William Gromstads spesialer

Martin Ødegaards skade

Real Madrid har bestemt seg for å hente tilbake Martin Ødegaard til neste sesong. Dette blir spennende, men det blir også spennende å følge med på utviklingen av kneskaden hans.

Det har vært mye entusiasme blant Real Madrid-fansen etter at det ble klart at Martin Ødegaard kommer til å være en del av Real neste sesong, spesielt blant oss nordmenn som drømmer om å se en landsmann med suksess i Madrid. Dersom han klarer å være på det nivået han var på i første halvdel av sesongen, vil han ha mye å bidra med. Et usikkerhetsmoment er skaden han har slitt med i flere måneder, så lenge som siden oktober ifølge Real Sociedads trener. Diagnosen er «jumpers knee», som det ikke finnes en 100% effektiv behandling for, og kun tiden vil vise hvor mye det vil påvirke Ødegaards karriere. Visstnok betyr dette at kollagenet i kneet brytes ned hver eneste gang utøveren trener, uten at det bygger seg opp igjen. Teoretisk sett vil kneet bli dårligere og dårligere med tid, uansett hva han gjør, men andre spillere har vist at det ikke trenger å være karrieretruende.

Før nyttår var han svært god, og hadde fire mål og fem assist i La Liga, men etter nyttår står han med ingen mål og kun én assist. Samtidig har han prestert bra i Copa del Rey i perioden det gikk dårligere i La Liga, og her har han tre mål og tre assister, blant annet et avgjørende mål mot moderklubben. Så selv om både han og laget var mye dårligere etter nyttår, var det ikke så ille dersom man kun ser på statistikken, men fotball er naturligvis mye mer enn bare statistikk. En spiller som Martin Ødegaard er nok avhengig av å føle seg 100% for å kunne spille slik han vil, noe som ikke var mulig når han hadde vondt i kneet, men nå vil han i det minste få topp oppfølging når han kommer tilbake til Madrid. Real Madrid har tross alt mye mer ressurser enn Real Sociedad, og når Ødegaard kalles tilbake, skal nok kneskaden få så god oppfølging som overhode mulig.

Martin Ødegaard
Martin Ødegaard får sin debut for Real Madrid da han byttes inn for selveste Cristiano Ronaldo.

Det sies at Cristiano Ronaldo fikk samme diagnose i 2014, så det trenger ikke nødvendigvis ha alt for stor innvirkning, for han klarte seg tross alt bra. Den gangen behandlet klubben han med «ozone therapy», men denne typen skade er svært vanskelig å bli kvitt, og det har vært snakk om at portugiseren fortsatt sliter med samme skade. Det skumle i Ødegaards tilfelle er at skaden vanligvis kommer som følge av stor belastning over lang tid, og det er derfor mer naturlig for aldrende spillere å få en sånn skade (Ronaldo var 29). At Martin Ødegaard får skaden i en alder av 21, er skummelt nettopp på grunn av alderen. Forhåpentligvis skal han spille fotball på høyt nivå i minst 10-12 år til, men det kan bli betydelig kortere dersom kneet blir for ille. For øyeblikket får vi bare glede oss over at vi skal se en nordmann kle seg i Real-drakt neste sesong, og krysse fingrene for at det er et syn vi kan venne oss til å se i mange år fremover.

Legg inn en kommentar