Martin Helleruds spesialer

Petter Veland-spesial: LaLiga 2019/20

Tradisjonen tro har vi satt oss ned med Petter Veland i forkant av sesongstarten i LaLiga.

I går kveld ble LaLiga sparket i gang da Athletic Club fikk besøk av og slo Barcelona 1-0 på San Mamés etter en sen scoring av Artiz Aduriz. I dag klokken 17:00 skal endelig Real Madrid sette i gang sin LaLiga-sesong med en tøff bortekamp mot Celta Vigo på Balaídos. Tradisjonen tro har vi i Peña Madridista Noruega gjennomført et lengre intervju med LaLiga-guru Petter Veland. Dette intervjuet har blitt delt opp i tre deler, hvorav den første delen, som ble publisert i på torsdag, var overgangsbasert. Neste del, som kom i går omhandlet Martin Ødegaard, som denne sesongen skal spille LaLiga-fotball for Real Sociedad, mens denne siste delen vil omhandle litt diverse snakkiser fra sommeren, forventninger til sesongen og litt om Zinedine Zidane.

Zidane kom tilbake i slutten av februar, og Real Madrid avsluttet fortsatt sesongen svakt. Resultatene i pre-season har også vært svake, er dette grunn til bekymring?

Både ja og nei. Nå kommer jeg til å si litt imot meg selv, men jeg skal prøve å forklare godt hva jeg mener. I utgangspunktet så mener jeg at treningskamper ikke er verdt noen ting. De er ikke verdt noe som helst, sammenliknet med offisielle kamper. Det har med innstilling å gjøre og det har med hva slags betydning kampen har. I pre-season-kampene vet man ikke hvor mange prosent enhver spiller legger i treningskamper, hva treneren har sagt i forkant og man vet ikke hva treningskampene skal bli brukt til. En treningskamp er det godt mulig at man er ute etter å forsøke å kun bygge opp spillet sitt langs venstresiden, fordi at det blir viktig i den første offisielle kampen. Noen ganger har man kanskje mest fokus på at man skal vise styrke i duellene, mens andre ganger er det kanskje bevegelsesmønsteret som står i fokus. 

I den 7-3-kampen mot Atlético Madrid så er jeg litt enig i det Zidane sa etter kampen, om at Real Madrid så på dette som en treningskamp, mens det gjorde ikke Atlético og at det betydde mer for Atlético Madrid, det er nok helt riktig. Men så blir det veldig enkelt å si også når man taper med de sifrene der. Det som er greia er at i en treningskamp vet man ikke hva som ligger i potten for spillerne og trenerne, det vet man i en seriekamp fordi det er tre poeng i potten, er dem like gode er det ett poeng og taper dem så er det null. I Champions League så ryker du ut om du taper over to kamper, mens scorer du flere mål enn motstanderen over to kamper så går du videre. En slik gevinst er det ikke i treningskampene og derfor så gir jeg treningskampene enormt lite verdi. 

Nå kommer motsigelsen: når Real Madrid kommer fra en slik sesong og en slik sesong-avslutning, og når resultatene og prestasjonene fortsatt er svake i treningskampene så kan man tillegge det en viss betydning, fordi da går det på det mentale. Da går det på stemningen i og rundt klubben. Hvis Real Madrid hadde vunnet alle treningskampene sine, så hadde de hatt en positiv start på sesongen. Uten at det betyr at man skal tillegge isolert sett hver treningskamp noe, men det har noe å si for hvordan media uttrykker seg, hvordan fansen responderer i første hjemmekamp, hvor lite/mye tålmodighet man har med nye spillere og slikt. Jeg vil si at isolert sett så betyr ikke treningskampene noen ting, men for Real Madrid så har det hatt en liten negativ betydning, men det er først og fremst på grunn av måten man avsluttet forrige sesong på og at man ikke har klart å endre den dynamikken. Det er litt de samme feilene som går igjen, det er litt de samme spillerne som ikke leverer og det er fortsatt slik at Gareth Bale er ute av troppen. 

Det som bekymrer meg litt på vegne av Real Madrid, det er at Zidane plutselig begynner å eksperimentere med tre mann bak. Det vitner om at han er litt usikker på hva han egentlig holder på med, slik jeg ser det. Den eksperimenteringen skal komme med en gang. Man skal begynne med eksperimenteringen og enten så funker det og du kan fortsatte med det eller så funker det ikke også går du tilbake igjen til normalen. Eventuelt så bytter man litt på, slik at man først har tre mann bak, deretter fire. Nå var det slik at Zidane fortsatte slik han egentlig alltid har gjort, og det funket ikke også prøver man ut tre mann bak på slutten av sesongoppkjøringen, det syns jeg er litt bekymringsverdig. 

Zinedine Zidane sa forrige sesong at det ville bli taktiske endringer, og vi har blant annet sett en 3-5-2 blitt testet ut i pre-season. Hvordan kan vi vente oss at Real Madrid ser ut når laget skal toppes, og i hvilken formasjon? 

