Intervjuer

Petter Veland: – Veiskillet for ham kommer senest neste sommer

I del 2 av sesongens intervju med Petter Veland var temaet Martin Ødegaard, den eviunge Sergio Ramos og forventningene til Marco Asensio.

Tradisjonen tro har vi i Peña Madridista Noruega intervjuet Petter Veland i forbindelse med Real Madrids sesongstart i LaLiga. I år kommer intervjuet litt på overtid, men vi har gjennomført et intervju som er på to deler hvor den første delen ble publisert i går (torsdag). I denne delen av intervjuet snakket vi om Martin Ødegaard og forventningene til tidenes første norske Real Madrid-spiller, evigunge Sergio Ramos og forventingene til Marco Asensio.

Marco Asensio er en spiller jeg vet du er begeistret for, hva er dine forventninger til han denne sesongen? Vil han ta enda et steg og gjøre høyrekant-rollen til sin, eller vil han føle pusten til Rodrygo og Lucas Vázquez i nakken og prestasjonene vil variere?

– Dersom Marco Asensio kjenner pusten til Lucas Vázquez i nakken denne sesongen blir jeg umåtelig lei meg, for det betyr i så fall at han har skadet kneet sitt på nytt. I mine øyne er det et helt Stillehav mellom både kvaliteten og potensialet på de to spillerne der. Misforstå meg rett; Lucas Vázquez er gjerne en ideell stallspiller dersom han fortsatt aksepterer å være nummer 15, 16, 17 i køen, men Marco Asensio er en potensiell superstjerne.

– Han kan bli så god han bare vil. Rodrygo Goes og Vinícius Junior er jeg fortsatt litt ambivalent til. Jeg ser definitivt, som alle andre, at det ER noe der, at potensialet er høyt og at Real Madrid helt sikkert har gjort noe smart ved å tilegne seg deres rettigheter, men jeg kjenner ofte på en følelse som kan defineres som “var det alt?” etter at jeg har sett dem spille..

Sergio Ramos er en spiller som aldri virker å gå ut på dato. Hva tenker du om hans prestasjoner forrige sesong og hvor lenge tror du han kan holde det gående i Real Madrid?

– Lenge. For en type. For en spiller. Han er i bedre form enn noensinne, og jeg ser kun skadeproblemer som et reelt hinder for at Sergio Ramos ikke skal spille i Real Madrid i minst tre sesonger til. Forrige sesong viste han i større grad enn noen gang tidligere at han er kapteinen og ledestjernen Real Madrid trenger – i begge ender av banen.

BÆREBJELKE: Sergio Ramos imponerte enormt i 2019/20-sesongen, men klarer han å gjenskape det i 2020/21-sesongen?

Take Kubo er en spiller mange Real Madrid-fans har store forhåpninger til. Hva tenker du, som Villarreal-supporter, om japanerens rolle i Villarreal? Hvor mye vil han få spille? Hvor vil han bli brukt? Hva tenker du?

– Han starter som en outsider. Han skal spille seg inn et lag som fungerte bra forrige sesong, og som ikke har mistet noen av nøkkelbrikkene. Nok av spilletid blir det jo uansett i og med at Villarreal skal kjempe på tre fronter i en komprimert sesong, men per nå er han andrevalg både som høyrekant (Samuel Chukwueze), venstrekant (Moi Gómez) og som en av to angripere (Gerard Moreno og Paco Alcácer).

– Japaneren viste dog jevnt og trutt for Mallorca forrige sesong at han allerede nå er klar for en viktig rolle på dette nivået, og dersom utviklingen fortsetter i samme sporet vil han være en veldig viktig spiller for Villarreal i 20/21-sesongen, i flere posisjoner.

Real Madrid har spillere som Take Kubo, Brahim Díaz, Reinier og Dani Ceballos på utlån denne sesongen. Hvem av disse tror du lykkes best i Real Madrid i fremtiden?

– Jeg har aller mest tro på Take Kubo. Han har det lille ekstra, det man kanskje ikke helt kan sette fingeren på.

Martin Ødegaard imponerte enormt for La Real forrige sesong. Hadde du trodd at det kun skulle gå et år før han var tilbake i Madrid?

– Han imponerte veldig på høsten og deler av vinteren. Det er jeg helt enig i. Totalt synes jeg derimot at sesongen sett under ett var noe mer varierende, den tid avslutningen på sesongen var fylt av problemer med kneet og svake kamper. Høna- og egget-diskusjonen der er vi vel uansett ferdig med, og det som er viktigst av alt i denne sammenhengen er at totalinntrykket var nok til at Zinedine Zidane bestemte seg for at han ville ha Martin Ødegaard i A-stallen til Real Madrid denne sesongen.

Forstår vi hvor stort det er å ha en nordmann i Real Madrid?

– Hehe, “vi forstår ikke hvor stort det er” har blitt en morsom klisje i sports-Norge. I det hele tatt virker det som at det kun er et fåtall mennesker i dette landet som kan noe om tennis, golf, mellomdistanseløping, 400 meter hekk, Real Madrid, roing og sykkel. Men jeg forstår jo definitivt inngangen til spørsmålet her.

