Retroartikler

Problemet Karim Benzema

Hva kan det skyldes at en så talentfull spiller ikke klarer å få frem potensialet? Magnus Ra kommenterer

Hvor skal man starte? Rekken av Benzemas kritikere øker for hver kamp han spiller. Sist var det Kaka som uttalte at franskmannen må vise mer for å overbevise Mourinho. Uken før var det Mourinho som kom med den legendariske «katt og hund»-kommentaren. Man kan si hva man vil om Benzema men kritikken er hvis ikke vel overveid, så er den iallefall korrekt. Karim har et elendig skåringssnitt i La Liga, et mål så langt i sesongen er ikke noe annet enn elendig. Ja, han har skåret to hat-trick, et i cupen og et i Europa, men det var mot Auxerre og Levante i relativt uviktige kamper. La meg bare klargjøre dette først, jeg er kanskje Benzemas største fan i PMN-crewet.

Benzema var i 2005 som 18-åring Europas kanskje heiteste talent. Per dags dato er han ikke i nærheten av samme nivå, hva kan det skyldes? Er det personlige problemer? Blir han brukt feil på banen eller et det fremdeles et system han ikke har tilpasset seg enda? Var prestasjonene hans i Frankrike kun så bra fordi det var i en svakere liga? Har presset vært for stort?

Karim Benzema kom til Real Madrid for 35 millioner euro og merkelappen «Galatico» sammen med spillere som Kaka og Cristiano Ronaldo. I sin første sesong måtte han kjempe om plassen mot spillere som Raul og Higuain, ikke en enkel jobb for ung og sjenert franskmann. Forventningen som ble stilt til han var på lik linje med de to andre Galaticoene som begge har oppnådd mye mer enn Benzema. Både Kaka og Ronaldo har begge vunnet Ballon d’Or og Champions League tidligere og spilt i finaler for landslaget. Benzema er på langt nær det ferdige produktet som de to øvrige er.

Kanskje presset ble for stort for Karim som hadde 9 mål på 33 kamper i sin første sesong. Skandalene på personlig plan florerte iallefall det første året i den spanske hovedstaden. Flere bilulykker og koblingen til saken med en mindreårig prostituert sa iallefall sitt. I siste saken ble han ikke dømt, men navnet hans var fremdeles dratt ned i søla. Han var også elendig for landslaget, som på den tiden var preget av et indre kaos. Man kan i ettertid si at det kanskje var bra at han ikke ble tatt ut i VM-troppen med tanke på kontroversene.

Man kan velge å tro at alt dette bidro til en svak Benzema og med en Madrid-presse som alltid var klare til å kritisere han etter hver enkelt kamp han spilte dårlig. I tillegg var dette en ung gutt som flyttet til et nytt land, en ny by, et nytt språk og et nytt lag. Han hadde aldri bodd hjemmefra tidligere og det må ha vært vanskelig. Rykene skal ha det til at Benzema, sjenert som han er, kun satt hjemme alene og spilte FIFA når han ikke var på trening eller kamp. Ikke akkurat den beste måten å bli en del av et nytt lag på.

Spillestilen til Benzema er også annerledes fra Raul, Higuain og Nistelrooy, som alle er typiske 9’ere. Benzema var vant til å falle tilbake i Frankrike og utnytte den høye forsvarslinjen som blir brukt i Ligue 1. I Spania har han ikke den samme fordelen fordi forsvarsspillere følger han over hele banen. Han er også vant til å trekke ut mot sidene, noe som ikke passer i Mourinhos taktikk hvor kantspillerne ligge høyt i banen. Det er kanskje lett å si at Mourinho burde tilpasse formasjonen sin i henhold til spillerne, men i en storklubb som Real Madrid er det spillerne som må tilpasse seg formasjonen og ikke omvendt.

Tilslutt kan man lure på om Benzema rett og slett ikke er god nok for en så stor klubb eller en så god liga. Det er mange som stiller seg det spørsmålet, men hvis han klarer tar bort presset fra media og fans og han klarer å fokusere på personlig plan burde man se en skarpere og livligere Karim Benzema. Jeg krysser iallefall fingrene mine for det og håper han klarer å prestere før sommeren nærmer seg.

Skrevet av Magnus Ra. 

Legg inn en kommentar