Intervjuer

Petter Veland: – Jeg er veldig spent

I del 1 av sesongens intervju med Petter Veland har vi i Peña Madridista Noruega snakket med LaLiga-oraklet om Real Madrids 34. serietittel, Eden Hazard og Luka Jovic.

Tradisjonen tro har vi i Peña Madridista Noruega intervjuet Petter Veland i forbindelse med Real Madrids sesongstart i LaLiga. I år kommer intervjuet litt på overtid, men vi har gjennomført et intervju som er på to deler hvor den andre delen publiseres som oppvarming til lørdagens kamp mot Real Betis. I denne første delen snakket vi om Real Madrid 34. serietittel, Los Blancos’ «operasjon exit» og fremtidsutsiktene til både Luka Jovic og Eden Hazard.

Real Madrid vant 12 av 13 kamper etter restarten av LaLiga og Zidane ledet Los Blancos til nok en serietittel. Likevel snakkes det kanskje ikke nok om Zizou som trener. Er han undervurdert eller er han bare bortskjemt med en fantastisk stall?

– Tja, det er jo gjerne en god blanding da, er det ikke? For å kunne måle trenerevner helt og holdent ut fra hva man får ut av et mannskap, så burde jo et selektiv utvalg trenere få lov til å starte med samme forutsetninger på starten av en sesong, og deretter gjøre opp “fasit” etter endt sesong. Å trene Real Madrid er dog ikke det samme som å trene Getafe. Mang en stor trenerprofil har gjentatte ganger sagt at man i Madrid ikke nødvendigvis har ansvaret for spillernes fysikk og teknikk, men alt som har med hodet å gjøre.

– Man er i større grad en veileder, sparringspartner, en som leser og tolker dynamikken i spillergruppa og tilstanden til hver enkelt spiller. Man trener hodene og får egoister til å trekke i samme retning. Tenke på lagets beste. Der tror jeg Zidane er veldig flink, og det er først og fremst fordi han har det viktigste elementet som skal til i en slik situasjonen; egen erfaring av å være en Galactico i Real Madrid.

HYLLET: Zinedine Zidane ble hyllet etter den 34. LaLiga-tittelen var i boks.

Luka Jovic hadde en turbulent og meget skuffende debutsesong i Real Madrid. Tror du serberen slår tilbake denne sesongen og presterer som Benzemas backup, eller blir det nok en skuffende sesong og exit neste sommer?

– Jeg tror ikke Luka Jovic har det som skal til for å triumfere i Real Madrid. Jeg uttalte meg i de baner også i forkant av overgangen, at det jeg hadde sett av Luka Jovic i Eintracht Frankfurt ikke var nok til å skape en spenning og en forventning om en spiss som kunne regjere i fotballverdenen de kommende årene – i hvert fall ikke i Real Madrid.

– Selvsagt kan det hende at jeg tar feil og at han virkelig bretter opp ermene og presterer på et helt annet nivå i 20/21-sesongen, men per nå er det svært lite som tyder på det. Har man først kommet inn i en slik runddans som Jovic har, med lite tillit, skadeproblemer og utenomsportslig trøbbel, er det svært vanskelig å komme ut av den.

Eden Hazard skuffet stort forrige sesong, og skal visstnok fortsatt slite med denne skadeplagede ankelen. Hvordan tror du sesongen hans blir og tror du man om noen år vil se på han som en suksess i Real Madrid?

– Det er jeg veldig spent på. Her har jeg foreløpig tatt feil. Jeg mente og uttalte at jeg nesten ikke kunne se for meg at scenario hvor Eden Hazard ble noe annet enn en dundrende suksess i Real Madrid, fordi jeg så for meg at spillestilen og kvaliteten hans ville passe perfekt i Los Blancos. Men så var det jo bare det at belgieren tilsynelatende glemte på veien fra London til Madrid at han måtte fortsette å legge ned en stor innsats for å kunne triumfere også der.

– Det virker nesten som at Hazard begynte å slappe av alt for mye når drømmen gikk i oppfyllelse, og konsekvensene bærer han fortsatt med en ankelskade som ikke helt slipper taket. Forhåpentligvis matcher Real Madrid ham forsiktig utover høsten og tenker på det faktum at det er viktigere for dem å ha belgieren i toppform på våren og ikke på høsten.

SLET: Både Eden Hazard og Luka Jovic slet stort deres første sesong som Real Madrid-spiller.

Real Madrid har så langt fått renset stallen godt og kvittet seg med spillere som Achraf Hakimi, Óscar Rodríguez og James Rodríguez.I tillegg har man skippet vekk både Sergio Reguilón og Gareth Bale itl Tottenham. Hva er dine tanker om Real Madrids overgangsvindu denne sesongen?

– Veldig bra. Mye daukjøtt er borte, og man har fått inn en god del midler også. Der var rett og slett nødvendig, av flere årsaker. For det første er man nå kvitt to store problemer i form av Gareth Bale og James Rodríguez. Det er ikke noe personlig mot noen av dem, men å ha to så store profiler, fra fotballgale områder som Wales/England og Colombia, som bare går og trår vannet og hever høy lønn, det kommer det ikke noe godt ut av. Samtidig ser man jo at de fortsetter å være knallharde i forhandlingene og tro mot sin egen strategi; alle spillerne som forlater Valdebebas gjør det med returrett.

Gareth Bale har forsvunnet fra Real Madrid og returnert til Tottenham. Klarer du å finne et spesielt øyeblikk der Bale gikk fra «helt» til «skurk» i Real Madrid? Hvordan har man kommet helt hit? Og nå som han har dratt, vil du si at han har vært en suksess i den spanske hovedstaden?

– Nei, jeg tror ikke det finnes ett definerende øyeblikk. Jeg tror dette utviklet seg over tid, og handler om flere aspekter. Både på og utenfor banen. Jeg tror derimot at vrakingen av Gareth Bale til Champions League-finalen mot Liverpool i 2018 brått kan bli definert som et vendepunkt, men da var nok forholdet allerede på bristepunktet.

– Zinedine Zidanes uttalelser forrige sommer (“jo før Gareth Bale er borte, jo bedre”) forverret situasjonen ytterligere, så kom Gareth Bale med “Wales, Golf, Madrid”-varianten sin, og når waliseren til slutt nektet å være innbytter var dråpen nådd. Det som skjedde forrige uke med en bekreftet leieavtale til Tottenham inneværende sesong er nok det beste som kunne skje alle parter.

Legg inn en kommentar