Historie

Legenden: Ferenc Puskás

Tidlig liv og karriere

Ferenc Purczeld Bíró, senere omdøpt til Ferenc Puskás, vokste opp i Budapest, Ungarns hovedstad. Som nevnte så ble Puskás født og døpt til Ferenc Purczeld Bíró, men da tyskerne gjorde sitt inntog i landet i 1937 så valgte faren hans, med samme navn, å ta tilbake hans tyske navn. Faren hans var tysk, og hans tyske etternavn var Puskás. Dermed måtte ti år gamle Ferenc endre etternavnet sitt fra Purczeld Bíró til Puskás. Som ung gutt spilte Ferenc i Kispesti Athlétikai Club, et av lagene som hadde et samarbeid med det større laget, Kispest Futball Club, der faren til unge Ferenc Puskás var trener. I starten her gikk unge Ferenc under det falske navnet Miklós Kovács, dette var for å unngå regelen om at han måtte være tolv år for å spille. Kun 16 år gammel fikk Puskás sin debut for førstelaget, Kispest Futball Club. Debuten fant sted 5. desember 1943 i en kamp som Kispest Futball Club tapte 3-0 mot Nagyváradi Atlétikai Club, som senere vant ligaen i 1943/44-sesongen.

Våren 1945 fikk Puskás sitt definitive gjennombrudd, og i den påfølgende 1945/46-sesongen scoret ungareren 35 mål. I Ungarn dannet Puskás en fryktinngytende angrepstrio sammen med Ferenc Déak og Ferenc Szusza. Da Ungarn ble en kommunistisk stat i januar 1949 ble klubbhverdagen endret for Puskás. Klubben Kispest Futball Club ble gjort om til statens klubb, og som følge fikk spillerne tildelt militærtitler, og Puskás ble kalt «Kommendant Puskás». I den påfølgende 1949/50-sesongen vant nyomdøpte Budapest Honvéd FC ligaen for første gang, og Puskás ble ligaens toppscorer. Den påfølgende sesongen gjentok suksessen seg, Budapest Honvéd FC vant ligaen og Puskás var lagets toppscorer – og ligaens.

Budapest Honvéd FC fikk delta i Europacupen for første gang i 1956/57-sesongen, der de møtte spanske Athletic Club i den første runden. Ungarerne tapte 3-2 på San Mamés, og da de skulle returnere til Ungarn brøt den ungarske revolusjonen ut, noe som gjorde at laget ikke kunne returnere til Ungarn. Returkampen ble spilt Brüssel, og Puskás scoret 3-3-målet i oppgjøret, men ungarerne røk ut etter å ha tapt 6-5 totalt. Det ungarske mannskapet kunne ikke returnere til hjemlandet sitt, og hadde et stort dilemma. Spillerne ringte hjem til familiene sine, før de så la ut på en lengre turné for å spille oppvisningskamper og holde seg i form. Det ungarske mannskapet var innom Italia, Portugal, Spania og Brasil. Etter p ha returnert til Europa valgte noen spillere å returnere til Ungarn, mens andre – som Puskás – forble i Europa i jakten på en klubb.

Etter å ha forlatt Ungarn i 1956, uten å komme tilbake, ble Puskás dømt for forræderi av det kommunistiske styret, og han ble nektet adgang til Ungarn frem til 1981. Til tross for dette så manglet ikke Puskás muligheter, og både AC Milan og Juventus ønsket å hente den ungarske målmaskinen. Men siden Puskás ble nektet adgang til Ungarn så blokkerte både FIFA og UEFA overgangen, og Puskás ble nektet spillerlisens i Europa i en periode på to år. Som følge av dette reiste han videre til Østerrike, der han trente med Wiener Sport-Club. Etter disse to årene var Puskás 31 år gammel, og han ønsket å spille i Italia. Der fant han imidlertid ikke noe lag som ønsket å satse på den 31 år gamle spissen, mye fordi det var tvil rundt den fysiske formen hans. Han var imidlertid ønsket av Manchester United, som måtte stable en ny tropp på beina etter flytragedien i 1958. Det engelske fotballforbundet hadde imidlertid strenge regler for utenlandske spillere, og kjente forøvrig ikke til ungareren, og derfor strandet overgangen.

