Martin Helleruds spesialer

Situasjonen rundt Martin Ødegaard

Hva skjer med det norske stortalentet?

13. april 2014 tusler en 15 år gammel Martin Ødegaard ut på Marienlyst Stadion, for sin debut på a-laget til Strømsgodset. Dette ble starten på et aldri så lite eventyr. Etter debuten for Strømsgodset gikk det bare en veg for 15-åringen. Etter sin første sesong i Tippeligaen ble fasiten for Ødegaard følgende: 24 kamper, 5 mål og 6 assist. Dette fanget oppmerksomheten til fotball-Europa og så godt som hver eneste toppklubb ønsker nordmannen. Bayern München, Barcelona, Liverpool, Real Madrid og Borussia Dortmund var bare noen av klubbene som ønsket nordmannens tjenester. I desember var Ødegaard på prøvespill hos en rekke av disse klubbene, blant annet Liverpool som var favorittklubben hans. 22. januar ble Ødegaard offisielt klar for Real Madrid, og ble presentert på en pressekonferanse sammen med Real Madrid-legende, Emilio Butragueño. I følge transfermarkt.com så lå overgangssummen på  €2,8 millioner, noe som tilsvarer rundt 26 millioner kroner etter dagens kurs. Avtalen mellom Real Madrid og Strømsgodset skal også inneholde diverse klausuler, slik at dersom Martin Ødegaard blir en suksess i Real Madrid, vil det ende med mer penger til Strømsgodset.

Planen for Ødegaard var at han skulle spille for Castilla, og trene med a-laget. 8. februar debuterte Ødegaard for Castilla, da han erstattet Álvaro Jiménez med ca. 20 minutter igjen å spille. Det gikk ikke lenge før unggutten fikk vist frem hva som bodde i han. I hjemmekampen mot Barakaldo CF 21. februar scoret nordmannen 1-0 målet, og hadde assist på 2-0 målet. Fasiten for Ødegaard etter første sesong i Castilla ble 11 kamper, et mål og én assist. 23. mai 2015 fikk Ødegaard debuten sin på Real Madrid, da han ble byttet inn til fordel for selveste Cristiano Ronldo i 7-3 seieren mot Getafe. Boken til tidligere Real Madrid-manager, Carlo Ancelotti har senere avslørt at signeringen av Ødegaard var mer et pr-stunt, enn en sportslig forsterkning.

Før 2015/16 sesongen var Ødegaard en av få Castilla-spillere som fikk sjansen til å være med på a-lagets pre-season. Ødegaard startet den første treningskampen mot Roma, men ble byttet ut til pause. Dette var også de eneste minuttene han fikk i pre-season før Real Madrid møtte Vålerenga på Ullevaal. Nordmannen startet oppvisningskampen, men ble, som mot Roma byttet ut ved pause. Planen for Ødegaard for 2015/16 sesongen var, som når han kom til klubben, å trene med a-laget og spille med Castilla. Sett bort i fra de anledningene hvor Ødegaard var på landslagssamling, så deltok han i hver eneste Castilla-kamp. Men det var sjeldent at Ødegaard fullførte kampene, og spilte 90 minutter. Ødegaard fullførte kun 13 av de 38 kampene han deltok i. I løpet av 2015/16 sesongen ble Ødegaard brukt både ute på høyrevingen, samt inne bak spissen i en offensiv midtbanerolle. Etter Zidane tok over a-laget, og Ramis fikk ansvaret for Castilla ble det for det meste spill på høyresiden for nordmannen. Fasiten for nordmannen etter 2015/16 sesongen ble 38 kamper, én scoring, 7 assist og 6 gule kort.

Hva skjer nå?

Hva er planen for Ødegaard for kommende sesong? Marca melder at nordmannen er en av flere Castilla-spillere som får være med a-laget under pre-season, dersom han ikke lånes ut før Real Madrid setter kursen mot Canada, Ødegaard er nå 17 år gammel, og både fans og spesielt norsk media begynner å bli utålmodige over hva som skal skje med gullgutten fra Drammen. Per nå så er det nok ikke aktuelt for Ødegaard å bli et fullverdig medlem av A-stallen, ettersom han må kjempe mot spillere som James Rodríguez, Jesé, Lucas Vázquez og Gareth Bale om plassen. I Zinedine Zidane sitt 4-3-3 system er det ikke en 10’er rolle, som kunne passet for Ødegaard. Dermed måtte det eventuelt vært på høyrevingen som nordmannen skulle fått sjansen. Ettersom Castilla ikke klarte å rykke opp til Segunda Divisíon så er det uaktuelt med enda et år på tredje nivå i Spania. Dermed så ser det ut som et utlån er det beste for Ødegaard sin utvikling. Vi har tatt en titt på alternativene:

Rayo Vallecano: Rykket ned fra La Liga forrige sesong og har mistet både spillere og trenere. Skal allikevel være en av favorittene til å rykke rett opp igjen. Driver å bygger opp et nytt lag, hvor Ødegaard kan passe inn. Kan være smart for nordmannen å ta et mellomår i Segunda Divisíon før han tar steget opp i La Liga. Rayo ligger i nærheten av Madrid, noe som vil bety at Ødegaard ikke vil måtte flytte og tilvenne seg enda en ny kultur.

Getafe: Samme som Rayo, et lag som rykket fra La Liga forrige sesong. Har hentet inn tidligere Real Madrid-spiller, Juan Esnáider som ny manager. Som Rayo, så er Getafe et av lagene som skal kjempe om direkte opprykk kommende sesong, og vil derfor mest sannsynlig være et topplag i Segunda Divisíon. Slik som Rayo, så er Getafe en Madrid-klubb som gjør at Ødegaard ikke vil måtte flytte.

Leganés: Havnet på andre plass i Segunda Divisíon, og sikret seg dermed direkte opprykk. Det er første gang siden 1974/75 sesongen at Leganés er i Spania sin øverste divisjon. Leganés ligger kun én mil unna sentrum av Madrid, noe som er en fordel for Ødegaard, slik at han ikke trenger å flytte. Leganés ledes av 46 år gamle Asier Garitano, som har vært hovedtrener siden laget spilte på tredje nivå i Spania.

Hamburg: I følge flere spanske medier så vurderer Real Madrid å låne ut Ødegaard til Tyskland og Bundesliga. Martin selv, samt faren Hans Erik skal ha ytret ønske om at dersom nordmannen skal lånes ut, så vil de til Tyskland. Hamburg havnet på 10. plass i Bundesliga forrige sesong. Hamburg er Tysklands eldste fotballag og har spilt i Bundesligaen siden slutten av første verdenskrig. Hamburg skal ha kontaktet Real Madrid for en god stund siden, og er svært interesserte i å låne Ødegaard.

Hva bør gjøres med Martin Ødegaard neste sesong?

Legg inn en kommentar