Kristian Schoutes spesialer

Legenden: Iker Casillas

Vi skal bli litt bedre kjent med en av Real Madrids største klubblegender, Iker Casillas.

I denne utgaven av artikkelserien hvor vi ser nærmere på Real Madrid som klubb, skal vi se nærmere på en legendarisk spiller i vår kjære klubb. Det var som alltid mulig å stemme på Facebook-sidene våre på hvilken spiller du hadde lyst å høre mer om. Alternativene denne gangen var Rául og Iker Casillas. Den spanske keeperen vant avstemningen med overbevisende tall og det er dermed Casillas som er temaet i denne utgaven. Vi skal se nærmere på Casillas’ liv, fotballkarriere, keeperegenskaper og hvorfor han er såpass stor i Real Madrid.

Hvem er Iker Casillas?

Iker Casillas Fernández ble født den 20. mai 1981 i Móstoles i Spania. Móstoles er en liten by i Comunidad de Madrid, og den er den største byen i regionen med unntak av Madrid selv. Byen hadde i 2017 206 589 innbyggere og er dermed litt større enn Trondheim. Ikers foreldre var Carmen Fernández González og José Luis Casillas. Moren Carmen var frisør, mens faren José var statstjenestemann i Madrid kommune. Iker hadde også en lillebror, Unai, som senere skulle bli profesjonell fotballspiller for lokallaget CD Móstoles. Her spilte Unai Casillas sentral midtbanespiller. Både Ikers og broren Unais fornavn er av baskisk opprinnelse. Dette stammer fra Casillas’ foreldre og besteforeldre. Ikers bestefar var utplassert i Bilbao i Baskerland da han var i sivilforsvaret, mens far José vokste opp i Bilbao-området. Like før Iker ble født flyttet paret til Madrid og Móstoles. Dette skal altså være bakgrunnen til begge brødrenes baskiske fornavn..

Casillas har tidligere fortalt om sin barndom. Spesielt én historie står fram for Iker. Han skulle levere farens tippekupong, men glemte det ved denne anledningen. Faren hadde 14 riktige og manglet bare bonuskampen for å få alle riktige. 14 riktige tilsvarer likevel en premie på rundt 1,2 millioner euro, som i dagens kurs tilsvarer om lag tolv millioner kroner. Casillas fortalte også at faren ikke bar nag mot sønnen sin, og at José ikke snakket om det lengre. Casillas er i dag gift med journalisten Sara Carbonero. De har to barn sammen; Martín og Lucas.

Ungdomsakademi og klubbkarriere

Casillas startet sin klubbkarriere som niåring i La Fábrica, Real Madrids ungdomsakademi. Casillas steg fort i gradene i Real Madrid og allerede som sekstenåring var keeperen med i troppen til Real Madrids førstelag. Han fikk aldri muligheten i kampen mot Rosenborg, men det var allerede da tydelig at gutten hadde ett enormt potensial. Etter ett år på nivå fire med Real Madrid C virket det som tiden endelig var kommet for at Iker Casillas skulle ta steget opp på førstelaget til Real Madrid. I 1999/2000-sesongen gjorde Casillas sin debut for Real Madrids førstelag både i Champions League og La Liga. Casillas gjorde sin debut i La Liga 12. september 1999 mot Atletic Club i Bilbao. Han gjorde kun få dager senere sin debut i mesterligaen. Han ble etter debuten mot Panathinaikos den yngste spilleren til å spille en kamp i Champions League. Denne rekorden er for øvrig blitt slått i dag. Casillas gjorde sakene sine svært godt denne sesongen, på lik linje med resten av laget. Det hele endte opp i Paris og Champions League-finale mot Valencia i mai 2000. Real Madrid vant kampen komfortabelt 3-0 og Casillas ble dermed også den yngste spilleren til å spille en finale i mesterligaen.

Casillas’ lange karriere i Real Madrid vil være for lang til å bryte opp i sesong og sesong. Derfor skal vi gjøre et overblikk over de store merkedagene i hans tid som Real Madrid-spiller og dermed gjøre rede for hans store personlighet i klubben. Etter suksessen som Real Madrids førstevalg i 99/00-sesongen leverte Casillas en rekke svake prestasjoner og i sesongen 2001/2002 mistet spanjolen plassen som Real Madrids førstekeeper til César Sánchez. Sánchez gjorde sakene sine godt gjennom hele sesongen og Real Madrid kom igjen til en finale i Champions League, denne gangen i Glasgow. Sánchez ble skadet i løpet av kampen og Casillas måtte inn for å forsvare en 2-1 ledelse. Casillas gjorde en rekke kjemperedninger med ben-parader og reflekser som mange vil huske i lang tid framover.