Real Madrid

Etter å ikke ha funnet lykken i verken Italia eller England, beveget Puskás seg videre til Spania sommeren 1958. Til tross for at Real Madrid-styret ikke var begreistret for ungareren, så presset klubbpresident Santiago Bernabéu igjennom overgangen og i Madrid ble Puskás en del av et av tidenes beste angrep sammen med Alfredo Di Stéfano, Paco Gento og Raymond Kopa. Speiselt med nevnte Di Stéfano utviklet Puskás et godt forhold, og de ble gode venner – noe som bar frukter på banen. 11. august 1958 ble Puskás bekreftet klar for Real Madrid og en måned og tre dager senere skulle han få sin debut i den helhvite drakten, i Real Madrids 1-2-seier borte mot Las Palmas 14. september 1958. Puskás gikk målløs av banen i oppgjøret mot Las Palmas, men en uke senere skulle ungareren scoret sine første mål i Real Madrid-drakten. I Los Blancos’ 5-1-seier hjemme mot Sporting Gijón på Santiago Bernabéu en uke senere scoret Puskás for første gang som Real Madrid-spiller, da han scoret tre av de helhvites fem scoringer mot laget fra Asturias.

I den spanske hovedstaden ble Puskás en umiddelbar suksess, og allerede i hans første sesong scoret han 21 mål, to færre enn hans spissmakker Alfredo Di Stéfano. 1. april 1959 fant en historisk kamp sted på Santiago Bernabéu, da Real Madrid slo Las Palmas hele 10-1. Både Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskás scoret hat-trick, i det som fortsatt er en av de største seierne i LaLiga-historien. Allerede i sin første sesong var Puskás avgjørende for at Real Madrid skulle klare å forsvare Europacup-tittelen. I semifinalen, der Real Madrid møtte Atlético Madrid, scoret Puskás scoringen som ble avgjørende for at Los Blancos gikk til finalen. I finalen mot Stade de Reims ble imidlertid nektet å delta, ettersom han pådro seg en skade i forkant av finalen. Real Madrid vant imidlertid finalen i Stuttgart, og Puskás kunne løfte sitt første Europacup-trofé som Real Madrid-spiller. I den påfølgende sesongen ble Puskás også avgjørende, med tre scoringer over to kamper semifinalene mot Barcelona. I finalen mot Eintracht Frankfurt, som Real Madrid vant 7-3, scoret Puskás fire av målene foran 135.000 tilskuere i Glasgow.

Puskás ble en av verdens mest notoriske målmaskiner i Real Madrid-drakten, og hans giftige venstrefot gjorde at Real Madrid vant det som vinnes kunne. Under hans første seks sesonger i Real Madrid scoret Puskás 20 mål eller mer totalt, og i tre av disse sesongene scoret han over 40 mål. Ungareren vant Pichichi-trofeet fire ganger i Real Madrid-drakten, dette var i 1959&60-, 1960/61-,1962/63- og 1963/64-sesongen, der han scoret henholdsvis 26, 27, 26 og 20 mål. Puskás var med på å vinne fem strake serietitler fra 1961 til 1965. I 1963 scoret Puskás to hat-trick mot Barcelona, en av disse 27. januar 1963 på Camp Nou og den andre 15. desember 1963 på Santiago Bernabéu. Puskás var en del av Real Madrid-laget som vant 19 titler på snaut ti år.

Puskás ankom den spanske hovedstaden som 31-åring, overvektig og ute av kampform. Til tross for dette spilte den ungarske målgarantisten åtte sesonger i den helhvite drakten, hvor han spilte 180 LaLiga-kamper og scoret 156 mål, noe som ga et målsnitt på 0,87 scoringer per kamp. 38 år gamle Puskás ble direkte avgjørende i Real Madrids Europacup-tittel i 1965/66-sesongen, da han scoret fem mål over to kamper mot Feyernoord i den første runden. Våren 1966 ble imidlertid Puskás skadet, og nok en gang ble han hindret fra å delta i finalen Partizan Beograd 11. mai 1966, en kamp Los Blancos vant 2-1. Puskás returnerte fra skaden i april 1966, men var ikke i fysisk form til å spille finalen mot serberne. Den sesongen ble Puskás’ siste sesong i Real Madrid-drakten, og hans siste offisielle kamp var Los Blancos’ 2-1-tap borte mot Sevilla, der ungagren scoret Real Madrids scoring. Puskás forlot den spanke hovedstaden etter totalt 262 kamper og 242 scoringer, med et scoringssnitt på 0,92 per kamp.