Det vil naturligvis komme litt an på motstanderen, slik at hvis Zidane har identifisert at man har problemer med fire mann i forsvar, tre på midten og tre foran, eller i en 4-2-3-1-formasjon – uavhengig av hvordan man tallfester formasjonen, så kan det hende at mot for eksempel mot Bayern München i en Champions League-kvartfinale så kan det hende at Zidane går for en formasjon med tre mann bak, mens kanskje mot Barcelona passer det best med fire mann bak. Det kommer som sagt an på hvem som er motstanderen. Hvis man ser på spillertroppen til Real Madrid: de har fire stoppere og åtte-ni mann som kan spille på kanten. Hvis man da skal fortsette med Carvajal og Marcelo som vingbacker og tre stoppere, da er det fryktelig mange foran der som må sitte på benken og på tribunen. Da bruker man ikke stallen sin godt nok, men i enkeltkamper så kan det godt hende at man velger tre mann bak, fordi man møter to spisser. Da vil man ha Varane og Militão som markerer, med Ramos i en litt friere rolle. Jeg tror man i større grad vil fortsette å se Real Madrid med fire mann bak, enn tre. 

Jeg forbinder fortsatt Real Madrid litt med 4-3-3, selv om de var å se i 4-2-3-1 en god stund og av og til også i 4-4-1-1. Det kommer litt an på for eksempel om Luka Jovic slår igjennom, eller ikke? Fortsetter Vinicius utviklingen sin eller ikke? Vil man rendyrke Eden Hazard som venstrekant, eller tror man at man får enda mer ut av han i en tier-rolle, hvor han da vil ha folk på begge sidene og en foran seg som han kan servere. Vil man at Eden Hazard skal være en spiller som får ballen ute til venstre, venter på Marcelo på overlappen, får Kroos i støtte, Isco eller Rodrygo eller Lucas Vázquez (gud forby) som kommer og tilbyr støtte, med Benzema foran seg. Hvordan man kan få mest ut av Hazard er nøkkelen i om man skal spille 4-2-3-1 med Eden Hazard i tier-rollen, eller om man skal spille 4-3-3 med Eden Hazard ute til venstre. Det kommer litt an på om man vil ha Casemiro på banen eller ikke, jeg ville definitivt ha hatt han på banen. Jeg ville ikke under noen omstendigheter hatt Toni Kroos som anker, alene – det fungerer i alle fall ikke. I utgangspunktet tenker jeg at 4-3-3 og 4-2-3-1 kommer til å bli brukt ca. like mye denne sesongen, og at man ikke ønsker å ha et inntrykk av at «Real Madrid spiller alltid i 4-2-3-1», eller «Real Madrid spiller alltid 4-3-3». Jeg tror man kommer til å bytte veldig mellom de to. 

I snakkende stund har fortsatt Real Madrid spillere som Rodrygo, Vinicius Jr, Kubo og Brahim i stallen sin. Hvordan tror du fremtiden deres ser ut og hvor mye spilletid tror du de får denne sesongen? 

Jeg tror at en, maks to av dem kan ha en sesong som står til forventningene som fansen har. La meg gi et eksempel, si at Real Madrid-fansen er 100%: 40% har kjempeforventninger til Vinicius, 30% har kjempeforventninger til Rodrygo, 20% har kjempeforventninger til Kubo og 10% har kjempeforventninger til Brahim Díaz. Noen av disse vil bli skuffet, minst to. Rett og slett fordi det er kun elleve mann som kan spille samtidig. I den alderen disse spillerne er i så må man ha jevnt med spilletid for å ta steg. Jeg tror en av de blir leid ut, det ligger kanskje mest an til Kubo til tross for at Real Valladolid-ryktene ble litt kaldere for et par dager siden da Real Valladolid-sportsdirektøren sa at det ikke hadde vært kontakt mellom Real Madrid og Real Valladolid rundt Kubo, enda. Samtidig så uttalte han seg på en måte hvor man skjønte helt åpenbart at det var interesse der. Hvis Real Madrid har muligheten til å leie Kubo ut til Valladolid, fremfor at han først og fremst skal være Castilla-spiller så syns jeg de må hoppe på det Valladolid-toget med en gang. 

Brahim Díaz viste glimtvis, spesielt borte mot Getafe var han veldig bra, hva han kunne forrige sesong. Jeg syns at spillere som Brahim og Kubo har bedre av å være et annet sted og spille 30-35 kamper fra start i LaLiga, i forhold til å få et innhopp der, starte noen Copa del Rey-kamper der og starte den femte eller sjette Champions League-gruppespill-kampen. Fordi når det drar seg til så sitter de på tribunen, fordi det er bare elleve mann som kan spille og det er bare 18 spillere som kan være med i kamptroppen. Da vil noen av de mange store talentene bli «skadelidende», til tross for at de har all tid i verden. Jeg er veldig spent på å se Rodrygo og på å se om Vinicius Jr har lært seg å skyte i løpet av sommeren, det ser ikke slik ut.  

