikke gir Real Madrid noe som ikke andre spillere på førstelaget allerede kan gi Mourinho. Kaká er ingen spesielt god pasningslegger, han har ikke lengre det samme rykket som gjør at han kan gå forbi motstandere og ikke er han spesielt målfarlig fra distanse. Mourinho har allerede de kvalitetene han ønsker i sitt lag per dag dato, og Kaká gir han ikke noe som han ikke kan få fra andre. Det Kaká kan tilby han i 2011 er det samme som han allerede har, men av dårligere kvalitet.

Når storkampene kommer våren 2011 vil det være med Mesut Özil i en viktig rolle på midtbanen, og ikke med Kaká. Mourinho har gitt brassen sjanser, men Kaká sin tid virker å være forbi. Dette smerter nok mer for Kaká enn hans vonde knær. Real Madrid ser ut til å ha gitt opp Kaká og dette kan være hans siste sesong i den spanske hovedstad. Pérez kan nok uansett bare drømme om å få tilbake pengene han betalte for Kaká sommeren 2009. Det vil fort bli vanskelig å få tilbake halvparten. Mange stjerner kom sommeren 2009, men Kaká har sjelden eller aldri vært lysende. Hans tog virker å ha gått, og tilbake står Kaká uten suksess i VM, uten titler i Madrid og uten en plass i førsteelleveren.

Legg inn en kommentar