Retroartikler

Illa, illa, illa – Juanito Maravilla

Det er i dag 20 år siden Juanito på tragisk vis gikk bort kun 37 år gammel.

Navn: Juan Gómez González
Kallenavn: Juanito, Don Juan
Født: 10. november 1954 i Fuengirola, Spania.
Død: 37 år gammel den 2. april 1992
Ankom klubben: 1977
Forlot klubben: 1987

Det var enten eller med Juanito, aldri noe midt i mellom. Han var temperamentsfull både på og utenfor banen samtidig som han var et uforutsigbart geni som kunne drible alle og enhver. Og selv 20 år etter sin død hylles fortsatt Juanito. I det 7. minutt runger ”Illa, illa, illa – Juanito Maravilla”, anført av Ultra Sur, fortsatt over mektige Estadio Santiago Bernabéu når Real Madrid spiller hjemmekamper.

Fra arbeiderklassen til overklassen

Men det var ikke i Real Madrid han startet karrieren. Etter å ha utmerket seg for sitt aldersbestemte lokallag i Fuengirola var det vår byrival Atlético Madrid som kapret Juanito. Og selv om han fortsatte storspillet på u18-laget deres fikk han aldri debutert for A-laget til arbeiderklasselaget til Madrid. For i en veldedighetskamp mot Benfica brakk unggutten beinet, og etter det ble han ikke satset på i Atlético. Etter et låneopphold i Burgos signerte han for samme klubb og spilte for de frem til 1977.

Og i 1977 var det Real Madrid som plukket opp Juanito, etter at også katalanske Barcelona hadde vist sin interesse. Og det er noe verken Real Madrid eller hovedpersonen selv angret på i ettertid. Som han selv beskrev det: Å komme til Real Madrid er som å komme til himmelen. Real Madrid er mitt favorittlag, og Madrid er min favorittby”.

Ikke alltid den snilleste på banen

Det skulle vise seg å bli et suksessfylt tiår med den hvite drakten for vår nye nummer 7, og selv om han var med på å vinne UEFA-cupen og La Liga flere ganger med Madrid, huskes han kanskje best for sin brennende innsats for laget. Han var med på flere utrolige snuoperasjoner, såkalte remontadas, blant annet mot Celtic, Inter og Anderlecht. I 1976/77-sesongen ble han også kåret til årets beste spanske spiller.

Men han hadde også sine svin på skogen. Som tidligere nevnt var driblefantomet litt av en hissigpropp, og det gikk av og til ut over motspillerne og dommerne. Han angrep en linjedommer, spyttet på en tidligere lagkamerat og tråkket heller hardt på Bayerns Lothar Matthäus ansikt mens han lå nede.

Tragisk bortgang

Men på tross av sitt temperament er han elsket i Madrid, og han var en madridista til siste slutt. Den 2. april 1992 gikk Juanito på tragisk vis bort i en bilulykke, og han etterlot seg et Madrid i sorg. Han blir husket som en mann med hjerte for klubben, sitt temperament, sine driblinger og sin evne til å påvirke laget til å snu viktige kamper.

Og fortsatt i dag minnes vår tidligere nummer 7, i det 7. minutt, med ordene:

Meritter med Real Madrid:

  • UEFA-cup: 2 – 1984/85 og 1985/86
  • La Liga: 5 – 1977/78, 1978/79, 1979/80, 1985/86 og 1986/87.
  • Copa del Rey: 2 – 1979/80 og 1981/82

Illa, Illa, Illa – Juanito Maravilla!

Skrevet av Jonas Andreassen Wikborg. 

Legg inn en kommentar