Retroartikler

Maktskifte i Madrid

José Mourinhos tid kan være over.

Den siste tiden har diverse rykter rundt José Mourinhos fremtid i den spanske hovedstaden sirkulert i større grad enn tidligere og per dags dato ligger det kanskje noe i det.

Rundt samme tid ifjor var det tydelig en maktkamp i Real Madrid, da mellom daværende sportsdirektør Jorge Valdano og José Mourinho. Det resulterte i at Valdano måtte pakke sekken sin og forlate klubben, mens Mourinho fikk mer makt i form av styresett.

Interne uenigheter

Nå virker det som det er en ny maktkamp som er i gang, hvor Mourinho utfordrer Real Madrid C.F.s egentlige «the only one», nemlig Florentino Perez. Den portugisiske stjernemanageren har lagt frem sine planer hvor han ønsker å hente inn keepertalentet Thibaut Courtois for å sette press på Iker Casillas. Han vil også selge stjernespilleren Kaka og hente inn Fernando Hierro for å rette opp forholdet til det spanske fotballforbundet.

Alle disse punktene går i mot Perez og hans personlige agenda. Casillas er den eneste stjernespillerne fra Madrid som er i klubben per dags dato og det å sette press på han er noe Perez ikke ønsker. Kaka var Perez sitt kjøp og brasilianeren drar inn en stort antall millioner gjennom kommersielle avtaler og diverse effektsalg. Og Fernando Hierro var en av de få spillerne som gikk imot Perez da Vincente del Bosque fikk sparken, noe som resulterte i at Hierro ikke fikk fornyet kontrakten sin og måtte forlate klubben.

Personlig misnøye

Det er også tydelig at Mourinho ikke er fornøyd om dagen. Et følelsemenneske som Mourinho har vanskelig for å kontrollere kroppsspråket sitt og det som har vært observert den siste tiden under kamper er ikke positivitet. Samtidig har Karanka tatt mer ansvar når det gjelder å svare pressen. Familien til Mourinho har også blitt observert i London gjentatte ganger den siste perioden.
Tidligere har denne misnøyen fra portugiseren resultert i sparkingen av Valdano og mer makt eller en ny kontrakt, denne gangen er det annerledes.

Tydelig at noe ikke stemmer

Sportsjournalist Graham Hunter som har sitt fagfelt innenfor spansk fotball sier at han har merket at deler av spillergruppper, i tillegg til den spanske pressen, har snudd seg mot Mourinho.
-I fjor ble det oppstyr etter to dårlige resultater og et møte med Mourinho og spillergruppen hjalp til med å rense luften.
-Et av kravene fra spillerne var at det skulle bli færre utbrudd til media, mer fokus på treningsfeltet og ikke dra klubbens navn ned i søla. De sa at det ville hjelpe og det resulterte i en fantastisk sesong.
-Når han for litt siden satte seg ned og snakket med France Football lirte han av seg linjen: «Det er ikke meg de spanske journalistene er i mot, selv de i Madrid, det er selve klubben.
-Når en slik intelligent og taktisk fungerende mann snakker slik nonsense mister han respekt, og det sier automatisk til spillerne at han allerede har glemt det de spurte han om for et år siden og det som hjalp de å vinne tittelen.

Når det er sagt virker det som Mourinho fremdeles har stor respekt i spillergruppen som manager, hvis ikke som person. Esteban Granero hyllet nylig Mourinho og mente at måten han behandlet spillerne på var den beste.
-Han er intelligent i måten han behandler spillerne, han vet hvordan han skal behandle den enkelte spiller for å få det beste ut av dem.
Xabi Alonso gikk også ut og viste sin støtte til Mourinho offentlig.
-Klubben, garderoben og Real Madrids supportere er med ham [Mourinho]. Vi må fortsette å tro på oss selv. Han er den beste treneren vi kan ha.
Også Emilio Burtagueño, direktør i Real Madrid, har gått ut i pressen og forsikret alle om at Real Madrids supportere er bak Mourinho.

Adiós Mourinho?

Og akkurat dette får meg til å lure.
1. Hvis alle er bak Mourinho hvorfor stresses dette i overkant i media? Hver gang en klubb er inne i en dårlig periode og styret i klubben sier de støtter manageren, har det som oftest resultert i sparking.
2. Er klubben i seg selv tjent med å ha en manager som hele tiden er i medias søkelys, både positivt og negativt? Mourinho vinner titler, men klubbens anerkjennelse nærmer seg et like dårlig lys som den hadde under Ramón Calderón og det er vi ikke tjent med på lang sikt.

Spørsmålet er hva som skjer til sommeren. Hvis Mourinho vinner Champions League er jeg sikker på at Mourinho forlater klubben. Hvis Mourinho ikke vinner serien eller Champions League er jeg sikker på at Mourinho får sparken. Ting tyder på at José Mourinhos dager i Real Madrid er talte.

Skrevet av Magnus Ra. 

Legg inn en kommentar