I 2002/2003-sesongen vant Real Madrid også La Liga med Casillas i laget, men dette skulle vise seg å være siste triumf i Spania på en rekke år. Mellom 2003 og 2007 vant Real Madrid verken Champions League eller La Liga, en tung tid for madridistas. Dette skulle endelig ta slutt i 2006/2007-sesongen da Real Madrid igjen vant La Liga. Påfølgende sesong vant Los Blancos igjen den spanske ligaen og laget slapp kun inn 32 mål på 38 kamper med Casillas i mål. Casillas ble dette året også tatt ut til UEFA årets lag. Suksessen for Casillas fortsatte på tross av lite troféfangst for Real Madrid. I 2009 passerte han rekorden for flest kamper spilt for en keeper i Real Madrid, mens Casillas tok over kapteinsbindet etter Raúl i 2010. I 2011/2012-sesongen vant Real Madrid igjen La Liga med Casillas som kaptein. Denne sesongen var likevel innledningen på Casillas siste år i klubben. Daværende manager José Mourinho valgte å benke Casillas etter en rekke uenigheter mellom spilleren og treneren, mens en rekke lekkasjer til media gjorde situasjonen enda verre. I 2013 ble Diego López hentet til klubben av José Mourinho etter en Casillas-skade. Casillas slet med å jobbe seg inn igjen som Real Madrids førstevalg og han ble i 2013-2014- og 2014/2015-sesongen brukt som «cup-keeper». Det vil si at Casillas kun spilte i Copa del Rey og Champions League, mens López sto i mål i La Liga. Dette ble hovedsakelig innført da Ancelotti kom til klubben i 2013.

I de to påfølgende sesongene gjorde Casillas sakene sine veldig bra som Real Madrids cupkeeper og han slo en rekke rekorder i denne tiden også. Han sto i mål i totalt 962 minutter uten å slippe inn mål, noe som er ny rekord. Også i Copa del Rey slo Casillas en rekord. Han ble den første keeperen til å stå i mål i alle kampene i turneringen før finalen, uten å slippe inn mål. Real Madrid vant også Copa del Rey denne sesongen, etter det minneverdige 50-metersløpet av Gareth Bale på Mestalla. I samme sesong var også Casillas kaptein på laget som vant La Décima, Real Madrids tiende Champions League-tittel, som hadde latt vente på seg i tolv år. Dette var Casillas’ tredje mesterligaseier. Etter en sesong i 2014/2015 hvor Casillas igjen var førstevalget for Real Madrid forlot kapteinen og klubblegenden Real Madrid sommeren 2015. Det har vært mye diskusjoner rundt dette og overgangen var svært kontroversiell. Mange har ment at det var klubbpresident Florentino Pérez som tvang Casillas ut av klubben, noe også foreldrene til Casillas har fortalt. Dette var etter en rekke hendelser hvor fansen på Santiago Bernabéu hadde buet og pepet på sin egen kaptein. Det var også mange som mente at Casillas ikke fikk den avskjeden han fortjente i Real Madrid, noe som det absolutt er grunnlag for å forstå. Dessverre fikk en flott historie om en av Real Madrids aller største klubblegender en bitter avslutning. Det er likevel ingen tvil om at Casillas har vært utrolig viktig for Real Madrid og at han fortsatt er et symbol på klubben.

Sommeren 2015 ble det klart at Casillas skulle spille for portugisiske FC Porto de neste sesongene. Også i tiden sin i Portugal har Casillas fortsatt å slå en hel rekke rekorder, blant annet for å være den spilleren med flest kamper i Champions League. Han slo også rekorden for flest rene bur i Champions League i 2015. i 2018 vant Casillas den portugisiske ligaen med Porto, en tittel laget ikke hadde vunnet siden 2003. Han skrev også under en ny kontrakt som binder til i klubben i en sesong til.

Landslagskarriere

Selv om Casillas er mest husket for sin klubbkarriere for Real Madrid-fans er han nok vel så kjent for sin landslagskarriere andre steder. Casillas var kaptein på det spanske landslaget som mange mener kan være tidenes beste landslag. Casillas gjorde det veldig bra med aldersbestemte landslag da han vant U17 VM og U20 VM. Han gjorde sin debut på A-landslaget i juni 2000, i en alder av kun 19 år. Allerede i VM 2002 var Casillas førstevalget i buret til Spania. Han gjorde en rekke gode redninger i mesterskapet, blant annet to i straffesparkkonkurranse i åttendelsfinalen. En av redningene hans i denne turneringen ble også rangert som topp ti redninger noensinne av FIFA.

