Retroartikler

Legendene hyller klubben

I forbindelse med klubbens 110-årsdag ønsket flere gamle legender å uttrykke sine følelser.

Alfredo di Stefano er sett på som en av klubbens beste spillere gjennom alle tider, og scorte 216 seriemål mellom 1953 og 1964.

– Det er mange grunner til at klubben ble kåret til den beste klubben i det tjuende århundret, og til at den er den mest universale idrettsklubben i verden, men det er først når du er en del av enheten at du innser storheten av historien.

Ignacio Zoco spilte 12 år i klubben på 60- og 70-tallet, spilte over 400 offisielle kamper, og vant 10 store titler med Real Madrid, inkludert Copa del Rey mot Barcelona i 1974.

– Jeg kommer aldri til å glemme Copa del Rey-finalen vi vant mot Barcelona på Vicente Calderon. Med fem minutter igjen kom treneren Molowny til meg og sa at jeg skulle spille. Jeg hadde vært kaptein i tre år, og Grosso hadde armbåndet den dagen. Jeg ble enda mer overrasket da jeg fant ut at jeg skulle komme inn for han. Grosso ga med armbåndet så jeg skulle løfte troféet. Det er hendelsen som har satt størst preg på meg. Jeg kunne ikke forventet mer av en lagkamerat som aldri fikk sjansen til å løfte et annet Copa del Rey-trofé. Dét er Real Madrid.

Paco Gento vant 12 seriemesterskap, 2 spanske cuper og 6 europeiske titler med klubben, der han spilte mellom 1953 og 1971.

– Det som gjør denne klubben så stor er at den aldri forsvinner, den er alltid der. Den har alltid vært, og vil alltid være stor. Jeg er stolt av å ha spilt for laget da vi vant fem strake europacuptitler. Jeg tror ikke noen andre klubber vil klare det igjen, og det gjør Real Madrid unike og spesielle. Denne klubben har alltid hatt presidenter som har vært engstelige etter å følge Bernabeus fotspor, og Florentino Perez er den beste av dem alle. Denne klubben er trygg i hans hender.

Santamaria er i følge mange en av tidenes beste midtstoppere, og vant flere titler for Real Madrid på slutten av 50-tallet og starten av 60-tallet. I tillegg spilte han både for Uruguays og Spanias landslag i løpet av sin karriere.

– Vi hadde det privilegium å presentere denne klubben over hele verden. Denne klubben setter et eksempel for alle andre å følge. Den har alltid vist sportsånd bade i seier og tap.

Pachín var med på å vinne Europacupen for Real Madrid i 1960 og 1966, og vant også 7 ligatitler og én Copa del Rey-tittel.

– Følelsen du får av å bære denne drakten er den samme som når du vinner en europeisk tittel. Dette er den mest universelle klubben i verden på grunn av alle titlene den har vunnet og kvaliteten på spillerne, derav mange er blant tidenes best: Di Stefano, Puskas, Gento, Kopa, Santamaria, Gordillo, Zidane, Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Redondo, Roberto Carlos… Den har et utrolig akademi som oppfostret den utrolige Quinta del Buitre (fem Buitragueñoer), Raul, Casillas…

Amancio Amaro ble to ganger toppscorer i serien for Real Madrid, og vant den hele 9 ganger for laget han senere ble trener for.

– Jeg er veldig stolt av å ha nådd så langt som jeg gjorde. Hardt arbeid, satsing, svetting til den siste dråpen og til dommeren blåser i fløyta… Det er ting som alltid har blitt sagt for å beskrive denne klubben. Jeg ønsker å fremheve noe som har blitt dypt innpodet i oss og som Don Santiago Bernabeu pleide å minne oss på gang på gang: ydmykhet. Klubben er trygg i hendene på President Florentino Perez. Jeg minnes gamledager hver gang jeg ser han. Jeg tror han er på riktig spor og jeg tror han vil gjøre klubben enda større.

Emilio Butragueño spilte i underkant av 500 kamper for klubben der han gikk gradene fra aldersbestemte lag til A-lag. Han ble også spansk seriemester 5 år på rad mellom 1986 og 1990.

– Vi burde være stolte over alle de som har vært før oss og hjulpet dette laget til der det er nå. Det er vår plikt å beholde den arven og forsøke å forbedre den.

Aitor Karanka er idag José Mourinhos assistent på trenerbenken, men har også vært spiller i klubben. I løpet av hans fem år i klubben mellom 1997 og 2002, rakk Karanka å vinne hele tre Champions League-titler.

– Med en gang du har bært denne drakten, innser du alt den står for. Så snart du kommer til klubben, lærer du ikke å gi opp og å prøve å vinne hver kamp og serien. Denne klubben spiller aldri treningskamper.

Skrevet av Arilas Ould-Saada. 

Legg inn en kommentar