Martin Helleruds spesialer

Petter Veland-spesial: Martin Ødegaard

Tradisjonen tro har vi satt oss ned med Petter Veland i forkant av sesongstarten i LaLiga.

I kveld sparkes LaLiga i gang når Athletic Club får besøk av Barcelona, og i morgen 17:00 skal Real Madrid sette i gang sin LaLiga-sesong med en tøff bortekamp mot Celta Vigo på Balaídos. Tradisjonen tro har vi i Peña Madridista Noruega gjennomført et lengre intervju med LaLiga-guru Petter Veland. Dette intervjuet blir delt opp i tre deler, hvorav den første delen, som ble publisert i går, var overgangsbasert. Neste del, som kommer i dag omhandler Martin Ødegaard, som denne sesongen skal spille LaLiga-fotball for Real Sociedad, mens den siste delen vil omhandle litt diverse snakkiser fra sommeren, forventninger til sesongen og litt om Zinedine Zidane.

Klubbvalget virker ekstremt gjennomtenkt, hva er dine tanker rundt Martin Ødegaard utlån til Real Sociedad?

Jeg tenker at det er så tett oppimot perfekt, sett utenifra. Det kan hende at vi tenker annerledes om et år, når vi har halve fasiten ettersom han skal være der i to år. Jeg vet at Martin Ødegaard og hans folk har gjort en grundig jobb med å komme frem til sluttalternativene. De har, slik jeg har forstått det, vært Ajax, Bayer Leverkusen og Real Sociedad; tre forskjellige muligheter, i tre forskjellige ligaer. Ajax forsvant som alternativ ganske tidlig, fordi Real Madrid ikke ville selge Ødegaard. Ajax låner ikke spillere, det er deres policy. De utvikler sine egne spillere, de utvikler ikke spillere for andre. Derfor var Ajax den første av de tre som forsvant. Så dro han på denne mini-touren sin, hvor han først landet i Düsseldorf, og så videre til San Sebastán på kvelden. 

Der besøkte han begge klubbene, snakket med trener, snakket med sportsdirektør og snakket med president, før han ble vist rundt på stadion og treningsanlegg. Der fikk han de to klubbenes tanker om fremtiden, hvordan de ville bruke han, hvordan han skulle bli brukt og hva hva han hadde i tjene på å velge en av klubbene. Martin Ødegaard ser veldig mye fotball og er veldig fotballinteressert, ifølge han selv. Slik jeg har forstått det så var han allerede godt opplest om klubbene, han hadde snakket med folk som kjenner klubbene rundt hvordan de spiller og hvordan filisofi treneren har og hvilke lagkamerater han vil måtte konkurrere med og mot.

Skal man kritisere klubbvalget til Martin Ødegaard så må i så fall kritisere konklusjonen og at man kanskje hadde ment at en annen klubb ville vært bedre. Men man kan ikke under noen omstendighet kritisere grunnlaget som ligger der. Det er gjort et fryktelig forarbeid for å vite mest mulig og for å ha et godt nok grunnlag til å ta avgjørelsen på. Når han lander på Real Sociedad så ser man utenfra at det er veldig mange årsaker til hvorfor han valgte akkurat det. De er flinke til å utvikle spillere, spesielt venstrebeinte, selv om det kan være tilfeldig. Man har allikevel en rekke med Antoine Griezmann, Carlos Vela, Sergio Canales og Mikel Oyarzabal, der Martin Ødegaard kanskje blir den femte. Er du venstrebeint, så gå til Real Sociedad – enkelt og greit. De er en klubb som er glade i unge spillere, de har et godt forhold til Real Madrid. Klubbpresidentene Florentino Pérez og Jokin Aperribay har et godt forhold, og det betyr noe når man setter seg ned rundt forhandlingsbordet. Det er viktig at det er god kommunikasjon mellom klubbene, slik at den ene parten vet hva den andre ønsker, og omvendt, samt dette med dialog gjennom leieoppholdet. 

Og ikke minst: spillestilen. Real Sociedad er en klubb som ønsker å spille fotball, som ønsker at ballen skal gå langs gresset og du har litt «frihet under ansvar». Du har noen rammer å forholde deg til, noe som gjør at innenfor de rammene kan du være kreativ, du kan ta forskjellige pasningsvalg, du kan dra av en mann hvis du vil det, du kan skyte når du ønsker det og du kan slå inn hvis du ønsker det – så lenge man følger de vanlige grunnprinsippene, bevegelsesmønstrene og slikt. De to mest brukte formasjonene forrige sesong var 4-2-3-1 og 4-3-3, det er de to formasjonene som passer best posisjonsmessig for Martin. Da har man 10´er-rollen, man har en indreløperrolle og man har en høyre-kantrolle. Så da har man alle de tre posisjonene som Martin Ødegaard har spilt mest i til nå, og alle de tre posisjonene blir jevnlig brukt. Så det virker som et veldig gjennomtenkt og klokt valg.

Ødegaard har blitt brukt i litt forskjellige posisjoner i sesongoppkjøringen til La Real, hvilken posisjon tror du vi får se Ødegaard mest i denne sesongen?

