Martin Helleruds spesialer

Pérez’ Galactico-strategier

Florentino Pérez har prøvd ut flere slue strategier for å få igjennom sine Galactico-signeringer.

Da Florentino Pérez ble Real Madrid-president i år 2000 hadde han en enorm oppgave foran seg. Spanjolen måtte få Real Madrids ut av en gjeldskrise uten å skade den sportslige utviklingen til en av verdens største klubber. Løsningen ble at Florentino Pérez fikk solgt klubbens treningsanlegg midt i Madrid for rundt €500 millioner. Med mange milliarder norske kroner på bok bestemte Florentino Pérez seg for å hente store navn til Real Madrid. Spanjolen ville hente noen av verdens beste fotballspillere til den spanske hovedstaden, da dette ville kunne bringe suksess både på- og utenfor banen. Pérez’ ideologi var at Real Madrid skulle nyte stor sportslig suksess som følge av et verdensstjerne-spekket Real Madrid-lag, i tillegg til at inntektene på reklamer og draktsalg ville være skyhøye med spillere som Zinedine Zidane på laget. Det har ikke alltid vært like lett for Florentino Pérez å hente store navn til den spanske hovedstaden, og spanjolen har måttet ta i bruk en rekke uortodokse metoder for å signere enkelte av Galactioene, noen mer vellykkede enn andre.

Luís Figo – 2000

Da valgkampen for å bli president foregikk sommeren 2000 kom selvfølgelig presidentkandidatene med diverse valgløfter. Florentino Pérez markedsførte seg med at han skulle hente portugisiske Luís Figo til klubben, fra erkerivalen Barcelona. 16. juli ble det klart at Florentino Pérez var den nye Real Madrid-presidenten, da spanjolen 94,2% av stemmene og knuste daværende president, Lorenzo Sanz, som hadde vært president siden 1995. Åtte dager senere ble Luís Figo presentert på Santiago Bernabéu med draktnummer 10 etter sin rekord-overgang fra Barcelona. For å sikre seg den portugisiske verdensstjernen måtte Real Madrid ut med i overkant av €60 millioner. Dette var da tidenes dyreste overgang som Figo tok over etter at Christian Vieri ble solgt til Inter i 1999 for rundt €50 millioner. Florentino Pérez hadde brukt dette som et valgløfte under hele valgkampen sin, og spanjolen satt, ifølge MARCA, i 12 timer i strekk og forhandlet med Barcelona om den portugisiske stjernen. Pérez var, allerede før han gikk i forhandlinger med Barcelona, enig med Luís Figo om de personlige betingelsene, og da manglet det bare enighet mellom erkerivalene. Etter 12 timer hadde den spanske forretningsmannen sikret seg underskriften til Luís Figo i og Barcelona, og Galactico-perioden var offisielt i gang.

Zinedine Zidane – 2001

Den nåværende Real Madrid-treneren ble hentet til Real Madrid 9. juli 2001, under et år etter at Figo var klar for den spanske giganten. Figo var verdens dyreste spiller, frem til Zinedine Zidane tok på seg den kongehvite drakten. Real Madrid måtte ut med hele €75 millioner for franskmannen, noe som vil si at Los Blancos da hadde brukt rundt €135 millioner på to spillere i løpet av et snaut kalenderår. Men avgjørelsen om å kjøpe Zinedine Zidane skal ha vært nokså spontan av Florentino Pérez. Real Madrid hadde naturligvis fulgt den tekniske 29-åringen lenge, men det var først da Florentino Pérez møtte Zinedine Zidane på en UEFA-galla i Monaco at spanjolen skal ha bestemt seg for å kjøpe «Zizou». Pérez skal ikke ha brukt lang tid på å overtale Zidane til å komme til Madrid, og det hele endte med at Real Madrids president sikret seg Zinedine Zidane underskrift på en serviett, ifølge MARCA. Dette var noe Zidane kanskje hintet til, da han under sin offisielle presentasjon sa følgende:

Jeg har ventet ivrig på dette øyeblikket.

Ronaldo Lima – 2002

Etter et fantastisk VM-sluttspill i Sør-Korea ble Ronaldo Lima et overgangsmål for Real Madrid. Brasilianeren ble turneringens suverene toppscorer med åtte scoringer, tre foran landsmann Rivaldo og Miroslav Klose. Etter å ha vunnet VM med sitt kjære Brasil hvor han scoret begge målene i 2-0-seieren over Tyskland, så begynte ryktene om at Real Madrid jaktet det brasilianske fenomenet. Florentino Pérez skal derimot lenge ha slitt med å overtale Inter sin president, Massimo Moratti, til å la Ronaldo bli Real Madrid-spiller. Det hele toppet seg da Florentino Pérez tok sin personlige yacht og reiste til den spanske øya, Formentera, for å møte Moratti som hadde en villa der. Der skal de to ha blitt enige om omstendighetene rundt Ronaldos overgang til Real Madrid, og 31. august 2002 ble brasilianeren klar for Real Madrid for €45 millioner. Ronaldo var Barcelona-spiller fra 1996 til 1997, men dette hindret ikke brasilianeren fra å bli en publikumsyndling på Santiago Bernabéu. Ankomsten hans knuste alle rekorder Real Madrid hadde for salg av drakter og Florentino Pérez’ ideologi med å lykkes både på- og utenfor banen så ut til å slå ut i full blomst.

