Retroartikler

Lass – En høyreback er født

Omsider ser det ut til at Lassana Diarra har funnet seg til rette, og vunnet tilbake tilliten hos Mourinho – senest som høyreback. Men kan det vare? Emil Bremnes kommenterer.

Få fotballspillere har under en så markant leder som José Mourinho, kommet tilbake og ut av skyggen, for så å gi ham en real oppvisning slik Lass har gjort denne sesongen. Mange har sikkert allerede glemt det, men faktum er at Lass Diarra var hodestups på vei ut av klubben i sommer, før han til slutt bestemte seg for å bli. Etter ‘stuntet’ i sommer var jeg sikker på at han aldri ville få tillit hos Mourinho igjen. Begge har bevist meg feil.

Det kan godt være at agenten snakket sant på vegne av Lass, men dere som leste rykteartikkelserien «Transfertorsdag», som vi publiserte hver uke gjennom hele sommerens overgangsvindu, vet at sagaen ikke var over. Ut av ren nysgjerrighet leste jeg nylig over flere av artiklene, og la merke til at navnet Lass Diarra ble nevnt i nesten samtlige artikler. Personlig var jeg skråsikker på at franskmannen ble å forlate klubben i løpet av overgangsvinduet, spesielt på grunn av én årsak.

Lass hadde spilt under Mourinho før. Fra han var 20 år gammel fikk han spille kun 13 kamper totalt under José Mourinho. Dette ga ham et hat- og elsk-forhold til treneren, og var mest sannsynlig årsaken til at han forlot Chelsea (til fordel for Arsenal, for så Portsmouth). Etter å ha spilt relativt fast under Manuel Pellegrini i sin første sesong i Real Madrid, opplevde Lass stor motgang da hans tidligere sjef fra Chelsea ble hans nye trener i Madrid. Han ble benket 12 av de 14 første La Liga-kampene etter at Mourinho overtok roret. Historien så ut til å gjenta seg for franskmannen.

Det gikk bedre etterhvert. Muligheten for mer regelmessig spill viste seg etter det tragiske 5-0-tapet for Barcelona på Camp Nou. Enten det var fordi Mourinho innså at startelleveren trengte forandring, eller at han ønsket å straffe enkelte spillere, lot han i alle fall Lassana Diarra starte de neste fem ligakampene på rad. Alt så lysere ut for franskmannen, som endte 2010/11-sesongen med å starte nitten kamper og komme syv ganger inn fra benken totalt. Lite for en spiller med nummer 10 på ryggen, men fortsatt godkjent. Framtiden til Lass i klubben så altså mye lysere ut, men midtbanespilleren ønsket seg fortsatt bort etter sesongen; mye mulig som følger av hans noe svake forhold til Mourinho.

Lass ble utelatt fra pre-season troppen som reiste til blant annet USA og Kina. Tre andre A-lagsspillere ble igjen i Madrid; Sergio Canales, Royston Drenthe og Pedro León. Alle forlot klubben i løpet av overgangsvinduet, bortsett fra Lass. I følge ryktene skal både Tottenham, Roma, Juventus og Milan ha vært nære i å kjøpe ham – men når alt kom til alt skal Lass ha avslått kontraktstilbud fra de nevnte klubbene.

Heldigvis lot Mourinho døra være åpen. Til tross for at han ønsket seg vekk, klagde om spilletid, etc. etc. lot «The Special One» franskmannen bli i klubben. Og ikke nok med det, han har denne sesongen startet 4 av 5 ligakamper han har kunnet spilt, og ser nå ut til å være tilbake i varmen hos Mourinho.

Det gleder meg stort, for jeg har alltid hatt sansen for Lassana Diarra. Han er ganske enkelt en spiller som aldri gir seg. Om han mister ballen, eller slår en feilpasning, virker det alltid som at han ville løpt til jordens ende får å nå den igjen, og klippe ned spilleren som har den i bena mens han er der. Han er en sann midtbane-terrier, som (dessverre?) ser ut til å ha tapt kampen om midtbaneposisjonen ved siden av Xabi Alonso til Khedira.

En høyreback er født. For mot Lyon spilte Lass Diarra en fantastisk kamp på backplass. Desidert en av hans beste kamper ikledd hvitt. Nå skal det sies at det ikke er første gang han brukes i den posisjonen. Både på landslaget, i Chelsea, Arsenal og i Portsmouth har han tidvis spilt høyre forsvarer. Diarras flotte opptreden på backen vil garantert gi ham nye muligheter til fast spill, ettersom Khedira blir foretrukket på midtbanen og Sahin snart er spilleklar. I Carvalhos skadefravær spiller Ramos midtstopper (fantastisk forøvrig), noe som skaper konkurranse mellom Arbeloa og Lass. Og ettersom Marcelo også er skadet for tiden, tror, og håper, jeg at Lass Diarra igjen får tillit på høyreback mot Osasuna til helga, mens Arbeloa og Coentrão kjemper om venstreback-posisjonen.

Skrevet av Emil Bremnes. 

Legg inn en kommentar