Landslaget

I løpet av sin karriere som fotballspiller spilte Ferenc Puskás for to landslag: Ungarn og Spania. 20. august 1945 fikk Puskás sin debut for det ungarske landslaget, i vennskapskampen mot Østerrike som Ungarn vant 5-1 og Puskás scoret et av målene. Målgarantisten ble fort den største stjernen på det ungarske landslaget, noe som også gjorde han til landslagskaptein. Under VM i Sveits i 1954 var Puskás Ungarn-kaptein, og han scoret i alle kampene han spilte. Målsniken scoret i begge gruppespillkampene mot Sør-Korea og Tyskland, men han mistet både kvart- og semifinalen som følge av en forstuet ankel. I finalen var kapteinen tilbake i startelleveren, selv om han fortsatt slet med den forstuene ankelen. I finalen scoret han Ungarns mål, til liten nytte. Tyskerne scoret den avgjørende scoringen seks minutter før full tid, før Puskás så utliknet kun fire minutter senere. Ungarerens scoring ble imidlertid annullert for offside, og Tyskland ble verdensmestere.

Puskás spilte sin siste landskamp i den ungarske landslagsdrakten 14. oktober 1956, da han scoret i Ungarns 2-0-seier mot Østerrike. Real Madrid-legenden endte til slutt opp med 85 landskamper for Ungarn, hvor han scoret 84 mål. Etter å ha skaffet seg spansk pass i 1961 hadde Puskás en kort periode som spansk landslagsspiller. Real Madrid-spilleren fikk sin debut for La Roja i VM-playoffen mot Marrokko 12. november 1961, en kamp som endte med spansk 1-0-seier. Etter å ha sikret seg en plass i VM i 1962 etter å ha slått ut Marrokko så var Puskás en del av den spanske VM-troppen, og under VM i Chile spilte Real Madrid-spissen alle Spanias kamper, hvor La Roja røk ut i gruppespillet. Gruppespillkampen mot Brasil 6. juni 1962, en kamp Brasil vant 2-1, ble Puskás’ siste opptreden med det spanske flagget på brystet, og han endte opp med fire offiiselle kamper for La Roja uten å score et eneste mål.

Etter karrieren

Etter sine strålende prestasjoner, spesielt i Real Madrid-drakten, fikk Puskás tittelen som den beste målscoreren i det 20. århundre. Denne tittelen fikk han både av FIFA. Da France Football opprettet Ballon d’Or-kåringen i 1956, ble kåringen for årets scoring gitt navnet «Puskás award». Real Madrid-legenden hadde satt sitt stempel på verdensfotballen, og etter karrieren satset den tidligere målgarantisten på en karriere som trener. Hans første trenerjobb var spanske Hércules, en klubb han tok over samme år som han la opp – i 1966. Etter dette jobbet han for Vancouver Royals i Canada, før han tok over Alavés sommeren 1968. Uten å ha hatt stort hell i sine tre foregående jobber, tok han I 1970 over greske Panathinaikos, og han ledet grekerne til finalen i Europacupen i 1971/72-sesongen, der Johan Cruyffs Ajax vant 2-0. Ungareren var Panathinaikos-sjef i fire sesonger, og han ledet grønntrøyene til serietittelen i 1973/74-sesongen. Etter en suksessfull periode i Panathinaikos hadde Puskás perioder som trener for lag i Spania, Brasil, Hellas, Panama og Australia, uten noe særlig til suksess.

Etter det kommunistiske Ungarns fall i september 1992, returnerte Puskás til Ungarn, hvor han tok over landslaget i 1993. Han ledet imdilertid kun landslaget i fire kamper, før han så trakk seg. I oktober 2000 skulle Puskás gå igjennom en rutinesjekk på sykehuset, men her fant man ut av at Real Madrid-legenden hadde hjerneinfrakt. Som følge av dette ble legenden værende på sykehuset, og han forlot kun sykesengen for å delta på enkelte arrangementer. Samme år ble det også påvist tidlige symptomer av Alzheimerm I 2002 ble den ungarske nasjonalstadioen omdøpt til Ferenc Puskás Stadion. På høsten 2006 fikk Puskás påvist lungebetennelse, og den allerede ungareren overlevde ikke sykdommen.

Ferenc Puskás gikk bort 17. november 2006 i Budapest, 79 år gammel.

Legg inn en kommentar