David Beckham – 2003

David Beckham hadde briljert for Manchester United i flere sesonger og våren 2003 dukket det opp rykter om at to spanske giganter var interessert i gutten med silkefoten – nemlig Real Madrid og Barcelona. Florentino Pérez skal ha sagt at Beckham «aldri, aldri, aldri!» skulle bli Barcelona-spiller. Barcelona og Manchester United var egentlig enige om en overgangssum for den blonde briten, og begge klubbene annonserte faktisk at Beckham skulle bli Barcelona-spiller, men hovedpersonen ville forbli Manchester United-spiller. Barcelona-president, Joan Laporta, hadde akkurat blitt valgt som Barcelona-president og han hadde basert valgkampen sin på at Beckham skulle bli Barcelona-spiller, men slik ble det altså ikke. Beckham ønsket i utgangspunktet å bli i England, men etter en situasjon der Alex Fergusen kastet en sko på han skal han ha vært klar til å dra. Da fikk Real Madrid i oppgave av Beckham selv å skaffe skoleplass til barna hans, samt et hjem til han, barna og konen, Victoria Beckham, så var han klar for å bli Real Madrids fjerde Galactico-signering. 1. juli ble overgangen offentliggjort og det ble klart at David Beckham ble Real Madrid-spiller for en overgangssum på €35 millioner.

Joaquín – 2004

Det er noe som heter at man kan ikke få alt man peker på, og det gjelder faktisk også for mektige Florentino Pérez. Joaquín spiller for tiden i Real Betis, og det var også der det hele startet da Florentino Pérez prøvde å bruke Raúl for å signere den spanske vingen. Etter en god 2003/04-sesong ønsket Pérez å hente en 22 år gammel Joaquín til den spanske hovedstaden. Mens Spania var på landslagssamling i Barcelona fikk Florentino Pérez med seg Raúl til å prøve å lure Joaquín inn på et bad for å holde et hemmelig møte. Raúl fikk med seg den daværende Real Betis-spilleren og Florentino Pérez sto og ventet. Men tross i at Pérez kunne tilby både Champions League-spill og en viktig rolle hos Los Blancos så følte ikke Joaquín seg komfortabel med situasjonen, og takket nei til tilbudet. Dette bekreftet spanjolen selv til Telecinco, gjengitt av MARCA.

Real Madrid har alltid vært veldig interesserte i meg. Jeg hadde en veldig vanskelig president på den tiden, men jeg var fornøyd og ville ikke tvinge meg bort. 

Karim Benzema – 2009

Karim Benzema hadde virkelig fått sitt gjennombrudd i Lyon og Real Madrid meldte sin interesse for 21-åringen etter at franskmannen hadde scoret 23 mål på 47 kamper for Lyon under 2008/09-sesongen. For å være helt sikker på at franskmannen ble Real Madrid-spiller så tok Florentino Pérez turen til Frankrike og Lyon for å diskutere de personlige betingelsene. Forhandlingene ble holdt i Karim Benzemas egen villa i Lyon. Dette sørget for at blant annet Manchester United ikke fikk muligheten til å kuppe den talentfulle 21-åringen. Alt var klappet og klart før overgangsvinduet åpnet og dermed ble Karim Benzema offisielt Real Madrid-spiller 1. juli 2009. Overgangssummen lå på €35 millioner og franskmannen var bare en av flere Galacticos som kom til Madrid denne sommeren.

Sergio Kun Agüero

Sergio kun Agüero har vært hyppig ryktet til Real Madrid i løpet av de siste årene. Nesten hvert år siden han ble Manchester City-spiller i 2011 har argentineren vært koblet til Real Madrid, men det har foreløpig ikke blitt noe av. Under El Derbi i 2010/11-sesongen skal Florentino Pérez ha undersøkt mulighetene for å signere den tekniske argentineren. Etter kampen skal Pérez ha gått for å møte Agüero i en av de mange gangene på Santiago Bernabéu. Her skal Real Madrids president ha tatt med seg en Real Madrid-drakt og fleipet litt med Agüero om hvor bra han ville sett ut i den helhvite drakten. Men overgangen ble aldri noe av og Sergio Agüero ble offisielt klar for Manchester City 28. juni 2011.

I følge MARCA så skal Florentino Pérez også ha prøvd seg på et liknende triks ved en senere anledning, men den gang med David Silva. Da Manchester City gjestet Santiago Bernabéu under 2012/13-sesongen skal Florentino Pérez ha møtt på David Silva i gangene på Santiago Bernabéu etter kampen. Real Madrids president spurte om et bilde av spanjolen på vegne av sine to nevøer, men Silva ante at det kunne være et annet motiv bak dette og avviste Pérez på en høflig måte.

Legg inn en kommentar