Michael Tholstrups spesialer

Lynvingen, magikeren eller rutinen?

Blir det Gareth Bale, Isco Alarcón eller Karim Benzema som blir å se i startoppstillingen mot Liverpool?

Lørdag kveld braker det løs i Kiev, hvor Real Madrid står på den ene banehalvdelen og Liverpool på den andre. Klubben fra nord-vest i England har et relativt satt lag, hvor Klopp har få problemer med å velge ut en startellever, men for Los Blancos er det desto verre. Zinedine Zidane har samtlige spillere tilgjengelige, hvilket vil si at franskmannen kan velge og vrake blant spillere i en av verdens beste spillerstaller. Form, spillertyper, og formasjon kommer til å være noe av det Zidane vektlegger for hvem som starter, og spesielt offensivt har diskusjonene vært mange. Blir det 4-3-3 med BBC, og da spesielt med Gareth Bale og Karim Benzema, eller velger han 4-3-1-2 hvor Isco får den frie rollen bak spissene?

Tidligere har Zinedine Zidane uttalt at dersom Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og Gareth Bale er skadefri, så skal de spille sammen og danne trioen BBC på topp. Dette endret seg omsider noe mot slutten av forrige sesongen, hvor Isco storspilte og fant veien inn i startelleveren da Gareth Bale var plaget med skader. Magikeren har tidvis levert brilliant, og har klamret seg fast til en plass i startelleveren store deler av denne sesongen, men mot slutten imponerte også den walisiske lynvingen. Skal man kun gå utifra form, så er det muligens Karim Benzema som er lengst unna en startplass per nå, men samtidig beviste franskmannen hvor viktig han er med sine scoringer mot Bayern München.

Det er omsider mer enn kun form som har noe å si når franskmannen velger ut sine elleve til finalen. Motstanderen, og hvordan de forskjellige spillerne passer mot nettopp Liverpool vil være noe som vektlegges. Som Real Madrid så liker Liverpool å spille kontringsfotball, og de er samtidig meget gode til det. Med dette i tankene vil en firer på midten være det trygge, da man kan forsvare seg med flere spillere, men samtidig åpnes det store rom når et lag kontrer og da vil hurtigheten til Bale, samt evnen Benzema besitter til å fordele ballen bli viktig. Spørsmålet blir da om Zidane vil gå for det trygge med en firer på midten, og muligens ofre Benzema for hurtigheten til Bale, eller om han velger angrep for alle pengene.

Tar man en titt på det statistiske bak de tre spillerne, så er Gareth Bale helt klar den mest målfarlige med sine 19 nettkjenninger. Benzema og Isco ligger et stykke bak med henholdsvis elleve og ni mål, men begge to har flere målgivende pasninger med tolv og ti, mot Bale sine åtte. Waliseren har klart flest målpoeng, og han har samtidig gjort det på åtte kamper mindre enn Benzema og ti kamper mindre enn Isco, samt langt færre minutter. Statistikken viser også til at Real Madrid scorer flere mål i snitt med Bale på banen da de i gjennomsnitt scorer 2.53 mål, mens det er 2.48 mål med Benzema og 2.23 mål med Isco. Samtidig så slipper Real Madrid også inn mest mål med waliseren på banen, da gjennomsnittet er 1.24 mål i mot, mens det er 1.13 mål i mot med Benzema på banen, og 1.10 mål i mot med Isco på banen.

Ser man på utfallet i kampene de tre har vært på banen denne sesongen, så er det Isco som er spilleren med høyest seiersprosent av de tre, men magikeren er samtidig på banen ved flere tap enn de to andre. Los Blancos vinner 65% av sine kamper med magikeren på banen, mot 60% med Bale og 63% med Benzema. Klubben har tapt 13% av sine kamper med både Benzema og Bale, mens 14.5% av kampene med Isco på banen tapes. Statistikken gjør oss dog ikke veldig mye klokere, for den sier ingenting om hvilke motstandere og hvilken type motstandere man har møtt.

Liverpool er et lag som har sin svakhet fra midten og bakover til forsvaret. På midtbanen finner man relativt store og kompakte spillere, som ikke er spesielt tekniske og det er nettopp dette som kan være en grunn til å velge Isco. Samtidig vil en spiller som Lovren helt bakerst slite mot ballkontrollen til magikeren, og Isco kan fort bli en nøkkel i kampen. En kombinasjon av Isco og Benzema vil muligens være den som passer best da Liverpool vil ligge dypt å forsvare seg, ettersom de er gode til å holde i ballen, samt sette opp andre. Dette gir dog mindre gjennombruddskraft og hurtighet til de gangene Liverpool kontrer, og man mister muligheten til å utfordre Robertson og van Dijk på hurtighet, hvor Bale helt klart har en fordel mot de to.

Muligens ville en kombinasjon med alle tre i startelleveren vært det beste, men dette stiller store krav til Bale, Benzema og ikke minst Cristiano Ronaldo om å ta en stor jobb defensivt, da Casemiro mest sannsynlig ville blitt ofret. Da ville man hatt Isco til å utfordre de store spillerne på midten, og det ville sannsynligvis blitt flere kort utdelt, samtidig som man hadde hatt Benzema til å fordele ballene helt fremme, og Bale til å angripe langs kanten. Et scenario kan også være å ofre enten Isco eller Bale i startelleveren da begge de to i større grad kan endre kampbildet i en kamp enn det Benzema kan fra benken. Det tryggeste ville da være å ofre waliseren grunnet defensiv stabilitet til å begynne med, samtidig som man har en game-changer på benken ved behov. Skal man dog se historisk på laguttakene til Zidane vil både Isco og Bale spille fra start, mens Benzema starter på benken, da startelleveren fra siste runde i LaLiga og Champions League-finalen har vært lik de to siste sesongene. Dette virker derfor mest sannsynlig, men det ville derimot vært utrolig spennende å ofre Casemiro for å slippe til alle sammen.

Hvem håper du spiller fra start lørdag kveld? 

Legg inn en kommentar