Zinedine Zidane har vist seg å være enormt sta når han først har bestemt seg, senest vist med at han ikke ønsker å bruke verken Gareth Bale eller James Rodriguez. Hvor er disse spillerne 1. september og hva tror du er grunnen til dette?

Jeg tror han er sta som menneske, og at når han har bestemt seg så blir det sånn. Det har jeg jo også lest av spanske, italienske og franske journalister som fulgte han som aktiv. Da var ikke jeg like opplest og fulgte ikke med i like stor grad. Men for eksempel da han forlot Real Madrid, så var det hans valg og så var han ferdig på dagen, det var litt det samme da han la opp som fotballspiller og det var litt det samme da han gikk fra Juventus til Real Madrid. Men så det som sagt med at plutselig: nå er Zidane ferdig i Madrid, og like plutselig: nå er Zidane tilbake i Madrid. På samme måte har han bestemt seg for at James og Bale, de vil han ikke bruke og da blir det sånn. Det er vanskelig å si hvorfor han er sånn, man kan bare spekulere i om det er noe fra oppveksten, bakgrunnen hans eller familien han kommer fra. 

Jeg tror fortsatt James havner i Atlético Madrid. Det er det som det virker som om det er høyest prosentsjanse for. Det virker som at Napoli henter Hirving Lozano og da har ikke de behov for en spillertype som James lenger, slik jeg ser det – det er Atlético Madrid. Nå ser det dog ut til at Atlético henter Rodrigo, noe som gjør at det blir et økonomisk spørsmål rundt Financial Fair Play. De må selge Angel Correa for å få råd til Rodrigo. Jeg tror Bale fortsatt er i Madrid 2. september, fordi det er mangel på alternativer. Når det ikke ble Kina så ble det ikke Kina og når det ikke ble England så ble det ikke England. Jeg ser ikke for meg han i Paris Saint-Germain, jeg ser ikke for meg han i Bayern München og jeg ser han ikke for meg i Juventus. 

Hvis vi skrur tiden frem til 1. juni 2020, åssen sesong tror du Real Madrid vil kunne se tilbake på?

En sesong som har vært veldig mye bedre enn 2018/19-sesongen, men jeg er litt usikker på om det sier mest om 2018/19-sesongen eller 2019/20-sesongen. Jeg ser på Barcelona som favoritter til å vinne LaLiga. Ved sesongstart så mener jeg at Atlético Madrid har bedre forutsetninger enn Real Madrid, som jeg har på tredjeplass på tabelltipset mitt. Det er kanskje noen som lurer litt på hva jeg har røyket når jeg sier det, men Atlético Madrid har faktisk havnet over Real Madrid de siste to sesongene, så det er Real Madrid som må ta seg forbi Atlético Madrid og det er ikke lenger Atlético som gjør en kjempeprestasjon hvis de tar seg foran Real Madrid. 

Etter at Diego Simeone tok over Los Rojiblancos så har de ikke vært utenfor topp tre, og de siste to sesongene har de kommet på andreplass og jeg syns de ser veldig spennende ut nå og de har gjort enormt mye riktig på overgangsmarkedet. I mai så så Real Madrid ut som den store overgangsvinneren, mens Atlético Madrid så ut som den store overgangstaperen, nå har det snudd. Real Madrid og Champions League – ALLTID i favorittsjiktet. Alltid. Hvis stadion brenner ned og FFP-spøkelset kommer og tar de, uansett: Når Champions League begynner så vil Real Madrid være en av favorittene fordi det er deres turnering, enkelt og greit. Jeg tror kanskje man prioriterer Copa del Rey litt mer denne sesongen, rett og slett for å vinne et trofé. Det er en turnering som denne sesongen kommer til å kreve litt mindre fysisk kapasitet å vinne, fordi antall kamper går ned fordi det ikke er dobbeltkamper i de første rundene, så man må igjennom færre kamper for å vinne Copa del Rey.

Det er kanskje en ørliten større sjanse for en cupbombe her og der, men de bombene man har fått de siste sesongene har gjerne kommet fordi man har tatt det med ro i den første kampen fordi man vet at man har en returkamp å fikse det på også har det vært at noen ikke har klart å fikse det allikevel. Nå er det slik at møter man Alcorcón på bortebane over 90 minutter, så er det de 90 minuttene som gjelder. Da har man ikke en Santiago Bernabéu-sovepute å lene seg på. Men det er lettere å tape en kamp over 90 minutter enn over 180, men der regner jeg med at den mentale biten spiller inn og gjør at de er mer skjerpet. Jeg tror Real Madrid vinner et trofé denne sesongen. Real Madrid går ikke to sesonger på rad uten å vinne noen av de tre store trofeene. Jeg tror de vinner et trofé, men jeg tror de havner bak både Barcelona og Atlético Madrid i LaLiga. Men ikke under noen omstendigheter vil det være snakk om de poengsummene imellom og ikke vil de være så tidlig ute av racet. Sånn sett vil det være en mye bedre sesong enn forrige sesong.

Real Madrids serieåpning borte mot Celta Vigo ser du på Strive fra 17:00, med Petter Veland som kommentator!

Legg inn en kommentar