Spanias landslag var ikke fult så sterkt da Casillas startet å spille for La Roja. De slet både i EM 2004 og VM 2006 og slet med å komme seg helt opp blant gigantene i internasjonal fotball. Dette skulle likevel endre seg før EM i 2008. Casillas var kaptein på det spanske landslaget som gikk helt til topps i EM i Sveits og Østerrike. Casillas holdt nullen i alle sluttspillkampene i mesterskapet og han var viktig for det spanske laget som vant sin første tittel siden 1964. Det var likevel bare begynnelsen på eventyret det spanske landslaget skulle gjennom. Med spillere som Villa, Ramos, Iniesta, Xavi og Casillas gikk også Spania seirende ut av VM 2010 i Sør-Afrika. La Roja vant etter å ha slått Nederland 1-0 i finalen. Det var likevel ikke gitt at Spania vant denne kampen. To én-mot-én-redninger av Casillas mot Robben på stillingen 0-0 reddet Spania og ga dem muligheten til å få den avgjørende scoringen i ekstraomgangene. Spanias dominans på den internasjonale scenen skulle fortsette også i EM 2012, da Spania nok en gang gikk til topps i EM etter å ha smadret Italia 4-0 i finalen. Spania hadde dermed vunnet tre mesterskap på rad, inkludert sitt første verdensmesterskap. Alt dette, med Iker Casillas som kaptein.

Den versjonen av det spanske landslaget som vant tre store internasjonale titler på rad regnes av mange som en av tidenes beste og mest dominerende landslag. Casillas var altså kaptein på dette laget. Den gode perioden for Spania skulle likevel ta slutt i 2014. Etter et generasjonsskifte hvor mange av spillerne fra den tidligere suksessen hadde gitt seg på landslaget fikk Spania seg en real kalddusj i VM i 2014. Casillas var også førstevalget i målet til Spania i dette mesterskapet, men det ble ikke noe mer enn gruppespillet på La Roja og de røk ut av en gruppe med Chile, Nederland og Australia. I EM 2016 var Casillas blitt nedgradert til andrekeeper bak David De Gea. Han spilte ingen kamper i mesterskapet, men keeperlegenden er fortsatt den spilleren med flest kamper for det spanske landslaget med sine 167 kamper.

Keeperstil og ferdigheter

Casillas er kjent for sine vanvittige akrobatiske redninger og gode posisjonering. Han er også svært god med ball i beina, en egenskap som har blitt mer og mer viktig for en keeper de siste årene. Han var også såpass god som han var på grunn av hans egenskap til å gjøre avgjørende redninger, både på streken og i én-mot-én situasjoner. Dette henger selvsagt sammen med hans fantastiske re reaksjonsevner og egenskaper på streken. Han er en svært bevegelig keeper, noe som er svært viktig ettersom spanjolen ikke innehar høyden som mange andre moderne keepere har. 185 cm er ikke særlig høy for keeper å være, men med han gjorde altså opp for dette med sin posisjonering og bevegelighet.

Casillas’ viktighet for Real Madrid

Disse egenskapene har gjort Casillas til å være kjent som en av tidenes beste keepere. Han vant prisen for verdens beste keeper fem år på rad mellom 2008 og 2012. Noe av grunnen til dette er hans egenskap til være å kampavgjørende med fantastiske refleksredninger. Dette var man vitne til allerede i Champions League-finalen i 2002, da han gjorde flere vanvittige redninger for å sikre finaleseieren i Glasgow. Også i VM-finalen i 2010 var Casillas helt kampavgjørende med sine to redninger mot Arjen Robben. Denne egenskapen har gjort at Casillas har fått tilnavnet San Iker, eller Sant Iker. Han har samtidig vært i Real Madrid i 16 år som seniorspiller og 26 år dersom man regner med tiden i La Fábrica. Dette gjør Casillas til en av de største klubblegendene Real Madrid noen gang har hatt, noe som var særs viktig i en periode hvor Florentino Perez’ Galactico-overgangsfilosofi blomstret. Han var Madrid-gutt og Real Madrid-spiller tvers gjennom, noe som utvilsomt har gjort han svært viktig for Real Madrid i disse årene. I tillegg har han vært uhyre suksessfull i Madrid, med fem La Liga-titler og tre Champions League-titler under beltet sitt. Det er derfor ingen tvil om at Iker Casillas har en helt spesiell plass i Real Madrids historie, Real Madrid som klubb, og ikke minst i hjertet til alle Real Madrid-supportere rundt om i verden.

Hvor stor er Casillas i dine øyne?

Legg inn en kommentar