Kristian Schoutes spesialer

Tallenes tale

De to mestscorende lagene i Champions League møtes i lørdagens finale.

Før lørdagens finale i Champions League skal vi gjøre en sammenligning av de to finalistene gjennom rene tall og statistikker. Statistikk forteller aldri hele historien og de betyr neppe noe som helst når de 22 spillerne går ut på banen i Kiev på lørdag. Det kan likevel gi et godt innblikk i hva slags kampbilde vi kan forvente oss og hvordan de to lagene kommer til å tilnærme seg kampen på. Alle statistikker er hentet fra Whoscored.com, som tilbyr en rekke interessante statistikker om Champions League og mange andre ligaer.

De to mestscorende lagene

Real Madrid og Liverpool er de to lagene som har scoret flest mål i Champions League denne sesongen. Liverpool topper listen med 40 fulltreffere på tolv kamper. Dette inkluderer syv mål i kampene mot Maribor og Spartak Moskva i gruppespillet og syv mål over to kamper mot Roma. De scoret også fem mål over to kamper mot Manchester City, som var en av storfavorittene til å vinne det gjeveste klubbtrofeet denne sesongen. Også FC Porto fikk fem mål i mot i åttendedelsfinalen.

Real Madrid er altså laget som har scoret nest flest mål i Champions League denne sesongen med sine 30 scoringer. Dette inkluderer seks mål mot APOEL og fem mål over to kamper mot PSG. Los Blancos scoret også fire mål over to kamper mot både Juventus i kvartfinalen og Bayern München i semifinalen.

Også på innslupne mål trekker Liverpool det lengste strået før denne lørdagens finale. Liverpool har sluppet inn 13 mål denne sesongen i Champions League dersom man ser bort i fra kvalifiseringskampene. Real Madrid har sluppet inn to mål mer og går inn i finalen med 15 innslupne mål.

Ballbesittelse, pasningtreffsikkerhet og skudd pr. kamp

Whoscored.com besitter også en rekke andre lagstatistikker, blant annet gjennomsnittlig ballbesittelse for hele CL- sesongen. Her troner, selvsagt, Manchester City på toppen, mens Real Madrid kommer inn på en syvende plass med 55.1% gjennomsnittlig ballbesittelse. På denne statistikken står altså Real Madrid fram som det laget som har ballen mest i sine kamper ettersom Liverpool kun har registrert 51.2% ballbesittelse i sine kamper. Det er selvsagt ikke slik at ballbesittelse nødvendigvis betyr at man vinner kamper, men denne statistikken kan likevel si noe om hva slags kampbilde vi kan forvente, hvor Real Madrid kommer til å ønske å holde ballen i laget.

Også pasningtreffsikkerhet er en statistikk vi kan se på før lørdagens finale, og her er det en betydelig forskjell mellom lagene. Real Madrid, med sine enormt pasningsterke midtbanespillere, har en pasningtreffsikkerhetsprosent på 88.6%. Dette gir en tredjeplass på statistikken totalt, kun bak Paris og Manchester City. Her leverer Liverpool svakere. Merseyside- klubben er nede på 20. plass med en pasningtreffsikkerhet på 81.4%. Dette reflekterer selvsagt måten å spille på hos lagene, hvor Liverpool helt klart har en mer direkte spillestil enn Real Madrid. Det er likevel en statistikk som er verdt å bite seg merke i.

En annen viktig statistikk å ha i minnet før finalen er antall skudd i løpet av en kamp. Real Madrid har hatt 17.6 skudd pr. kamp i løpet av årets Champions League sesong, som gir en tredjeplass på statistikken totalt. Liverpool kommer inn på plassen like under Los Blancos og har registrert 15.9 skudd pr. kamp på sin vei til finalen. Det som er verdt å huske her er at Real Madrid har scoret 30 mål på sine kamper, mens Liverpool har scoret 40 mål totalt. Liverpool har altså ikke bare scoret flere mål enn Real Madrid denne sesongen, men de har gjort det på færre forsøk. Dette tyder på at Liverpool har vært mer effektive enn Real Madrid denne Champions League- sesongen og har trengt færre skudd for å score.

Hvordan kommer målene?

Whoscored har også statistikker på hvordan målene til Liverpool og Real Madrid har blitt scoret, og det deles inn i: 1) åpent spill, 2) kontringer, 3) dødball, 4) straffespark. Denne statistikken er nok litt annerledes enn hva folk forventer. Av Liverpools 40 fulltreffere denne sesongen har de registrert kun fire på kontringer. De har scoret 29 av målene sine fra åpent spill og de har scoret ett straffespark. I tillegg har de scoret 6 mål på dødball denne sesongen i Champions League, kun Porto har scoret flere. Real Madrid med sine 30 mål har scoret 23 fra åpent spill og kun scoret to på kontringer denne sesongen. Real Madrid har også kun scoret ett mål på dødball, mens fire av scoringene har kommet fra straffemerket.

Cristiano Ronaldo vs. Firmino, Salah og Mané

Real Madrids Cristiano Ronaldo og Liverpools angrepstrio utgjør de fire mestscorende spillerne i årets utgave av Champions League. Cristiano Ronaldo er selvsagt toppscorer i turneringen med sine 15 mål og han er også toppscorer gjennom tidene i Europas gjeveste klubbturnering. Salah og Firmino står begge med ti mål i løpet av årets sesong, mens Mané ikke er mye dårligere med ni scoringer. Hvis man ser på hvor mange av lagenes mål som er scoret av disse spillerne ser man at Ronaldo, med 15 mål, har scoret halvparten av Real Madrids mål i årets utgave av Champions League. I Liverpool står angrepstrioen for totalt 73% av lagets scoringer denne sesongen. Både Salah og Firmino kommer seg også høyt inn på listen over målgivende pasninger. Firmino har registret syv assist i løpet av veien til finalen, mens Salah har levert fire. Liverpools James Milner topper forøvrig denne statistikken med åtte målgivende pasninger.

Det som er tydelig når man leser en slik statistikk er at Ronaldo har vært svært viktig for Real Madrids suksess denne sesongen i Champions League, på lik linje med at Salah, Firmino og Mané har vært viktige i Liverpools retur i det gjeveste selskap. Mye kan derfor tyde på at både Liverpool og Real Madrid er avhengige av at disse spillerne har en bra dag, og at disse spillerne fort kan være den avgjørende faktoren i lørdagens store finale.

Legg inn en kommentar