Jeg tror Martin Ødegaard får flest kamper i 10´er-rollen i en 4-2-3-1-formasjon, med to kanter som for eksempel Oyarzabal, Portu eller Januzaj ved siden av seg, med en spiss i Willian José eller Alexander Isak foran seg, og to rene midtbanespillere bak seg som for eksempel Asier Illarramendi, Mikel Merino eller Igor Zubeldia. Jeg tror det er der han kommer til å bli brukt aller mest, men jeg tror også at han kommer til å få en del kamper som indreløper. Litt fordi man er litt usikker på den fysiske tilstanden til Illarramendi, som har slitt med muskelskader siden han ble skadet på Mestalla forrige sesong og han har allerede stått over tre kamper i pre-season. Denne uken, hvor LaLiga begynner, begynte Illarramendi med å trene inne i gymmen og ikke ute på gresset med lagkameratene sine. Så man er litt bekymret for hvor mange kamper spanjolen kan spille i løpet av denne sesongen. Man ser også på løpskraften til Ødegaard. 

Real Madrid gjennomførte en kondisjonstest den første sommeren han var med på pre-season, og den testen vant Martin Ødegaard. Han har et veldig godt treningsgrunnlag. Han var fryktelig godt forberedt da han kom på trening for første gang med Real Sociedad. Han tåler å spille veldig mange fotballkamper, han er den som har spilt flest minutter i sesongoppkjøringen, dette til tross for at han også var en av de som avsluttet forrige sesong senest. Ødegaard spilte Europa League-playoff med Vitesse mot blant annet Utrecht og Groningen, etter at den opprinnelige sesongen egentlig var ferdig. Hvis man ser på hjemmesiden til Real Sociedad, og måten de har kategorisert spillere når de skal presentere spillerstallen, så står Ødegaard som midtbanespiller, mens spillere som Oyarzabal, Isak, Januzaj, Barrenetxea og José står som angrepsspillere. Det viser jo at man ser først og fremst på Martin Ødegaard som en midtbanespiller, først og fremst en offensiv midtbanespiller, men og som en indreløper. 

Real Sociedad har enormt mange spennende, unge spillere. Tror du Martin får det tøft hva angår spilletid eller blir han en fast inventar på laget?

Det er tøff konkurranse i Real Sociedad. Det er bare å se på merittene til lagkameratene hans. Portu har scoret 20 mål for Girona over de siste to sesongene, Willian José har scoret tosifret antall mål de siste tre sesongene, Alexander Isak hadde et fantastisk målsnitt i Eredivisie, Adnan Januzaj er fantastisk på sitt beste og startet 28 kamper forrige sesong, Mikel Oyarzabal ble U21-EM-mester med Spania i sommer mens Ander Barrenetxea vant U19-EM med Spania. Man kan ikke komme til San Sebastián og bare trene litt lett og forvente å gå rett inn på laget. Det sier jo Martin selv også, at ikke under noen omstendigheter har han blitt garantert spilletid og at ikke under noen omstendigheter kan man bli garantert spilletid. Man må gjøre jobben på trening, men det har han jo gjort. 

Det har ingenting med å være nordmann, nøytral eller ønske at han skal prestere, men det er bare å se hva lokalavisene, MARCA og AS har skrevet i løpet av de siste seks ukene med trening. De følger Real Sociedad fra dag til dag, de har folk på hver eneste trening. Langt oftere enn ikke, så har man, i teksten, vært rosende til Martin Ødegaard og hans prestasjoner på trening. Enten om det har vært at han har scoret et fantastisk mål, vist frem pasningsfoten eller dratt av en mann – han har alltid fått positiv omtale. Da han kom dit så var det store forventninger, men det var først og fremst på bakgrunn av det man hadde hørt, nå har man også forventninger på bakgrunn av det man har sett med sine egne øyne, for de som jobber der nede. Jeg tror han har gjort et veldig godt førsteinntrykk på Imanol Alguacil og jeg tror han er en av de som starter for Valencia på Mestalla. 

Hva vil være en god sesong i Real Sociedad for Martin Ødegaard, i dine øyne?

Som de fleste vet så er jeg veldig glad i statistikk, men jeg er veldig opptatt av at man må bruke statistikkene riktig. Det kan godt hende at Martin Ødegaard scorer fem mål og slår syv målgivende pasninger, og allikevel er den generelle oppfatningen at man forventer mer. Samtidig kan man få et scenario der han bare scorer et mål og slår en målgivende pasning på tre pasninger mens det de åpenbare statistikkene ikke forteller er at han kanskje var tredje sist på 14 scoringer. Det kommer litt an på hva slags type statistikk man bruker, de to mest brukte, de mest målte og de to som den jevne fotballsupporter, som ikke setter seg inn i fotballstatistikk, de ser på mål og målgivende og konkluderer der etter. Det led han veldig under i Heerenveen, der man sa «ja, men han scoret bare et mål og hadde bare tre assist». Også så man ikke på hvor mange sjanser han egentlig skapte, der han ikke fikk en målgivende fordi at lagkameraten bommer på åpent mål. Jeg har egentlig ikke lyst til å gi et konkret svar på at Martin Ødegaard må score så og så mange mål og slå så og så mange målgivende pasninger. 

Hvor tror du Martin Ødegaard spiller om tre år?

Det å se frem i den spåkulen er helt umulig, men jeg tipper at om tre år så har Martin Ødegaard fortsatt kontrakt med Real Madrid, så fremt ikke noe skjer – så da sier jeg at han er der og at han i 2022 er i Real Madrid og er en del av Real Madrid-troppen i 2022/23-sesongen. 

Legg inn en kommentar