– La oss bryte det ned til det veldig enkle, i og med at det enkle ofte er det beste. Fotball er verdens største og mest populære idrett. Real Madrid er verdens største fotballklubb. Norge er en parentes i fotballsammenheng på verdensbasis. Martin Ødegaard er norsk. Martin Ødegaard startet første serierunde for Real Madrid. Det er klart det er stort. Men om vi forstår HVOR stort det er? Jeg tenker at alle klarer å gjøre opp sin egen personlige mening om det.

RETUREN: Martin Ødegaard i aksjon for Real Madrid under første serierunde av LaLiga 2020/21-sesongen, der han fikk starte mot gamleklubben Real Sociedad.

Hva er dine forventninger til Martin Ødegaard i Real Madrid denne sesongen?

– At han utvikler seg, at han får jevnt og trutt med spilletid, at han noterer seg for målpoeng her og der, og presterer så godt at Real Madrid ser en fremtid for ham. Konteksten her er at Martin Ødegaard har en kontrakt til 2023, hvilket betyr at veiskillet for ham kommer senest neste sommer. Real Madrid lar sjeldent spillere gå inn i en sesong med kun to sesonger igjen av kontrakten, hvilket betyr at man trolig tar en avgjørelse på om man skal selge eller forlenge i løpet av inneværende sesong.

Real Madrid har, i likhet med andre spanske lag i Champions League hatt noen skuffende sesonger. Hva må til for å ta igjen det lille forspranget til lag som Bayern München, Liverpool og Manchester City?

– Real Madrid og Barcelona, med Atlético Madrid bak der igjen, har alle forutsetninger for å komme tilbake igjen. Det viser historien, og det tilsier også maktbildet. Jeg vil ikke si at Manchester City ligger spesielt langt foran nevnte duo rent sportslig, selv om det var Manchester City som slo ut Real Madrid. Selv ble de slått ut av Lyon i neste runde, men det betyr ikke at Lyon er større eller bedre enn dem. Barcelona kom like langt som Manchester City. Det som derimot er sikkert er at Bayern München nå har lagt listen. Det er de som må detroniseres fra tronen. Det har både Real Madrid og Barcelona kapasiteten til å klare.

«Alle» mener at Real Madrid ser sterkere ut enn Barcelona før sesongen, men fasit er at katalanerne har fått tilbake Coutinho, hentet inn Trincão og Pedri og ikke minst hentet Miralem Pjanic. Samtidig har de fått ut Ivan Rakitic, og solgt Luis Suárez til Atlético Madrid. Blir vi litt lurt at det utenomsportslige kaoset i klubben, og «Messi-gate»?

– Jeg har tatt til orde for nettopp det i podkasten LaLigaLoca. Midt i Messi-gate, 2-8 mot verdens beste lag, Setién-sparking, Suárez-avskilting og Bartomeu-vanstyre glemmer man alle positive ting som ligger og lurer i bakkant. Nå skal jeg ikke bruke for mye tid i et intervju med den norske supporterklubben til Real Madrid til å snakke varmt om Barcelona, men et lag som har Marc-André ter Stegen, Frenkie de Jong, Ansu Fati, Antoine Griezmann, Philippe Coutinho, Miralem Pjanic, Jordi Alba, Gerard Piqué og Sergio Busquets, som alle tilbyr noe som hver for seg kan innby til optimisme i et kollektiv, kan ikke tippes lavere enn en 3. plass (marginalt i så fall) i LaLiga.

– Jeg har sett personer, som jeg vet kan mye om fotball, i all oppriktighet mene at Barcelona kan slite med å ende topp 6 i LaLiga 20/21. Da faller jeg av lasset og tyr til krisemaksimeringsteorien min og lurer på om de fortsatt tror at Lionel Messi skal fotball for en annen klubb denne sesongen. Når det er sagt; de er en outsider med tanke på seriegullet og må vurderes bak Real Madrid med tanke på bredde i troppen og hvordan stemningen er, så får man se om Luis Suárez klarer å skyte Atlético Madrid forbi dem også?!

Hvem vinner LaLiga?

– Jeg holder Real Madrid som favoritter.

For tre år siden var situasjonen lik før sesongen, men Real Madrid endte 17 poeng bak Barcelona. Hvorfor tror du ikke det samme skjer denne sesongen?

– Fordi jeg tror Real Madrid har lært av nettopp den situasjonen. Kanskje tok man for lett på ting? Kanskje ble man litt for stinne av selvtillit etter seier hjemme og borte mot Barcelona i Supercopa? Det kan være mange årsaker til at det ble som det ble, og en av de medvirkende faktorene var jo at Zidane relativt tidlig så ut til å legge de fleste eggene i Champions League-kurven etter at man tapte litt terreng i LaLiga. En annen faktor er jeg ikke tror Ronald Koeman passer Barcelona 20/21 like bra som Ernesto Valverde passet Barcelona 17/18.

Hvis vi skrur kalenderen frem til 1. juni 2021, har du tre ord for å beskrive 2020/21-sesongen til Real Madrid?

– Troférik, generasjonsskifte og AsensioSuperstar.

Legg inn en kommentar