Nyheter

Økonomien stråler

Ferske regnskapstall viser at Real Madrid har gjort mye riktig de siste årene. Enorm egenkapital og lite gjeld betyr at klubben er i en fantastisk posisjon for tiden fremover.

Er det en ting man kan unne Florentino Perez, i tillegg til mye suksess de siste årene, er det evnen til å styre skuta. Real Madrid har bestått utfordringene knyttet til Covid-19 med glans og er per nå i sin beste posisjon noensinne. I tillegg vil nye Santiago Bernabeu bidra til ytterligere klingende mynt, samt at vedlikeholdskostnadene vil holdes nede. Klubben har også holdt kraftig tilbake på overgangsvinduet og gjør aldri kjøp «for å gjøre et kjøp». Alt dette akkumulurer til solid drift i lang tid fremover, samt at klubben har muligheten til å hente de spillerne som trengs.

For å dykke litt ned i tallene kan vi først se på egenkapitalen. Real Madrid har bokført hele 425 millioner Euro i kapital for regnskapsåret 21/22. Mye av denne kapitalen stammer fra diverse spillersalg, bonuser fra UEFA og La Liga, billetter/merch-salg og sponsorinntekter. En større andel fra denne summen stammer også fra avtalen klubben gjorde med selskapene Sixth Street og Legends. Disse to selskapene har kjøpt enerett i 20 år for å kunne arrangere diverse eventer på den nyrenoverte stadion.  Denne summen vil betales ut over tid. Klubben har også gjort flere grep i forhold til spillerkontrakter og kjører en stram lønnspolitikk. Dette sørger også for å holde kostnadene nede i lengre tid fremover, samt øke egenkapitalen.

Klubben kan også skimte med en inntekt på hele 720 Millioner Euro i fjoråret.  Dette er opp ca 70 millioner fra året før. Ekskludert renoveringsprosjektet, har også klubben negativ nettogjeld på minus 263 millioner Euro. Dette er nok i stor grad betaling for solgte spillere og resten av delbetalingene fra Sixth Street og Legends. Dette utgjør da en gjeld/EBITDA ratio på 0.0x, som enkelt forklart sier noe om hvor «flink» klubben er til å tilbakebetale gjeld. Jo lavere ratio, jo bedre renter og betingelser. Dette gir klubben muligheten til å hente inn «rimelig» kapital, om nødvendig. Barcelona har på sin side en gjeld/EBITDA ratio på godt over 5.0x, som er kategorisert som risikonivå «rødt» hos de fleste utlånere. Om denne situasjonen ikke forbedres, kan Barcelona risikere at både banker og klubber ikke er interessert i å handle med de. Real Madrid er derimot helt på andre siden av skalaen.

God orden på økonomien vil også hjelpe veldig på banen. Klubben er nå i en såpass god situasjon at de hadde hatt muligheten til å punge ut vanvittig med penger for å skaffe seg akkurat den spilleren klubben behøver, samt tilby en mer enn god nok lønn. Det var også ryktet at Real Madrid var villig til å tilby Mbappé en lønnspakke som ville overgått PSG sin kontrakt over en lengre periode. De er også i posisjon til å hente Haaland på et senere tidspunkt, om nordmannen ønsker seg videre. Det er uansett komfortabelt å tenke på at klubben er i veldig gode hender i tiden fremover og at alt ligger til rette for suksess.

Bravo Florentino!

1 comment

Legg inn en kommentar